Philips, Sony en Sun combineren standaarden

Philips, Sony en Sun Microsystems hebben een overeenkomst gesloten om Sun's Jini-netwerktechnologie te combineren met de HAVi-architectuur (Home Audio-Video interoperability), zoals ontwikkeld door acht marktleiders op het gebied van consumentenelektronica.

De drie bedrijven willen het hierdoor mogelijk maken in de toekomst consumentenapparatuur met elkaar en met mensen te laten communiceren via Internet. Niet alleen kan digitale AV-huiskamer apparatuur nu op afstand gebruik gaan maken van netwerkdiensten, zoals opslagservices voor grote video bestanden, maar ook kunnen dezelfde apparaten via een op Jini technologie gebaseerd netwerk ook op afstand worden bediend. Zo wordt het mogelijk om videorecorders vanaf een andere locatie in te schakelen om een programma op te nemen.

De HAVi specificatie, ontwikkeld door Grundig, Hitachi, Matsushita, Philips, Sony, Sharp, Thomson en Toshiba definieert de software-elementen, API's en communicatie-protocollen om digitale apparatuur te combineren tot één home entertainment netwerk. HAVi ondersteunt breedband technologie en is bij uitstek geschikt voor de continue weergave van real-time AV data
transmissies en andere bandbreedte-intensieve toepassingen.

Sun's Jini technologie is gebaseerd op het principe dat apparaten te allen tijde met elkaar zouden moeten kunnen werken, zodat iedereen, overal over een eigen persoonlijke netwerkomgeving zou kunnen beschikken. Jini technologie maakt het mogelijk voor een apparaat om zich met een netwerk te verbinden en van de diensten op het netwerk gebruik te maken zonder dat er drivers of besturingssystemen geïnstalleerd of gewijzigd hoeven worden. De verbinding van HAVi met Jini moet leiden tot het ontstaan van een wereldwijd netwerk dat zich uitstrekt van de woonkamer tot en met het rekencentrum. Diverse apparaten, van televisies, stereo's tot videorecorders, moeten via dat netwerk kunnen samenwerken en te bedienen zijn. Ontwikkelaars kunnen hun software dan maken voor een netwerk met apparatuur van verschillend pluimage in plaats van voor één apparaat.

copyright © 1999 sun microsystems nederland bv, amersfoort. alle rechten voorbehouden.

Deel: ' Philips, Sony en Sun combineren standaarden '
Lees ook