Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-05-2002
Daders opgepakt van inbraken en kluiskraken 29 mei 2002

Met de aanhouding van zes inbrekers en een heler in de stad Groningen heeft de politie vorige week een serie inbraken en kluiskraken opgelost. De daders, in de leeftijd van 20 tot 38 jaar, werden in de afgelopen weken aangehouden nadat de politie informatie had verzameld over de groep en hun activiteiten. Zij maakten zich sinds begin februari tot eind april in Groningen en Heerenveen schuldig aan een viertal woninginbraken, een inbraak in een garagebox, drie kluiskraken bij bedrijven in Groningen en twee bedrijfs inbraken in Groningen en Heerenveen waar geld en een computer werden ontvreemd. Tijdens hun activiteiten braken de verdachten meerdere keren in autos in. Ze gingen op grove wijze te werk en verrichtten veel schade.

De zes verdachten gingen in verschillende samenstelling op pad. Hun doel was om zo snel mogelijk geld te maken. Bij de woninginbraken en een van de bedrijfsinbraken zagen ze kans om bank pinpasjes te stelen en de pasjes heel snel te gebruiken bij een automaat. Op deze wijze wisten de heren voor enkele duizenden Euros te pinnen. Ook bij de kluiskraken was het hen te doen om geld. Bij een winkel in de Nieuwe Ebbingestraat lukte het hen niet de kluis ter plekke open te breken, omdat ze gestoord werden door een alarm. Bij een boekenzaak aan de Nieuweweg namen ze een kluis mee met daarin enkele duizenden Euros aan geld. Ook werd de geluidsapparatuur uit de winkel weggenomen.

Tijdens het onderzoek wist de politie een kluis op te vissen uit het van Starkenborgkanaal. Deze bleek echter opengebroken en leeg te zijn. Van alle andere goederen werd slechts een laptop achterhaald bij een 35-jarige heler uit de stad. De laptop was gestolen bij een woninginbaak in Groningen.

De verdachten zijn alle verslaafd en komen regelmatig met de politie in aanraking. De opbrengst van hun activiteiten ging op aan de drugshandel. Een van de verdachten, een 20-jarige stadjer werd na verhoor door de rechter commissaris op vrije voeten gesteld. Hij blijkt inmiddels weer voor andere feiten te zijn opgepakt. Ook de 35-jarige heler is na verhoor heengezonden. De overige vijf verdachten zijn in bewaring gesteld. De schade die door de verdachten is veroorzaakt loopt in de tienduizenden Euros. Door deze groep op te pakken wist de politie 15 zaken op te lossen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)

Deel: ' Persberichten Regiopolitie Groningen 29-05-2002 '
Lees ook