Peugeot Nederland

Peugeot domineert in Finland

Peugeot 206 WRC-rijder Marcus Grönholm heeft de Rally van Finland gewonnen. Daarmee herhaalden de Finse rallyrijder en zijn navigator Timo Rautiainen hun succes van een jaar geleden en konden ze opnieuw in finishplaats Jyväskylä de champagneflessen ontkurken.

Door de fabuleuze prestatie van Grönholm/Rautiainen en andere Peugeot 206 WRC-coureurs steeg Team Peugeot Total naar de derde plaats in de stand van het wereldkampioenschap voor fabrikanten. Ook Grönholm zelf profiteerde flink van zijn overwinning: in het wereldkampioenschap voor rijders staat hij nu op een gedeelde zesde plaats, komende van 14. Andere Peugeot 206 WRC-rijders die het goed deden waren Harri Rovanperä, Sebastian Lindholm en Gilles Panizzi. Zij werden respectievelijk vierde, achtste en veertiende.

Grönholm was vanzelfsprekend erg verheugd over zijn eerste zege van dit rallyseizoen. De auto heeft zich perfect gedragen. We hebben ons alleen zorgen gemaakt over stenen en harde landingen. We wilden de wielophanging niet beschadigen of een lekke band krijgen. De volgende rally is in Nieuw-Zeeland en daar was ik vorig jaar de winnaar. Hopelijk is mijn zege in Finland het begin van een succesvolle seizoensafsluiting.

Grönholm, Rovanperä en Didier Auriol waren vanaf het begin van de rally kandidaten voor de overwinning. Helaas viel Auriol tijdens de tweede dag uit met schade aan de wielophanging. Ook Rovanperä kreeg te kampen met malheur aan de wielophanging. In de allerlaatste rallyproef brak een schokdemper, waardoor de Fin terugviel van een tweede naar een vierde plaats. De Britten Burns en McRae profiteerden hiervan.

Opvallendste uitvaller was Mitsubishi-rijder Tommi Mäkinen, de man die in de tussenstand voor de rijders aan kop gaat. In de allereerste proef brak de linker voorwielophanging van de Lancer, nadat de viervoudig wereldkampioen een boomstronk had geraakt. De Fin is vijfvoudig winnaar van de Rally van Finland. Mäkinen en Mitsubishi behouden echter de leiding in het kampioenschap.

Rallywinnaar en regerend wereldkampioen Marcus Grönholm moest, ondanks het uitvallen van Mäkinen, flink werken in zijn Peugeot 206 WRC. De strijd was heviger dan vorig jaar. Maar ik voelde me nimmer onder druk gezet. Alleen mijn teamgenoot Harri zorgde voor veel druk op de ketel.

Het FIA Wereldkampioenschap Rally ligt nu voor een vrij lange periode bijna een maand stil voordat de strijd op de Nieuw-Zeelandse gravelwegen weer wordt opgepakt. De Peugeot-leeuw kan er opnieuw laten zien hoe scherp zijn tanden zijn. Aan de 300 pk-sterke 206 en het Team Peugeot Total zal het niet liggen.

Uitslag 51e Rally van Finland

1. Grönholm/Rautiainen (SF/SF), Peugeot 206
2. Burns/Reid (GB/GB), Subaru Impreza

3. McRae/Grist (GB/GB), Ford Focus

4. Rovanperä/Pietilainen (SF/SF), Peugeot 206
5. Martin/Park (EE/GB), Subaru Impreza

6. Sainz/Moya (E/E), Ford Focus
8. Lindholm/Hantunen (SF/SF), Peugeot 206
14. Panizzi/Panizzi (F/F), Peugeot 206

Stand wereldkampioenschap rijders:

1. Tommi Mäkinen 40

2. Colin McRae 34

3. Carlos Sainz 27

4. Harri Rovanperä 23

5. Richard Burns 21

6. Marcus Grönholm 14
6. François Delecour 14
8. Didier Auriol 10
9. Petter Solberg 9
9. Freddy Loix 9
11. Armin Schwarz 7
12. Gilles Panizzi 6

Stand wereldkampioenschap fabrikanten:

1. Ford 66

2. Mitsubishi 66

3. Peugeot 39

4. Subaru 35

5. Skoda 15

6. Hyundai 10

Volgende wedstrijd: Rally van Nieuw-Zeeland, 20-23 september 2001

Utrecht, 28 augustus 2001

Deel: ' Peugeot domineert tijdens Rally van Finland '
Lees ook