Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

'Plein-Air' Rembrandtschilderdagen met de Noyense School in Hortus Leiden

10, 13, 14 en 17 mei 2006

De Hortus wordt een open atelier. Op 10, 13, 14 en 17 mei kunnen schilders, aquarellisten en tekenaars inspiratie opdoen in de plantennatuur van de Hortus en er direct, ter plekke aan het werk gaan. In de zomermaanden zal een deel van de 'openluchtwerken' in de Oranjerie te zien zijn.

In Rembrandt's tijd, de 17e eeuw, speelde het actieve schilderleven zich vooral af in het atelier.

Rembrandt werkte in zijn jonge jaren veel samen met Jan Lievens. Of ze een atelier gedeeld hebben is niet bekend. Wel zijn op schilderijen van beide attributen te herkennen die ze kennelijk deelden: een mooie mantel, een zogenaamde halsberg (een metalen halsstuk dat de schouders beschermde).

Ze schilderen historiestukken - verhalende schilderijen - en later ook portretten waarbij ze elkaar duidelijk inspireerden en stimuleerden.

Dat gaat hopelijk ook gebeuren bij de (amateur)schilders die op 10, 13, 14 en 17 mei komen schilderen in de Hortus. Samen met de schilders van de Noyense school die hen tijdens het werken in de tuin en kassen voorzien van tips of suggesties doen, kan een ieder zich laten inspireren door alle facetten die de Hortus biedt. De plantennatuur, de lichtval tussen de bomen en takken, de kleuren van de eerste zomerbloemen, structuren van bast van bomen, de architectuur van gebouwen, het perspectief van de paden etc. etc etc.

Tussen de middag wordt er in de Oranjerie een lunch verzorgd en aan het eind van de dag kan, onder het genot van een glas wijn of ander vruchtensap, elkaars werk bewonderd dan wel beoordeeld worden.

De kosten voor de plein-air schilderdag bedragen inclusief entree, rondleiding, begeleiding van de kunstenaars, koffie/lunch/drankje E 19.50. Schildermateriaal, eventueel stoeltje en/of schilderezel neemt u zelf mee. U kunt natuurlijk ook meerdere dagen deelnemen.

Uit het gemaakte werk zal een keuze gemaakt worden door de een deskundige 'jury' . Deze schilderijen zullen tijdens een zomertentoonstelling van 23 juli tot en met 13 augustus in de Oranjerie geëxposeerd worden.

'Plein-Air' Rembrandtschilderdagen met de Noyense School

Waar
Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

10, 13, 14 en 17 mei, 9.30 - 18.00 uur

Kosten

. E 19.50 inclusief rondleiding, lunch, koffie, glaasje wijn.
. Kaarten voor de schilderdagen zijn verkrijgbaar aan de entreebalie van de Hortus.
. Reserveringen voor groepen vanaf 5 personen kunnen worden doorgegeven via hortus@hortus.leidenuniv.nl. Vermeld dan naam, adres en telefoonnummer en de gewenste datum.

Aan de redactie:
Voor informatie over de Plein-Air Schilderdagen in de Hortus kunt u contact opnemen met: Stans van der Veen of Patricia Vandecasteele - Hortus botanicus Leiden 071-5275144


1 mei 2006, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl


---- --

Deel: ' 'Plein-Air' Rembrandtschilderdagen met de Noyense School in Hortus L.. '
Lees ook