Petroplus International N.V.

Published: 17:42 14.02.2003 GMT+1 /Source: Petroplus International NV /AEX: PETRP /ISIN: NL0000376937

Petroplus rondt Nynas transacties inzake verkoop Zwitserse bitumen marketingactiviteiten en overname bitumenraffinaderij in Antwerpen af en verkrijgt bouwvergunning voor LNG opslag faciliteit in Milford Haven

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's toonaangevende oliemaatschappij op het gebied van raffinage, marketing en logistiek maakt het volgende bekend:

* de verkoop van haar Zwitserse bitumen marketingactiviteiten aan Nynas A.G. ("Nynas") en het afsluiten van een langdurig contract voor de levering van bitumen uit haar raffinaderij in Cressier aan Nynas;

* de overname van de aangrenzende bitumenraffinaderij in Antwerpen van AB Nynas Petroleum ("Nynas") en het afsluiten van een langdurig contract voor de levering van bitumen uit haar raffinaderij in Antwerpen aan Nynas;

* het verkrijgen van een bouwvergunning voor het "Liquified Natural Gas" project in Milford Haven, Wales.

Zwitserland: De verkoop van de bitumen marketingactiviteiten en het afsluiten van een langdurig leveringscontract, welke op 19 november 2002 werden aangekondigd, stellen Petroplus in staat zich meer te concentreren op de marketing van andere producten uit de raffinaderij in Cressier. Middels deze acquisitie zal Nynas, gespecialiseerd in de marketing van bitumen, haar activiteiten op het Europese vasteland kunnen uitbreiden.

Antwerpen: De overname van de aandelen van de aangrenzende bitumenraffinaderij en het afsluiten van een langdurig leveringscontract voor bitumen die eveneens op 19 november 2002 werd aangekondigd, stellen Petroplus in staat operationele synergie en nieuwe commercikle mogelijkheden te exploiteren. De twee raffinaderijen vormden tot het midden van de jaren tachtig iin raffinaderij en zullen als Petroplus Antwerpen tot iin raffinaderij worden geontegreerd. Dit vloeit direct voort uit de eerder aangekondigde studie naar de voordelen van samenwerken.

Liquified Natural Gas (Milford Haven): Op dinsdag 11 februari 2003 ontving Petroplus de bouwvergunning van Pembrokeshire County Council voor het reeds aangekondigde "Liquified Natural Gas" project in Milford Haven, Wales. Definitieve goedkeuring wordt in juni verwacht en is afhankelijk van de verlenging van de pijplijn tot Milford Haven door Transco. Dit positieve bericht stelt Petroplus in staat onderhandelingen met diverse partijen te starten.

Petroplus zal additionele informatie betreffende de Nynas transacties bekend maken bij de presentatie van de jaarcijfers over 2002 op vrijdag 14 maart 2003.

Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittannik. Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m3 door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder het merk Tango. Petroplus, met het hoofdkantoor in Rotterdam en regionale hoofdkantoren in Hamburg en Zug, heeft vestigingen in meer dan 20 landen en heeft circa 1000 mensen in dienst. Petroplus is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officikle Markt van Euronext Amsterdam.
Reuters: PPV.AS
Bloomberg: PETR NA

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering zijn het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Midstream oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.:
Marcel van Poecke, Willem Willemstein
Raad van Bestuur

Martijn Schuttevber, Investor Relations Manager
tel: +31-10-242 5900

www.petroplusinternational.com

Petroplus International N.V.
P.O. Box 85002
3009 MA Rotterdam
The Netherlands
Phone: +31 (0)10 242 5900
Fax: +31 (0)10 242 6052
E-mail: IR@petroplus.nl
Website: http:// www.petroplusinternational.com

Deel: ' Petroplus rondt Nynas transacties af inzake verkoop Zwitserse bitume.. '
Lees ook