gemeente Neede

persbericht

Nummer 590, donderdag 30 maart 2000

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Assink en Triangel presenteren uniek samenwerkingsproject in Neede (Gld.)

Plan voor eerste combi-school in Nederland voor voortgezet onderwijs èn muziek, dans en theater

De directies van Scholengemeenschap Het Assink en het Centrum voor Muziek en Dans "De Triangel" hebben het gemeentebestuur van Neede donderdagmiddag een uniek plan aangeboden om Het Assink en De Triangel in Neede onder één dak te huisvesten. Het Assink is een scholengemeenschap voor vmbo t/m vwo met vestigingen in Haaksbergen, Eibergen en Neede. De Triangel (in de volksmond: de muziekschool) is een centrum voor muziek en dans in de plaatsen Neede, Eibergen, Borculo en Ruurlo. Beide scholen kampen in Neede met huisvestingsproblemen. Door de bouwplannen te combineren ontstaat een centrum voor onderwijs, muziek, dans en theater, dat nog nergens in Nederland is gerealiseerd. De wethouder voor onderwijs en cultuur, drs. H.L. Wensink heeft het plan met enthousiasme in ontvangst genomen.

Voor de gemeente Neede betekent de beoogde samenwerking van Het Assink en De Triangel een efficiënte inzet van gemeenschapsgeld en een verzekering van voortgezet onderwijs en kunstonderwijs. Uit de samenwerking ontstaat rondom een aula/concertzaal met podium eveneens een theater- en concertvoorziening, waar naast de leerlingen ook de Needse samenleving van kan profiteren. Voor beide scholen betekent de combinatie een meerwaarde voor onderwijs en organisatie. Het ruimtegebruik van de scholen sluit vrijwel naadloos op elkaar aan. Omstreeks 15.00 uur eindigen de lessen van Het Assink en beginnen de lessen van De Triangel. Muziekleskamers kunnen bijvoorbeeld als studiekamer worden gebruikt. Docenten kunnen door middel van detachering worden uitgewisseld.

Culturele en Kunstzinnige vorming

Beide typen onderwijs kunnen elkaar versterken en aanvullen. In het voorgezet onderwijs is steeds meer aandacht voor kunstzinnige en culturele ontwikkeling. De samenwerking maakt het mogelijk om van de Needse school een unit te maken met het accent op het nieuwe vakgebied Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Voor het opzetten van orkesten, ensembles, popmuziekgroepen, zangkoren, stemscholing en ballet, dans en theater heeft De Triangel gekwalificeerd personeel in huis. De aula/concertzaal krijgt in de gezamenlijke accommodatie een centrale, bindende rol. Er ontstaat een professioneel ontwikkeld podium voor jongeren dat zijn weerga in de regio en daarbuiten niet kent! Voor dit podium heeft de theater/musicalgroep Cluster (die in de Triangel onderdak vindt) een stimulerende uitstraling op de leerlingen. Voor de bloeiende popscene in de Achterhoek biedt een studio en oefenruimte voor beeld en geluid perspectief.

Stichtingskosten

De stichtingskosten voor een combinatie van nieuwbouw voor de Triangel met een uitbreiding van Het Assink in Neede is door Deloitte & Touche ICS Adviseurs berekend op 4,9 miljoen gulden. Dat is 1 miljoen minder dan wanneer beide scholen apart zouden bouwen.

Meer informatie: W. Kok, rector Het Assink, telefoon school (053) 5730707, privé (053) 5728369 en/of H. Jeurissen, directeur De Triangel, telefoon school(0545) 291962, privé (0545) 291263

Deel: ' Plan combi-school voortgezet onderwijs èn muziek in Neede '
Lees ook