NET5

Persberichten Meeslepend kostuumdrama met internationale sterrencast

'Peter the Great': Grandeur en intriges aan het Russische hof

`Peter the Great', zaterdag 24 juli tussen 20.30 en 22.00 uur bij NET
5.

Rusland aan de vooravond van de achttiende eeuw, een enorm, ijzig en feodaal land, vol met mysteries voor het Westen. Een welhaast middeleeuws gebied wier geheimen nog immer verborgen zouden zijn voor de westerse wereld, ware het niet dat er in deze periode een visionair aan de macht kwam: Peter de Grote. Het meeslepende historische epos `Peter the Great', vanaf 24 juli te zien bij NET 5, vertelt de levensgeschiedenis van deze bijzondere tsaar, wiens nieuwsgierige geest en liefde voor al wat nieuw was Rusland de vooruitgang inloodste. `Peter the Great' is gebaseerd op de met een Pulitzer Prijs bekroonde roman van Robert K. Massie.

Peter de Grote was een uiterst intelligent mens, een begenadigd staatsman en veldheer, en een verdienstelijk zeiler en scheepsbouwer. Een renaissance man, die regeerde over een immens, achtergebleven gebied en vastbesloten was zijn natie naar de moderne tijd te leiden. Zijn personage wordt vertolkt door drie verschillende acteurs, die elk een andere levensfase voor hun rekening nemen. De 10-jarige Peter wordt neergezet door de jonge acteur Graham McGrath, Peter als jonge man door Jan Niklas en de volwassen tsaar door topacteur Maximilian Schell (momenteel te zien in `Star Wars: the Phantom Menace'), die Peters vitaliteit en tomeloze energie tot op eerbiedwaardige leeftijd aannemelijk weet te maken. Andere grote namen in `Peter the Great' zijn Vanessa Redgrave als Peters ambitieuze halfzuster Sophia, Laurence Olivier als Koning Willem van Oranje, Omar Sharif als Peters bondgenoot Prins Romodanovsky, Ursula Andress en Mel Ferrer. Ook de Nederlandse Renee Soutendijk maakt deel uit van de internationale sterrencast van dit wervelende drama dat geheel op lokatie, in Rusland en Oostenrijk, is gefilmd.

Het zijn de nadagen van de zeventiende eeuw en Tsaar Fedor de derde is zojuist overleden. Zijn troonopvolger is de tere en ziekelijke veertienjarige Ivan, onmiddellijk gevolgd door zijn tienjarige stiefbroertje, de robuuste Peter. Zolang de jongens nog jong zijn, zal Peters moeder, de Tsarina Natalya als regent optreden. Deze plannen worden echter doorkruist door de intriges van de eerzuchtige en capricieuze halfzuster van de jongens, Sophia. Zij verspreidt het gerucht dat Natalya een aanslag op het leven van Ivan voorbereidt ten faveure van haarzelf. In de daaropvolgende militaire coup worden Peter en zijn moeder ternauwernood gered door de ongeletterde Alexander Menshikov, die Peters vriend voor het leven zal worden.

Uiteindelijk wordt een compromis bereikt tussen vertegenwoordigers van de Russisch Orthodoxe Kerk, de adellijke Bojaren en de verdeelde koninklijke familie. Ivan en Peter zullen gezamenlijk regeren onder het regentschap van Sophia. Sophia wordt daarin bijgestaan door haar minnaar, de hoffelijke Prins Vasily Golitsyn. Peter zal de rest van zijn jeugd doorbrengen op het platteland buiten Moskou waar hij, afgezonderd van de strenge hofetiquette, in alle vrijheid opgroeit. Het grootste gedeelte van zijn energie steekt hij in zeilen en het organiseren van ingewikkelde militaire oefeningen met de plaatselijke jeugd. Beide hobby's zullen verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van Rusland.

In de internationale kolonie aan de Yauza Rivier ontmoet Peter de gewiekste Schotse kolonel Patrick Gordon, die zijn militaire mentor wordt. De nieuwsgierige Peter is gefascineerd door de buitenlanders en dorst naar meer kennis. Hij leert van hen wat hij kan over de wereld buiten Rusland's grenzen. Tevens ontmoet hij hier de lieflijke dochter van een Nederlandse herbergier, Anna Mons. Ze worden minnaars. Onder druk van zijn moeder trouwt Peter echter met de adellijke Eudoxia Lopukhin. Een huwelijk dat gedoemd is te falen, gezien de stijve en traditionele opvattingen van Eudoxia's familie. Toch brengt deze verbintenis een zoon voort: Alexis.

Wanneer Sophia en Golitsyn zichzelf in diskrediet brengen na de rampzalig verlopen veldtocht tegen de Tartaren en de Turken, slagen Peter en zijn aanhangers erin het stel ten val te brengen. Golitsyn wordt verbannen en Sophia naar een klooster gezonden. Peter is nu in feite alleenheerser, aangezien de milde en kwetsbare Ivan geen troonpretenties heeft. Peter is klaar voor de volgende machtsstrijd, die met de conservatieve edelen en geestelijken, die zich tegen elke vooruitgang verzetten. Peter is echter vastbesloten om Rusland in navolging van het Westen, de achttiende eeuw in te loodsen. Zijn directe doeleinden zijn het bouwen van een machtige marinevloot en het teniet doen van de Tartaarse en Turkse invloeden, waar hij in slaagt. Peters politieke en militaire successen steken echter schril af tegen de moeilijkheden die hij op het privévlak ontmoet. Tot groot verdriet van de tsaar overlijdt zijn broer Ivan en Peters zoon Alexis is doodsbang voor zijn imposante vader. Elke poging tot een diepere verstandhouding loopt stuk. Dan ontmoet Peter Catherine Skavronskaya, die tot zijn dood zijn levensgezellin zal worden.

`Peter the Great' is gemaakt door Marvin J. Chomsky, die drie keer een Emmy Award in de wacht sleepte met `Holocaust', `Inside the Third Reich' en `Attica'. Hoofdrolspeler en Oscarwinnaar Maximilian Schell heeft een lange zegelijst . Hij was ondermeer te zien in `Topkapi', `The Odessa File', `A Bridge Too Far', `Stalin' en recentelijk in `Deep Impact' en `Star Wars: The Phantom Menace'.

Deel: ' 'Peter the Great' Intriges aan het Russische hof bij NET 5 '
Lees ook