---


---

Ministerie van DefensiePlaats zeemansgraf van zeven bemanningsleden Hr.Ms. O20 bekend

11-07-2002

De onlangs door Nederlandse duikers teruggevonden Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O20 stond ten tijde van de Japanse aanval onder Brits commando en voer ongeveer 35 mijl uit de kust van Kota Baharu, bij de oostkust van Maleisië. De boot is na een gevecht met Japanse torpedobootjagers verloren gegaan. Hierbij zijn zeven personen om het leven gekomen, waaronder de commandant, luitenant-ter-zee 1 P.G.J. Snippe. Tweeëndertig man werden door de Japanners uit het water gehaald en naar een gevangenis in Hong Kong gebracht.

Het Comité Nabestaanden Onderzeeboten heeft sinds eind 2001, met ondersteuning van de Koninklijke Marine, onderzoek gedaan naar de exacte positie waarin Hr. Ms. O20 op 19 december 1941 is gezonken. Een maand geleden is de boot gelokaliseerd. Op grond van fotos en geborgen voorwerpen, waaronder de dektelefoon, is definitief vastgesteld dat het gevonden wrak inderdaad Hr. Ms. O20 betreft. Na deze bevestiging heeft de Koninklijke Marine de nabestaanden geïnformeerd. Uit respect voor de omgekomen bemanningsleden en hun nabestaanden zal het zeemansgraf verder met rust worden gelaten. De precieze locatie van de ongeveer 70 meter lange onderzeeboot zal niet bekend worden gemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen in totaal vijftien Nederlandse onderzeeboten verloren. Zes daarvan zijn op zee gezonken; vier boten zijn in de loop der jaren terug gevonden. Twee onderzeeboten, Hr. Ms. O13 en Hr. Ms K16 zijn nog niet gelokaliseerd. De O13 is op de Noordzee gezonken en de K16 werd door een Japanse onderzeeboot tot zinken gebracht.
(foto: Koninklijke Marine)

Zoekwoorden:

Deel: ' Plaats zeemansgraf van zeven bemanningsleden Hr.Ms. O20 bekend '
Lees ook