AFC Ajax

Keizer voor Ajax naar China
Amsterdam, dinsdag 21 september 1999.

Ajax heeft Piet Keizer gevraagd als technisch adviseur voor het project dat de club in China wil starten. De legendarische linksbuiten van het gouden elftal uit de jaren zeventig verblijft van 25 september tot 12 oktober in Azië, waar hij met Jan Pruijn, manager opleidingen buitenland, het niveau van het jeugdvoetbal gaat onderzoeken en analyseren.

Het belangrijkste doel van Keizer, die voor het eerst wordt ingeschakeld in het technisch beleid van Ajax, is om aan te geven in hoeverre het Chinese jeugdvoetbal ingepast kan worden in het samenwerkingsverband dat de club voor ogen heeft met de Chinese voetbalbond.

Keizer was al eerder benaderd voor een functie in het begeleidingsteam van Ajax, maar vroeg na zijn overleg met Hans Westerhof, directeur opleidingen, vanwege andere werkzaamheden enige bedenktijd.

Keizer en Pruijn vertrekken dit weekend al naar Peking, waarna ze in verschillende delen van het land (waaronder Shanghai) wedstrijden en trainingen zullen gaan bezoeken. 'Er worden voor ons speciale wedstrijden georganiseerd,' licht Keizer toe.

Keizer: 'Door de grote afstanden in China zijn reguliere competities vaak niet mogelijk. De voetballers waar wij in zijn geinteresseerd, in de leeftijd van veertien tot en met zeventien jaar, zitten daar op grote voetbalscholen. De competitie speelt zich vooral af op toernooien.'

Het verslag van hun reis zal worden aangewend voor een eventuele verdere invulling van het project. Keizer gaat dus niet als een echte scout naar China. 'We proberen vooral het niveau van het Chinese voetbal vast te stellen. Het gaat om de kwaliteit, vaardigheden en potentie van de spelers in het algemeen. In het kort gezegd komt het er op neer of het niveau van het Chinese voetbal wel aansluit met het Europese niveau.'

De aanstelling van Keizer (491 duels, 189 doelpunten) past in het beleid van Ajax om meer oud-topspelers in te schakelen in de structuur van de club. Jan Wouters (directeur betaald voetbal), Bob Haarms (assistent-trainer) en Danny Blind (directeur spelersbeleid) zijn daarvan een goed voorbeeld. Evenals scouts Ton Pronk en Gerrie Mühren en John van 't Schip als trainer bij de jeugdopleiding.

Speelt het voor Keizer nog een rol dat hij voor Ajax op reis gaat? 'Daar heb ik niet eerder over nagedacht,' bekent de oud-voetballer. 'Maar dat de opdracht voor Ajax is maakt het zeker bijzonder.'

Keizer verheugt zich in ieder geval op een leerzame, maar ook leuke reis. 'Ons bezoek valt samen met het 50-jarig bestaan van de republiek China. Door het gehele land zijn festiviteiten georganiseerd. Dat lijkt me leuk om mee te maken.'

Werkbezoek in mei

Het bezoek van de Ajax-delegatie in mei van dit jaar aan de China Voetbalschool in Qianhuandoa.

Al eerder participeerde Ajax in voetbalclubs in Afrika (Ghana en Zuid-Afrika) en Europa (België). De eerste contacten met China werden in mei van dit jaar gelegd. Een Ajax-delegatie -bestaande uit voorzitter Van Praag, directeur opleidingen Jan Westerhof, commercieel directeur Bob-Jan Hillen en Pruijn- bezocht toen het Chinese voetbal-instituut te Qianhuandoa, één van de acht voetbalscholen van de Chinese Voetbalfederatie.


Deel: ' Piet Keizer voor Ajax naar China '
Lees ook