PERSBERICHT - 02 OKTOBER 1999

Persbulletin Oostenrijks Toeristenbureau

Wie met de trein reist bepaalt de prijs

Een treinreis naar Werfenweng in het SalzburgerLand is dit winterseizoen meer dan de moeite waard. De toeristen gaan niet alleen zonder eigen auto op vakantie, maar bepalen ook nog eens zelf hoeveel ze voor hun vakantie willen betalen. Bij aanvang van de vakantie krijgt iedere vakantieganger die met de trein is gekomen van het VVV tegoedbonnen voor het hotel, de skipas enz. Maar het beste komt tot slot: de toerist bepaalt zelf hoeveel hem of haar de vakantie waard is en betaalt aan het eind van de vakantie precies deze prijs en geen cent meer!

Werfenweng is het eerste Oostenrijkse modeldorp voor "sanfte Mobilität" (mileubewuste mobiliteit). Daarom wil men ook de vakantiegangers ertoe bewegen op de trein over te stappen. De "Werfenwengmobielen" - milieuvriendelijke elektrische voertuigen - en de populaire paardenkoetsen garanderen ook ter plaatse milieuvriendelijk vervoer. De transfer van het treinstation in Bischofshofen naar Werfenweng is vanzelfsprekend ook gratis. Op deze manier wordt een vakantie zonder eigen auto een nieuwe reisbelevenis!

Het zogenaamde "fairprijs"-aanbod is vanaf 4 december 1999 geldig. Dit vakantiepakket kan bij de VVV in Werfenweng worden geboekt. Met de VVV-bevestiging van de reservering krijgen de vakantiegangers een voucher voor deze milieubewuste vakantie. Aan het einde van de vakantie worden de toeristen opgeroepen tot evaluatie en mogen ze ook zelf een adequate prijs bepalen. De VVV houdt een lijst voor de beoordeling gereed, waarop de redenering moet worden aangevoerd.

Informatie en boekingen:
Tourismusverband Werfenweng, A-5453 Werfenweng, tel.: 0043-6466-4200, fax: 0043-6466-581-72, e-mail: werfenweng@holidayinfo.com internet: www.salzburg.com/tourismus/werfenweng.

Ski around in januari 2000

Met slechts één enkele skipas kunt u zich overgeven aan deze alpine sport. Bepaal zelf wanneer u het kleine, maar fijne skigebied Verditz wilt ontdekken, op welke dag u zin heeft in het ski- en snowboardeldorado Gerlitzen of wanneer u wilt genieten van de mooie afdalingen en behaaglijke thermen in Bad Kleinkirchen. Bij het
5-daagse skikeuze-abonnement is ook de skipas op de Dobratsch en het drielandenpunt inbegrepen.

Zeven overnachtingen in een appartement in een gerenoveerde originele Karinthische boerderij aan de Verditz en een 5-daags skikeuze-abonnement zijn voor een gezin (2 volwassenen, 2 kinderen tot
12 jaar) te boeken voor ATS 8.620,-/Euro 626,44.

Voor nadere informatie, boekingen en de zojuist verschenen Kärnten wintercatalogus: Kärnten Hotline 0043-463-3000, fax: 0043-4274-52100-50, Casinoplatz 1, A-9220 Velden, e-mail: info@carinthia.com, internet: www.kaernten.at


3000 M2 "Kinder-Dreamland" op het Hochjoch

De Vorarlbergse wintersportdorpen hebben een groot hart voor kinderen: Midden in het skigebied, naast of in het bergstation, zijn al veel kinderspeelplaatsen verrezen, in de sneeuw of binnenshuis. De kleintjes worden voor een geringe vergoeding professioneel begeleid. Met zijn 3000 vierkante meter, gelegen naast het bergstation Kapell, heeft het skigebied Hochjoch in Schruns/Montafon een leidende positite voor wat betreft kinderparadijsjes. Een droomwereld met de kikvorsen Nelly, Trumpy en Croxy. De eerste sneeuwervaring van de kleintjes: Dreamland-hoorspel, Frösche-Rap, en een groot aantal spelattributen voor de grootste lol, met of zonder ski's. Als buiten de zon eens een keer op zich laat wachten is indoor nog 200 m2 beschikbaar. De kerstman en clowns komen op bezoek.

Informatie:
Vorarlberg Tourismus, Bahnhofstrasse 14/4, A-6901 Bregenz, tel.: 0043-5574-425250,
e-mail: info@vbgtour.at , internet:www.voralberg-tourism.at.

Vorarlbergse winter voor gezinnen

De sprong in het "dritte Jahrtausend" verandert niets aan de bekende Vorarlbergse gezins- en kindvriendelijkheid. Integendeel: er zijn meer speciale arrangementen en reducties dan ooit tevoren. Tal van acties in alle vakantieregio's. Zowel in de speciale catalogus van de "Familienclub" als ook in de dikke brochures van Vorarlberg Tourismus vindt men talrijke package-aanbiedingen voor gezinnen.

Informatie:
Oostenrijks Toeristenburo, Postbus 94285, 1090 GG Amsterdam tel.: 020-468 47 93, fax: 020-468 47 86
email: info@oewams.nl
internet: www.austria-tourism.at

Dagelijks "Show-Down" op het Hochjoch en Telemark, Wintertrekking en Lawineseminars

In het "NTC-Dienstleistungszentrum" op het Hochjoch in Schruns/Montafon worden dagelijks van 12.30 tot 16.00 uur de zenuwen op de proef gesteld. Zorbing, Tubing en Kinder-Skidoo kunnen worden uitgeprobeerd. De NTC geeft er les met het laatste sneeuwtrendsport materiaal: fun-carving, skwal, skifox, dirtmonster, snowflash, snowscoot, snowblades. De deeltijdcursus kost 380 Shilling (27, 61 Euro) Inclusief materiaalhuur en gids. Eens per week wordt, onder leiding van een gids, een "Snowfox-Nachtfahrt mit Stirnlampen" georganiseerd. De tocht gaat van het Hochjoch naar Schruns.

De winter-outdoormaatschappij "Out & Go", in het Montafoonse dorpje Bartholomäberg bij Schruns, biedt in winter 1999/2000 enkele nieuwe activiteiten aan. Bijvoorbeeld: Telemark-variaties onder het motto "Vom Urcarver zum Tourcarver": variant- en toerskiën, telecarving als hightechbelevenis met nostalgische touch, free heeling, wandelingen op sneeuwschoenen en wintertrekking. Topper: trekking bij volle maan met overnachtingen in iglo's, bivak of gewoon slapen in het stro. Kampvuur en trapperontbijt horen er natuurlijk even goed bij als sneeuw- en lawinecursussen

Informatie:
Vorarlberg Tourismus, Bahnhofstrasse 14/4, A-6901 Bregenz, tel.: 0043-5574-425250
e-mail: info@vbgtour.at , internet:www.voralberg-tourism.at.

IJzige uitdaging

IJsklimmen is een van de spectaculairste alternatieven naast de bekende wintersporten. In het Karintische Maltatal en in Mallnitz zijn ideale omstandigheden, veilige oefenplaatsen en ijsgarantie tot medio maart.

Informatie: Alpintreff, A-9800 Spittal, tel. en fax: 0043-4762-5045 en Tourismusverband Lieser-Maltatal, A-9853 Gmünd, tel.: 0043-4732-2222, fax: 0043-4732-3978
e-mail: Tourist-Info@Lieser-Maltatal.or.at.

Mountainbiking op ijs en sneeuw

Voor fietsers in hart en nieren zijn er ook `s winters talrijke mogelijkheden om zich aan hun favoriete bezigheid over te geven - en dat zelfs op ijs en sneeuw. Voorwaarden voor dit buitengewone plezier zijn met rijp bedekte bomen en een vaste sneeuwondergrond resp. ijs op de wegen en bevroren meren en plassen. Een nieuwe snow-bike, een mountainbike met ski's in plaats van wielen, is geschikt voor de pisten. Net als met de skibob-techniek kunnen met de snow-bike supersnelle afdalingen worden gemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens testacties en introductiecursussen laten informeren.

Informatie: Ski- und Snowboardschule Krainer, A-9546 Bad Kleinkirchheim,
tel.: 0043-4240-710 of 0043-4246-2337, fax: 0043-4246-4152.

Grootste Freud-tentoonstelling aller tijden in Wenen

"Sigmund Freud: Beziehung zum Unbewußten / Psychoanalyse in Bewegung": ter afsluiting van de 20ste eeuw en bij de start van het nieuwe millennium presenteert Wenen de grootste Freud-tentoonstelling aller tijden. De tentoonstelling is van 21 oktober 1999 tot 6 februari 2000 in de voormalige praktijkruimte en woning van Freud in de Berggasse
19, tegenwoordig het Sigmund Freud-museum, en in de Österreichische Nationalbibliothek.

De tentoonstelling documenteert de motivatie en verspreiding van de psychoanalyse en geeft een grondig inzicht in de wetenschap van de ziel. Getoond worden manuscripten uit tien decennia, bijvoorbeeld de in 1990 verschenen "Traumdeutung" en de "Selbstdarstellung", boeken, foto's en filmdocumenten, waaronder populaire films en documentaires over psychoanalytici tussen de beide wereldoorlogen. En natuurlijk persoonlijke voorwerpen van Freud van reistas tot pen tot lorgnet en stukken uit de collectie antiek, die de professor vaak inspireerden tot analytische ideeën.

Sigmund Freud woonde en werkte van 1891 tot zijn emigratie in 1938 in het huidige Freud-museum. Wie het thuis van de beroemde zielendokter betreedt, krijgt de indruk dat hij het maar voor even heeft verlaten. In de voorkamer hangt net als zestig jaar geleden de hoed van Freud en staat zijn wandelstok. De wachtkamer is ingericht met meubelen van Freud. In de studeerkamer ontstonden de belangrijkste werken. En in de openbaar toegankelijke bibliotheek bevinden zich 25.000 titels, waaronder veel eerste drukken.

Freud-tentoonstelling: Freud-Museum, Berggasse 19 en Nationalbibliothek, Aurum, Josefs-platz 1, dagelijks 9.00 tot 17.00 uur; voordeliger met de Wien-Karte;
internet: freud.t0.or.at.

De nomade te paard (Eeuwwisseling)

Totaal anders nemen Hannspeter Gantner, de nomade te paard uit Neukirchen am Grossvenediger, en diegene, die deze dag en deze nacht samen met hem op de ruggen van paarden in de bossen van de "Hohe Tauern" willen doorbrengen, deel aan de millenniumwisseling. Ze maken een negendaagse millenniumtocht te paard. Ver weg van het jachtige leven geniet men in een eenzame almhut van de rust en kan men het vuurwerk van verre gadeslaan.

Informatie over de negendaagse millenniumtocht te paard is verkrijgbaar bij: Hannspeter Gantner, A-5741 Neukirchen, tel.: 0043-6565-6630.

Wiener Szene: tips in het gratis journaal

Wenen ontdekken, beleven en ervan genieten met het Wiener Szene-Journal voor de winter 1999/2000. Op 32 rijk geïllustreerde pagina's vindt u tips voor bezienswaardigheden van Schönbrunn tot megatentoonstellingen als Cézanne of Freud, event-highlights als de nieuwe musical `Mozart!' of de muzikale resonanties in de concertzaal. Verder vindt u informatie over Weense lifestyle-hits, gezelligheid in cafés en wijnlokalen, lokale tours en shopping-mogelijkheden.

Het blad is vanaf half oktober verkrijgbaar bij: Oostenrijks Toeristenburo, Postbus 94285, 1090 GG Amsterdam, tel. 020-468 47 93, fax: 020-468 47 86, e-mail: info@oewams.nl.

Nostalgische stemming, romantische flair: Weense kerstsfeer en kerstmarkten

Al vanaf medio november is Wenen in kerststemming: met `Adventszauber und Christkindlmarkt' op de Rathausplatz en kleinere kerstmarkten in het oude stadscentrum en voor Schönbrunn. Het Weense Rathauspark verandert in een sprookjesland. Sneeuwpoppen en teddyberen zitten in de boomkronen. In de `Christkindl-Express, de draaimolen en op een pony kunnen kinderen een ritje maken en in een Biedermeier-Paviljoen dansen poppen op muziek van Strauss. Op de Rathausplatz staan tientallen kraampjes met kerstversiering, geurige lekkernijen, punch en glühwein. En veel kleinigheden die geschikt zijn als kerstgeschenk (13 november tot 24 december, dagelijks 9.00 tot 21.00 uur).

Op de Freyung in de oude binnenstad lokt de oud-Weense kerstmarkt (27 november tot 23 december, dagelijks 9.30 tot 19.30 uur), in het middeleeuwse Heiligenkreuzerhof een kunstmarkt (27 november tot 19 december, za 10.00 tot 19.00 uur, zo 10.00 tot 18.00 uur). In de schilderachtige Weense wijk Spittelberg wordt eveneens een kerstmarkt met kunsthandwerk gehouden (18 november tot 23 december, ma t/m vr
14.00 tot 20.00 uur, za, zo en feestdagen 10.00 tot 20.00 uur) net als voor de barokke Karlskirche (27 november tot 23 december, dagelijks
12.00 tot 20.00 uur). En wie kasteel Schönbrunn bezichtigt, kan aansluitend op de cultuur- en kerstmarkt een hapje eten of iets lekkers kopen voor thuis (20 november tot 26 december, ma tot vr 12.00 tot 20.00 uur, za, zo en feestdagen 10.00 tot 20.00 uur).

Informatie:
Oostenrijks Toeristenburo, Postbus 94285, 1090 GG Amsterdam, tel.: 020-468 47 93, fax: 020-468 47 86
e-mail:info@oewams.nl
internet: www.austria-tourism.at

VOOR MEER PERSINFORMATIE OVER DEZE ONDERWERPEN
Oostenrijks Toeristenburo, afd. Pers
Postbus 94285, 1090 GG Amsterdam
Tel: 020-4682857
Fax: 020-4684786

E-mail: mairbock@oewams.nl
Internet: www.austria-tourism.at

Deel: ' Persbulletin Oostenrijks Toeristenbureau '
Lees ook