Persbericht

Boskoop, 15 december 1998.
Dit bericht is bestemd voor plaatsing in januari 1999 (NL).

KLEUR DE WINTER IN
Rijp en sneeuw kunnen van uw tuin een sprookje maken. Maar de winter kent ook vele grauwe dagen. Dan lijkt er in de tuin niets te beleven. Dat is jammer want er zijn verschillende heesters die juist in hartje winter bloeien. Het is doorgaans geen uitbundige bloei wat die winterbloeiers laten zien. Maar juist omdat er 's winter zo weinig kleur is, vragen de bloemen die dan wel te zien zijn, extra aandacht.

Viburnum bodnantense 'Dawn'. Plant van de Maand Een heester die midden in de winter bloeit, is Viburnum bodnantense. Jammer dat er geen goede Nederlandse naam voor is, want eigenlijk zou iedere tuinbezitter die heester moeten kennen. Vooral het ras Viburnum bodnantense 'Dawn' is een plaatje. Hij begint in november te bloeien en houdt dat tot in januari vol. De zuiverroze bloempjes staan in trosjes aan de kale takken. Als het vriest, stopt de bloei eventjes. Maar treedt de dooi in, dan komen ze vanzelf weer terug.
'Dawn' wordt een flinke, opgaande struik van ongeveer 2,5 m. Houdt daar rekening mee wanneer u een plaatsje voor deze heester in uw tuin zoekt. Zet hem echter niet te ver van het raam, want in de winter moet je juist vanuit de huiskamer kunnen genieten van zo'n struik. Voor één ding zult u toch naar buiten moeten. Dat is voor de geur.
In een kleine tuin vormt één exemplaar van dit soort al gauw een fraaie blikvanger. In een grotere tuin is het aantrekkelijk om een groepje van drie bij elkaar te zetten. Zoek wel een zonnige standplaats op. Wanneer bovendien de grond niet te nat is, is de bloei het rijkst.

/2.

-2-
Andere winterbloeiers
Viburnum bodnantense verkeert in goed gezelschap van andere winterbloeiers. Een heel bekende is Hamamelis, de toverhazelaar. Van oudsher zijn vooral de gele rassen bekend. De laatste decennia zijn echter ook min of meer roodbloeiende toverhazelaars op de markt gekomen. Hamamelis is evenmin een kleine jongen. De meeste toverhazelaars zijn tussen de 2 en 3 m, met een enkele uitschieter van 4 m. Let er bij de aanschaf een beetje op, dat het formaat past bij uw tuin.
De winterjasmijn heet officieel Jasminum nudiflorum. Het is een struik die lange, slappe takken maakt, die zich uitstekend tegen een muur laten leiden. De winterjasmijn bloeit van december tot en met maart met gele bloemetjes. Wanneer de winter voorbij is en uw Jasminum is uitgebloeid, kunt u hem het beste flink terugsnoeien. Dan voorkomt u dat het een warrige, bossige struik wordt. Wie de winterkoude trotseert om de geur op te snuiven komt bij de winterjasmijn bedrogen uit. De jasmijn als kamerplant staat juist bekend om zijn geur. Zijn soortgenoot voor in de tuin laat het echter op dit punt helemaal afweten.

Winterkleuren op terras en balkon
Wie een balkon of een terras heeft, kan ook plezier beleven aan winterbloeiers. Denk alleen al aan de bekende, grootbloemige viool of aan de winterheide. De laatste is een zusje van de dopheide. Erica carnea zoals de officiële naam luidt, telt talrijke rassen. De een is nog mooier dan de ander. Die rassen variëren wat kleur betreft van zuiver wit, tot diep paarsrood. Voor in een bak of een kuip is er altijd wel een kleur te vinden, die u aanstaat.
Een vaste plant die de laatste jaren als winterbloeier steeds populairder wordt, is Helleborus niger. Hij luistert ook naar de naam kerstroos, ook al heeft die plant niets met rozen van doen. Het is een tuinplant, maar in een bak op terras of balkon doet 'ie het ook goed. Een deel van z'n populariteit ontleent de Helleborus ongetwijfeld aan het feit dat hij meer en meer als kamerplant wordt aangeboden. Dan kunt u toch van de winterpracht genieten, zonder daarvoor per se naar buiten
te hoeven. Maar eerlijk gezegd, buiten blijft 'ie het mooist!


*****

Deel: ' Plant Publicity Holland Met kleur de winter in '
Lees ook