Ingezonden persbericht


Openingsfilm Movies that Matter Festival
in aanwezigheid van regisseur Joshua Oppenheimer
(21 t/m 27 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag)

Internationaal Filmfestival van Berlijn 2013:
Winnaar Panorama Audience Award en Winnaar Prijs van de Oecumenische Jury

The Act of Kiling

PERSVOORSTELLING
Donderdag 25 april - 10.30 uur - Het Ketelhuis
Cultuurpark Westergasfabriek, Pazzanistraat 13, Amsterdam

Vanaf 23 mei 2013 te zien in de filmtheaters
Speelduur 115' - Distributie: Cinema Delicatessen

Het Movies that Matter Festival opent op donderdag 21 maart in aanwezigheid van regisseur Joshua Oppenheimer met de prijswinnende film The Act of Killing. 's Middags om 13:15 uur wordt in Theater aan het Spui in Den Haag de Director's Cut vertoond, gevolgd door een exclusieve workshop om 16:15 uur van Joshua Oppenheimer. In een land waar massamoordenaars worden gezien als helden daagde de filmmaker de leiders van de Indonesische doodseskaders uit hun rol in de genocide na te spelen in filmscènes. Wat volgt is een film die alle fantasie te boven gaat en een duistere blik werpt in de geest van massamoordenaars.

Errol Morris en Werner Herzog zijn executive producers van The Act of Killing. "Ik ben niet eerder zo'n krachtige, surrealistische en beangstigende documentaire tegengekomen," aldus Werner Herzog.

Naast twee toonaangevende prijzen op het Filmfestival van Berlijn (Winnaar Panorama Audience Award en Winnaar Prijs van de Oecumenische Jury) won de film dit jaar ook de Deense Academy Award voor Beste Documentaire, de Turkse Film Critics Award op het Istanbul Independent Film Festival en de Movies that Matter Human Rights Award op Zagrebdox. Eerder was de film geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF).

Vanaf 23 mei is de film te zien in de Nederlandse filmtheaters. Tussen 6-22 mei vinden in 15 steden speciale Movies that Matter on Tour-vertoningen plaats met debat.

Joshua Oppenheimer is 21 en 22 maart in Nederland beschikbaar voor interviews.

Aan media die Joshua Oppenheimer willen interviewen, The Act of Killing op korte termijn willen zien of een toegangskaart willen voor de Director's Cut / Workshop op 21 maart, het vriendelijke verzoek een e-mail te sturen naar Monique van Schendelen / monique@mvsp.nl

The Act of Killing is een reis door de herinneringen en fantasieën van de daders en geeft een inkijk in het hoofd van massamoordenaars. Het is een film over massamoordenaars die de strijd gewonnen hebben, en het soort samenleving dat zij hebben opgebouwd.

Regisseur Joshua Oppenheimer heeft zich meer dan tien jaar verdiept in doodseskaders en hun slachtoffers. Dat maakt dat hij het onderwerp als geen ander kan doorgronden.

Synopsis
In de jaren zestig verkopen de Indonesische Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt. Zij spiegelen zich aan hun schietgrage helden uit Hollywood en wanen zich gangsters net als zij. Als het Indonesische leger in 1965 een militaire coup pleegt, verandert het leven van Anwar en zijn vrienden compleet. Voorheen kleine gangsters, na de coup leiders van doodseskaders. In opdracht van het leger vermoorden zij meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen in minder dan een jaar tijd. Als beul van een van de meest gevreesde doodseskaders in zijn stad vermoordt Anwar zelf alleen al honderden mensen met zijn eigen handen.

Nu, 37 jaar later, zijn Anwar en zijn vrienden nog niet voor hun daden berecht. Zij zijn zelfs rolmodellen voor miljoenen jonge Indonesische paramilitairen. Wanneer hen wordt gevraagd een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen zoals hun filmhelden. Maar voor Anwar betekent dit een onverwachte emotionele reis waarin hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.

The Act of Killing is mede dankzij Movies that Matter Internationaal ook in Indonesië te zien. In tegenstelling tot andere landen waar daders van genocide worden berecht, bleven in Indonesië de moordenaars aan de macht. Sterker nog: ze werden rolmodellen voor miljoenen jonge paramilitairen. De regisseur wil met The Act of Killing Indonesiërs confronteren met hun cultuur van straffeloosheid. Vanwege veiligheidsrisico's voor organisatoren en gasten kan de film echter niet via de reguliere kanalen gedistribueerd worden. Movies that Matter Internationaal verleent financiële support om The Act of Killing met 5.000 dvd's en downloadmogelijkheden toch via grassroot organisaties in Indonesië te verspreiden.

www.moviesthatmatter.nl www.theactofkilling.com

Deel: ' Persvoorstelling The act of killing '


Lees ook