Ingezonden persbericht


NATIONALE PERSCONFERENTIE VERNIEUWDE GROENINGEMUSEUM BRUGGE

EN EXPOSITIE 'DE EEUW VAN TITIAAN'

Het stadsbestuur van Brugge en de directie van de Stedelijke Musea nodigen u graag uit op de nationale persconferentie die plaats vindt op vrijdag 28 februari 2003 om 14.30 u. in de Xaveriuskapel van het Groeningemuseum, Dijver 12 te Brugge. U krijgt er als primeur het compleet vernieuwde Groeningemuseum te zien, evenals de tentoonstelling "de eeuw van Titiaan" in de annex van het museum, met name het Arentshuis.

Hierbij vindt u beknopte info over beide items:

NIEUW Groeningemuseum.

In het weekend van 1 en 2 maart gaat het volledig heringerichte Groeningemuseum weer open voor het publiek. Het wordt een feestelijke gebeurtenis. (feestprogramma in persmap)

Het museumgebouw dateert uit de jaren '30. In de geest van die tijd crekerde de architect Joseph Viirin een sober modernistisch gebouw op gronden van de voormalige Eekhoutabdij.

Sindsdien hebben miljoenen bezoekers (vijf miljoen in de afgelopen twintig jaar alleen al!) het museum bezocht om te genieten van de wereldberoemde collectie die erin is ondergebracht.

In de zeven decennia van zijn bestaan werd het museum verschillende keren heringericht, om tegemoet te komen aan nieuwe smaken en inzichten. De laatste herinrichting dateert uit het begin van de jaren '90.

In 2002 vond de tentoonstelling "Jan van Eyck, de Vlaamse Primitieven en het Zuiden" plaats, iin van de hoogtepunten van het culturele jaar. Toen die haar deuren sloot, werd het tijdelijke tentoonstellingsdecor afgebroken en konden de werken voor de huidige herinrichting beginnen. Ondertussen had het stadsbestuur een wedstrijd uitgeschreven om een architect aan te duiden voor de vernieuwing. Op het eind van de procedure werd de opdracht toegewezen aan het architectenbureau 51N4E uit Brussel.

51N4E ging terug naar het oorspronkelijke ontwerp, om het op een hedendaagse manier te benaderen. Zowel het interieur als de keuze en de opstelling van de kunstwerken werden zeer grondig herdacht. Er worden minder werken getoond dan vroeger, maar doordat elk kunstwerk meer ruimte krijgt komt het beter tot zijn recht. De weg die de bezoekers volgen werd aangepast. Een opvallende vernieuwing is het "publieksarchief", ingericht als een veredelde 'depotruimte', waar een deel van de collectie aan metalen rekken hangt. Die rekken kunnen uitgeschoven worden, zodat wisselende opstellingen en kleine tijdelijke tentoonstellingen mogelijk zijn: een reden om het museum geregeld te bezoeken.

Expositie "de eeuw van Titiaan (1470-1580). Venetiaanse prenten uit de Renaissance"

Het Arentshuis krijgt vanaf nu een nieuwe bestemming als 'tentoonstellingsannex' bij het Groeningemuseum. De eerste tentoonstelling in het Arentshuis wordt "De eeuw van Titiaan". Deze expositie geeft een rijk en levendig beeld van de grafische kunsten in Venetik gedurende de periode 1470-1580. De meest beroemde kunstenaars zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd, met name Titiaan, Mantegna, vader en zoon Campagnola, Jacopo de Barbari, D|rer en Andrea Schiavone.

Uniek is het naast elkaar tonen van werken in verschillende technieken: gravures, etsen, houtsneden, (pen)tekeningen...

Deze expositie was voordien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien (zij het met een licht verschillende inhoud).

Info

tel i.v.m. persconferentie: 050/44.87.08 (Sarah Bauwens, cel Pers & Communicatie S.M.B)


--
Subject: NATIONALE PERSCONFERENTIE VERNIEUWDE GROENINGEMUSEUM BRUGGE Author: sarah bauwens
Email: sarah.bauwens@brugge.be
Company: stedelijke musea Brugge
Address: dijver 12
City: 8000 Brugge
Phone: 050/44.87.08
Fax: 050/44.87.78

Deel: ' Persconferentie vernieuwde Groeningemuseum Brugge '
Lees ook