23-03-1999

Philips levert apparatuur voor digitale aardse televisie in Nederland

Nozema start vanaf april digitale aardse televisie (DVB-T) in Nederland in het kader van een experiment in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Philips Digital Video Systems is bij dit experiment betrokken als belangrijke systeem- leverancier. Philips levert de MPEG-2-compressie apparatuur (routers en systeem control). Philips was al eerder betrokken bij de introductie van digitale televisie in Groot-Britannië afgelopen najaar, in Portugal afgelopen jaar en in Zweden begin dit jaar.

In april start Nozema met uitzendingen vanuit Hilversum en Lopik. Rond de honderd huishoudens worden voorzien van een ontvanger. Het experiment moet inzicht bieden in zaken als de ontvangstcondities, het optimale aantal programmas, de technische voorwaarden van de infrastructuur en de ervaring van de consument. Naast Nozema en Philips nemen onder andere het NOB, de NOS, KPN Telecom, Teleac/NOT, Canal+, Mediaplaza en Kathrein deel aan het experiment. Het is een open experiment dus ook andere geïnteresseerde partijen kunnen meedoen.

Nozema verwacht dat digitale televisie via de ether dankzij de vele mogelijkheden en voordelen een stevige concurrent kan worden van de kabel- en satelliettelevisie. De belangrijkste voordelen volgens Nozema zijn kwaliteitsverbetering van beeld (voorbereid op 16:9 breedbeeld) en geluid (cd-kwaliteit), een platform voor nieuwe diensten, en portable ontvangst. Ontvangst met een kleine sprietantenne zorgt voor flexibiliteit in gebruik. Beneden in de woonkamer, de slaapkamer, de computerkamer, buiten, onderweg in een wegrestaurant, overal heeft men televisie, radio en multimedia tot zijn of haar beschikking. Bijkomend groot voordeel van DVB-T is het doelmatige gebruik van etherfrequenties. Het wordt mogelijk om tegelijkertijd verschillende programmas en datadiensten op één frequentie uit te zenden. Met vijf multiplexen is het mogelijk de consument een voldoende aantrekkelijk pakket te bieden van circa 25 televisieprogrammas, 15 radioprogrammas, een EPG (elektronische programmagids), superteletekst en een aantal nieuwe diensten.

Het experiment loopt tot augustus 1999. De doelstelling is om DVB-T begin 2000 te introduceren in het gebied Amsterdam, Hilversum en Haarlem, de zogenaamde eerste fase. Voor de voorbereiding van de introductie is vorig jaar de Stichting Digitenne opgericht. Naast Nozema participeren hierin de NOS, Canal+, de Vestra (vereniging van commerciële omroepen) en KPN Telecom. In fase twee wordt het gebied uitgebreid naar de Randstad en in de derde fase naar heel Nederland.

Philips speelt een belangrijke rol in de markt voor digitale broadcasting. Philips Digital Video Systems levert een uitgebreid assortiment producten voor iedere schakel in de digitale keten, van camera tot ontvangst in de huiskamer.

Nozema is op dit moment marktleider waar het gaat om het transporteren van radio-, televisie- en datasignalen via de ether. Nozema bouwt, beheert en exploiteert hiervoor infrastructuren voor commerciële en publieke omroepen en voor telecom operators.

Deel: ' Philips levert apparatuur voor digitale aardse televisie '
Lees ook