Pinksteren 2006: Tien jaar Ribs&Blues

Bluesfestival Raalte grootste van Noord- en Oost Nederland

RAALTE, 20060513 -- Tienduizenden bezoekers zullen tijdens Pinksteren 2006 weer naar festivalterrein Domineeskamp in hartje Raalte (Overijsse) trekken voor het tiende Ribs&Blues festival. Twaalf bands uit de VS, Groot-Brittannië en Nederland zullen optreden tijdens dit gratis toegankelijke festival. Daaronder een Amerikaanse bluesgigant als Walter Trout, maar ook de Nederlandse legende Cuby& Blizzards of de Twentse topper Cuban Heels ontbreken niet.


Informatie Ribs & Blues Festival 2006 Raalte

DATA
Eerste Pinksterdag 4 juni, Tweede Pinksterdag 5 juni 2006

TIJDEN
4 juni: 13.00-01.30uur
5 juni 13.00-20.30uur

TOEGANG;
Beide dagen gratis

LOCATIE
Festivalterrein Domineeskamp, centrum Raalte, Overijssel

INTERNET
www.ribsenblues.nl

AANTAL BEZOEKERS:
In 2005 naar schatting rond de 25.000
Publieksonderzoek 2005 Hogeschool Windesheim-Zwolle onder 380 bezoekers:
12 procent 20 jaar of jonger (excl. kleine kinderen)
22 procent 20-30 jaar
23 procent 30-40 jaar
27 procent 40-50 jaar
13 procent 50-60 jaar

OPZET
Tien jaar geleden door de Raalter zakenman Hans Reinders na bezoek in Chicago aan muziekfestival met Americana (blues, cajun, folk, roots, ) bedachte combinatie van stevige (blues-)muziek en smakelijke spareribs, aankleding festivalterrein in sfeer van zuiden van de VS met o.a. grillhouses en houten huisjes opgebouwd uit afvalhout, aangevuld met Sallandse gemoedelijkheid, professionele organisatie, gedragen door tussen de 400 en 500 vrijwilligers (onder meer speelsters van eredivisieclub Dijkoraad Kwiek) uit de eigen regio.

De anno 2006 dure en luxe spareribs zijn feitelijk het equivalent van de in het vroegere agrarische Raalte ook zo populaire ribbetjes die ooit zowel op het platteland van Nederland als in de VS als goedkoop voedsel van de arme plattelander werden beschouwd.

BIJZONDERHEDEN
De combinatie van bluesmuziek en spareribs/barbecue, in de loop der jaren aangevuld met activiteiten als Theaterland (straattheater uit binnen- en buitenland), Kids Corner (van pony rijden tot brood bakken voor de jongste bezoekers) en Adventureland (boom- en netklimmen maar ook paintballwedstrijden voor de oudere jeugd) is voor zover bekend uniek in Nederland. Door de enorme groei van het aantal bezoekers afgelopen paar jaar is Ribs & Blues inmiddels het grootste, gratis te bezoeken openlucht bluesfestival in Noord- en Oost-Nederland (met een groeiend aantal bezoekers uit West- en Zuid-Nederland maar ook uit het relatief dichtbij gelegen Duitsland die het hele Pinksterweekeinde op de vele campings in de regio Salland en Twente verblijven).

INFORMATIE
Festivalterrein Domineeskamp ligt in hartje Raalte. Gratis parkeergelegenheid op loopafstand. Raalte ligt in de driehoek Zwolle-Deventer-Almelo. Per trein (Zwolle-Enschede, station op 600 meter van festivalterrein) en per bus (Deventer-Raalte, Zwolle-Raalte en Ommen-Raalte) goed bereikbaar. In de regio Salland/Vechtstreek zijn meerdere campings. Ribs & Blues is 4 juni (13.00-1.30uur) en 5 juni (13.00-20.30uur) gratis te bezoeken. Meer actuele informatie: www.ribsenblues.nl

PROGRAMMA

Eerste Pinksterdag 4 juni vanaf 13.00uur:

Highway Rhythm & Blues Gang (DRENTHE/OVERIJSSEL)
Mike Morgan & The Crawl (VS)
Cuban Heels (TWENTE)
Berget Lewis (NL)
Jon Amor (GB) en Double Brown (BELGIË)
Ian Siegal + Band (GB)
Walter Trout & Radicals (VS)

NB: Bluesgigant Walter Trout wordt speciaal overgevlogen voor optreden in Raalte, presenteert op 20 juni in de VS zijn nieuwe CD Full Circle waaraan o.a. John Mayal, Joe Bonamassa, Coco Montoya, Eric Sardinas, Jeff Healey en Bernard Allison meewerkten. Deze CD zal in Raalte al te koop zijn en Trout zal er tijdens zijn optreden de nodige stukken van laten horen.


Tweede Pinksterdag 5 juni vanaf 13.00uur:

Little Axe (VS)
Jesse Dayton (VS)
Cuby & Blizzards (DRENTHE)
Ten Years After (GB)

Ribs & Blues wordt voor de tiende keer gehouden en heeft daarom uitgepakt met een top-programma met o.a. vier bands uit de VS en drie uit Groot-Brittannië. Walter Trout wordt speciaal naar Nederland overgevlogen. Toch is de sfeer Sallands gemoedelijk door een goede organisatie en bezoekers jong en oud. Behalve veel blues is er van alles te doen.
Uniek zijn de grillhouses in Louisiana-stijl waar op (beter gezegd in de gesloten, imposante) Amerikaanse Smokey Joe's spareribs worden bereid.
Voor de jongsten is er Kids Corner (van ponyrijden tot brood bakken en van een ballonnenwedstrijd tot schminken) en voor de oudere jeugd i.s.m. het Raalter outdoorcentrum Omni Mobilae het spectaculaire Adventureland met o.a. boomklimmen (` Weej wat ie könt? De boom in!') en spectaculaire paintballwedstrijden met steeds verschillende doelwitten. Ook is er de gratis bungeejump, het krat stapelen en het metershoge netklimmen.
Wegens succes geprolongeerd Theaterland met straatartiesten (o.a. uit GB, Australië en België) en muzikanten. De roemruchte Steile Wand van Henny Kroeze uit het Twentse Zenderen komt naar Raalte en er kunnen helikoptervluchten gemaakt worden. Dat alles zonder een cent entree, drie biertjes maar vijf euro, parkeren in de directe omgeving gratis en de lekkerste spareribs van het land.
Populair is ook Proef op 'n Rie/Barbecue Experience waarbij met behulp van een knipkaart een keuze gemaakt kan worden uit negen bijzondere kleine hapjes die op de barbecue bereid zijn.

Raalter Pinkster Party

Op zaterdagavond 3 juni wordt op hetzelfde festivalterrein de Domineeskamp de zesde Raalter Pinkster Party gehouden met optredens van de bands Diezl (Almelo), de all womenformatie Girls Wanna Have fun en de Blooze Brothers Revue. In tegenstelling tot het gratis toegankelijke Ribs & Blues wordt op deze pré-party van R&B een bescheiden toegang gevraagd (5 euro in voorverkoop bij VVV/ANWB en C1000 Erik Kroeze in Raalte en 7,50 op de avond zelf), zijn Adventureland, Theaterland, Kids Corner en Proef op 'n Rie/Barbecue Experience deze avond niet geopend. De Steile Wand van oud-speedwaycoureur Henny Kroeze uit Zenderen en de grillhouses in Louisiana-stijl zijn wel in gebruik.


Een kleine greep uit de 12 optredende bands:

The Highway Rhythm & Blues Gang

The Highway Rhythm & Blues Gang zal Ribs& Blues zondagmiddag 4 juni openen met een spetterende set vol klassiekers en eigen werk. Een optreden van The Gang overkomt je niet, nee een optreden van dit kwartet Beleef je! Vol bezieling brengen de vier muzikanten The Blues, vol spetterend gitaarwerk en mondharpspel. De Drents/Overijsselse formatie speelt zowel akoestisch als elektrische blues wat de afwisseling in de set alleen maar groter maakt. De covers die de band speelt zijn divers, van Jimi Hendrix tot Willie Dixon en van Stevie Ray Vaughan tot Lynyrd Skynyrd. Zorg dat je op tijd bent en deze wereldband niet mist!
The Highway Rhythm & Blues Gang is een strakke bluesband uit Overijssel en Drenthe (Ommen, Vriezenveen, Erica en Coevorden). De band speelt, zowel akoestisch als elektrisch, authentieke blues van onder anderen Freddie King, BB King, Big Bill Broonzy, Robert Cray,Rod Piazza, Willy Dixon en Little Walter Jacobs. Maar ook bekendere namen zoals Stevie Ray Vaughan, Lynyrd Skynyrd, Bob Dylan en Jimi Hendrix komen aan bod. Daarnaast speelt men een aantal eigen nummers. The Highway Rhythm & Blues Gang is al jaren een graag geziene gast op diverse blues/jazz festivals en in tal van cafés. Overal zorgen de mannen van de Gang voor puike muziek en een prima sfeer. Luisteren en kijken naar de Highway Rhythm & Blues Gang betekent meegesleurd worden door de beat, gegrepen worden door hartverscheurende solo's van mondharmonica en gitaar of wegdromen in een aangrijpende tekst.
De heren van de Gang zijn allen doorgewinterde muzikanten die voluit gaan voor iedere noot die ze spelen. Door hun bezieling en "drive" doen deze mannen het hart van menig muziekliefhebber sneller kloppen. In de eigen streek zullen ze dat zeker laten zien en horen.
De bezetting bestaat uit: Wiebe Hof - zang en gitaar, Marco Neep - zang en drums, Henry Neep - bas, Gerrit Eckelenkamp mondharmonica.

www.highwaygang.nl


Walter Trout
Hij was de absolute topper van Ribs & Blues 2004 en mocht hij bij het tiende festival absoluut niet ontbreken. Omdat de Amerikaanse gitaarbeul in juni een lange toernee door de VS begint, de Deep Trout Tour, moest hij speciaal overgevlogen worden naar Nederland. En dat is dus geregeld door een zeer tevreden bestuurslid Rob Telgenkamp. Het verhaal van Trout is bekend; hij speelde met o.a. John Lee Hooker, Canned Heat, Big Mama Thorton en John Mayall's Bluesbreakers. Eind jaren 80 besloot hij een eigen band op te richten: Walter Trout and The Free Radicals, later de Radicals. Met succes, want de band treedt overal op: van de VS en Canada tot Europa. In juni komt zijn nieuwe CD 'Full Circle' uit, waaraan o.a. John Mayall, Jeff Healey, Joe Bonamassa en Coco Montoya meewerkten. Voor Trout een droom die uitkwam: met musici die hij bewondert is er keihard gewerkt aan een album waarop alle bluesgenres aan bod komen en de grens tussen pure blues en bluesrock doorbreekt. `Full Circle" is not just another Walter Trout CD, it is a celebration of where the bluesworld is, where it has been and where it is going: paying homage to the blues as a living testimony to the people and the places that create this honest form of music.' Trout zal in Raalte het publiek ongetwijfeld veel werk van deze nieuwe CD laten horen.

Ten Years After
Anno 2006 kent deze legendarische Engelse band nog grotendeels de bezetting uit 1967: Leo Lyons, Ric Lee en Chick Churchill vormden samen met gitarist Alvin Lee een band die wereldberoemd werd door 'I'm Goi ng Home' op Woodstock. Na het vertrek van Lee in 1975 verdween Ten Years After maar de belangstelling voor de combinatie van blues, rock en jazz bleef bestaan. In 2001 begon de band weer te toeren met de toen 25-jarige gitarist en zanger Joe Gooch. Het nieuwe Ten Years After treedt vele malen per jaar op, speelt alle oude nummers maar is veel meer dan een groep veteranen die op oude successen drijft. Dat is mede aan nieuwkomer Joe Gooch en diens nieuwe elan en muzikale inspiratie te danken.

Ian Siegal
Ian Siegal is de meest getalenteerde muzikant/songwriter die de Britse bluesscène het laatste decennium heeft voortgebracht. Hij vertolkt niet alleen de blues, hij leeft de blues vinden zijn vele fans. Vergelijkingen zijn er met het stemgeluid van Tom Waits maar ook Van Morrison en Bruce Springsteen. Deze performer van authentieke blues, die ook flarden bluegrass, soul en jazz brengt, was te zien tijdens North Sea Jazz en als voorprogramma van Bill Wyman's Rhythm Kings. Siegal heeft een enorme reputatie opgebouwd met zijn albums, maar ook met zijn live shows.

Cuban Heels

Het Enschedese Cuban Heels speelt smerige en smeuïge lowdown blues, een variant waarin blues en rootsrock met de intensiteit van garagepunk wordt gespeeld. Spil van de band is zanger Jan Hidding, die met zijn krachtige stem een enorm bereik heeft en zowel vol met soul als doorleefd kan klinken. De vurige gitaarpartijen, opzwepende ritmesectie en het constante duel tussen zang en mondharmonica: dat alles maakt The Cuban Heels tot een sensationele live-act.

Lang hebben de fans van de ultieme gruizige garageblues moeten wachten op het derde album van Cuban Heels. Lekker duurt het langst. "Gutbucketmusic" is een subliem album bomvol met uit z'n voegen barstende bluesgrooves, ijzingwekkende vooroorlogse gospel en beukende funky swamprock. De opmerkelijk frisse sound laat onomwonden horen hoe deze band gegroeid is in de rol van vaandeldrager van de rauwe blues. De band nestelt zich met verbluffend gemak aan de top naast Amerikaanse voorbeelden als The Black Keys, North Mississippi All Stars en Jon Spencer Blues Explosion.

Van de opener "You know how", gedragen door de venijnig schurende mondharmonica van Richard Koster en een beukende drumpartij van Chiel ten Vaarwerk, tot de angstaanjagende Mississippi Fred McDowell's gospelballad "You've got to move" met een magisch gestreken contrabas van Arnoud van den Berg, druipt de geldingsdrang af van dit nieuwe album. De stevig doorstampende surfrocker "Gutbucket" en het in tremolovoodoo gedrenkte "Devil's door" etaleren het opwindende en veelzijdige gitaarwerk van Rico Gerfen. De hypnotiserende afsluiter "Work me baby" is een sferisch hoogtepunt en een perfecte soundtracksong waar je alleen de David Lynch film nog bij hoeft te bedenken. "Gutbucketmusic" is een ijzersterk derde album geworden.

Op voorloper "Morphine Mama" bewees zanger Jan Hidding al een hemelbestormende bezieling in z'n donder te hebben. Op "Gutbucketmusic" bewijst hij zich als de meest overtuigende zanger die het Nederlandse rootsrock circuit rijk is. De duivel zelf zit hem vervaarlijk op de hielen, maar Hidding geeft Lucifer op zijn kloten. Zijn krachtige stem zal Hidding's grote soulvoorbeelden (Ray Charles, Clarence Fountain) doen glimmen van trots. Overal worstelt hij op imponerende wijze met de eeuwige tegenstelling tussen de Hoger Macht en de aardse drang vanuit de onderbuik. De stem en de songs van Jan Hidding geven Cuban Heels net die broodnodige lading extra soul die veel bluesbands missen.
Cuban Heels is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware sensatie in het livecircuit in Europa. Met imponerende optredens op grote festivals als North Sea Jazz, Bospop, Moulin Blues, Dijkpop, Bluesfestival Antwerpen en talloze clubs in Nederland, België en Frankrijk bewezen zij hun kracht als een van de beste live bluesbands.

Line-up: Jan Hidding - Zang; Rico Gerfen - Gitaren; Richard Koster - Mondharmonica; Arnoud van den Berg - Contrabas; Chiel ten Vaarwerk - Drums


Cuby & the Blizzards

Wie mag er uiteraard niet ontbreken op deze jubileumeditie van Ribs & Blues? Cuby & the Blizzards natuurlijk! De publieksfavoriet en 'onze Blues buurman' uit Drente is ondertussen een vaste waarde geworden op Ribs en elke keer is het weer volop genieten bij alle klassiekers van deze legendarische bluesband. Cuby is dé bluesman die zowel nationaal als internationaal hoge ogen gooide met The Blizzards. Wie kan zeggen dat ze getourd en/of gespeeld hebben met zowel Van Morrisson (Them), Fleetwood Mac (de bluesversie uiteraard), John Mayall & the Bluesbreakers, Eddie Boyd, Alexis Korner en The Spencer Davis Group? Juist, Cuby & the Blizzards. Legendarisch zijn de songs "Appleknockers Flophouse", "Another Day, Another Road" en "Window of my Eyes". De lp's "Desolation", "Groeten uit Grolloo" en "Appleknockers Flophouse" zijn klassiekers tot ver over onze grenzen. Harry Muskee is 'The Blues', Cuby & the Blizzards al jaren een vaste waarde in het livecircuit. Meer dan 40 jaar staat Cuby inmiddels op de planken en zojuist is er een uitgebreide Box met DVD, CD, documentaire en fotoboek verschenen van de hand van Jan Douwe Kroeske. Hierin wordt de gehele geschiedenis van deze legendarische Nederblues band beschreven met alle ups en downs. Op Ribs & Blues 2006 gaan we eerst weer lekker 'up' met een vette liveset van Cuby & the Blizzards.

www.cuby.nl

Deel: ' Pinksteren 2006 Tien jaar Ribs&Blues '
Lees ook