Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 5 juli 2002

PERSBERICHT

Nederland - België

Op dinsdag 30 juli geeft de Utrechtse organist Peter van Dijk een concert in de Sint Stevenskerk. Van Dijk speelt muziek van Zuid- en Noord-Nederlandse componisten door de eeuwen heen. Hij speelt daarbij zowel op het koororgel als het Königorgel. Het concert begint om 20.30 uur. Iedere dinsdagavond tot en met 10 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Voor het eerst deze zomer is het fraaie koororgel in de Sint Stevenskerk te beluisteren. Het orgel dat in middentoonstemming staat is uitermate geschikt voor oude muziek. De toonsoorten die componisten in die muziekperiode veel gebruiken klinken loepzuiver, andere intervallen zijn wat minder zuiver. Als passende muziek op dit instrument gespeeld wordt, herleven Oude Tijden. In die periode vormden de Nederlanden en de Nederlanders het centrum van waaruit de orgelkunst in de 17e en 18e eeuw is ontsproten. Composities van laat 16e-eeuwse componisten waren in de regionaal verband een hoogtepunt, in Europees verband is dit een van de boeiendste perioden van de orgelgeschiedenis. Peter van Dijk speelt op het koororgel muziek van Lohet, Albicastro, Boutmy en Van den Kerckhoven. Van den Kerckhoven is wel de meest bekende van het viertal. Hij heeft veel opgestoken van zijn voorganger Sweelinck en met recht een groot orgelmeester te noemen. De Fantasia in d is een voor Van de Kerckhoven zo kenmerkende fantasie over één thema. Een zelfde idee wordt veelvuldig geïmiteerd en zeer virtuoos en fantasierijk omspeeld

Op het Königorgel speelt Van Dijk orgelmuziek uit de Romantiek. Een concertdeel van de vroegromanticus Ruppe klinkt galant, spontaan en fris, de koraalbewerking van Herzlieber Jesu was hast du verbrochen van Bastiaans, is een van diens betere werken. Van Dijk sluit af met het Offertoire Assumpta est Maria van de beroemde Haarlemse componist Hendrik Andriessen.

Peter van Dijk studeerde orgel, klavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij is actief als orgelsolist, muziekregisseur, hij schreef vele artikelen en boeken over orgelmuziek en orgelbouw, hij is docent interpretatie en improvisatie, gaf masterclasses en lezingen in binnen- en buitenland en begeleid als orgeladviseur restauratie en nieuwbouw van orgels. In Utrecht is hij organist in de Tuindorpkerk.


---

***

Deel: ' Peter van Dijk bespeelt orgels Sint Stevenskerk Nijmegen '
Lees ook