Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Planten bevorderen de luchtkwaliteit in kantoren

Europese campagne voor bewustwording gezondheidseffecten groen op de werkplek gestart

WOERDEN, 9 november 2005 -- In tien Europese landen is de EU-advertentiecampagne 'Healthy Green at Work' gestart. Via advertenties en een website (www.healthygreenatwork.org) wordt aandacht gevraagd voor de positieve effecten van planten op de luchtkwaliteit in kantoren. Organisatoren van de campagne zijn het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en Bloemenbureau Holland.

Een goed binnenklimaat heeft veel invloed op de productiviteit en het welbevinden van werknemers. In veel werkruimten is de lucht te droog en komen schadelijke stoffen voor die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Veelvoorkomende gezondheidsklachten zijn: droge keel, branderige ogen en hoofdpijn. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot verkoudheid en griepachtige klachten, de belangrijkste oorzaken van kortdurend ziekteverzuim.

Planten zorgen voor een aangenaam werkklimaat
Planten blijken een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de werkomgeving. Planten nemen niet alleen schadelijke stoffen op, ze zijn ook natuurlijke stoffilters. Daarnaast brengen planten vocht in de lucht door verdamping. De vochtigheid in kantoren is vaak te laag, planten kunnen bijdragen aan het instandhouden van een goede luchtvochtigheid. De psychische effecten van een groene werkomgeving zijn belangrijk. Ze verhogen het algemene welbevinden en geven een rustgevend gevoel, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de productiviteit van werknemers.

Advertentiecampagne 'Healthy Green at Work'
Door middel van de advertentiecampagne in tien Europese landen wordt aandacht gevraagd voor het onderwerp. Via de website is informatie beschikbaar die werkgevers helpt een beleid op te stellen voor groen op de werkplek. De landen waar de advertenties zullen verschijnen zijn Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Finland, België en Nederland.

Deel: ' Planten bevorderen de luchtkwaliteit in kantoren '
Lees ook