Petroplus International N.V.

PERSBERICHT Rotterdam, 4 september 2001

Petroplus rondt overname Frisol af

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), een van Europa's toonaangevende ondernemingen op het gebied van olieraffinage, marketing en logistiek heeft vandaag bekend gemaakt dat het de overname van Frisol heeft afgerond. Frisol, dat haar hoofdkantoor heeft in Zwijndrecht (Nederland), is leverancier en handelaar op het gebied van stookolie, gasolie, blending componenten en chemicalin. De Frisol groep realiseerde in 2000 een omzet van meer dan 450 miljoen. Petroplus zal voor de overname maximaal 20 miljoen betalen. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel over het tweede halfjaar van 2001.

De transactie, die werd aangekondigd op 1 juni 2001, stelt Petroplus in staat haar positie in de stookoliemarkt te versterken. De Frisol groep heeft 23 medewerkers en verkoopt bijna 3 miljoen ton aan olieproducten. Ze heeft eveneens kantoren in Antwerpen en Hong Kong. Frisol is leverancier van alle soorten bunkers voor zeeschepen in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) en in het Verre Oosten. De groep is tevens actief in de internationale handel in stookolie, marine diesel, gasolie, blending componenten en chemicalin. Het huidige management blijft tot minstens eind 2003 bij het bedrijf betrokken.

Via haar dochter North Sea Petroleum was Petroplus al n van de grootste leveranciers van brandstoffen (middel-destillaten) en smeermiddelen aan de zeevaart en de binnenvaart. De overname breidt deze rol in het ARA-gebied verder uit met de levering van zware stookolie voor zeeschepen. "De acquisitie van Frisol versterkt onze kernactiviteiten in West Europa (raffinage, marketing en opslag) aanzienlijk. Door Frisol's positie in de markt voor zware stookolie is de overname volledig complementair met Petroplus' middel-destillaten portfolio en voegt daardoor nieuwe waarde toe aan het bedrijf. Door de overname zijn we in staat onze activiteiten verder uit te breiden naar een bredere klantenkring", aldus Marcel van Poecke en Willem Willemstein, leden van de Raad van Bestuur van Petroplus. Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittanni. Petroplus heeft een verkoopvolume van bijna 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft ruim 1100 mensen in dienst. Petroplus International N.V. is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officile Markt van Euronext Amsterdam.

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Onafhankelijke oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Een half jaar geleden heeft Phillips Petroleum een bod op Tosco uitgebracht en recentelijk bracht Valero een bod uit op Ultramar Diamond Shamrock.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.: Marcel van Poecke, Willem Willemstein Raad van Bestuur
Ton Barten, Director Business Development
010 - 24 25 900

Website : www.petroplus.nl

Deel: ' Petroplus rondt overname Frisol af '
Lees ook