Ploegleidersauto van Peter Post naar Spoorwegmuseum


UTRECHT, 20150408 -- Dat de Tour de France dit jaar praktisch voor de deur van Het Spoorwegmuseum langs trekt, is voor Het Spoorwegmuseum aanleiding een grote wielertentoonstelling te organiseren. Met ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ vertelt het museum middels beeld- en geluidsfragmenten, foto’s en bruiklenen de verhalen van de Nederlandse successen in de Tour. De Stichting Topsport for Life draagt aan de tentoonstelling bij door het in bruikleen geven van de ploegleidersauto van de Panasonicploeg van Peter Post uit de jaren 80. ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ gaat op 16 april open voor publiek.

Panasonic was een Nederlandse wielerploeg die vanaf 1984 alle grote wedstrijden reed, waaronder de Tour de France. De befaamde ploegleider Peter Post was de eerste verantwoordelijke man, het was de voortzetting van de succesvolle TI Raleigh ploeg die in de jaren 70 de successen aaneenreeg. Nederlandse renners voor Panasonic waren onder anderen Steven Rooks, Peter Winnen, Henk Lubberding, Theo de Rooij en een nog jonge Gert-Jan Theunisse. Ze wonnen verschillende etappes in de Tour de France.


De auto is bewaard door de Stichting Topsport for Life. Deze stichting is in 2010 opgericht en stelt zich tot doel om mensen die levensbedreigend ziek zijn (bijvoorbeeld met kanker of ALS) een in alle opzichten ‘beter’ leven te geven. Topsporters worden omringd door een team van begeleiders en coaches om optimaal te kunnen presteren. Een zieke daarentegen, die in zeker zin ook iedere dag een topprestatie moet leveren, staat er heel vaak alleen voor. Topsport for Life onderkent dit en stelt daarom aan een zieke, en zijn of haar directe naasten, desgewenst een ‘life coach’ of ‘buddie’ beschikbaar. Dit zijn bekende (ex)topsporters. De stichting zet zich daarnaast ook in om individuele wensen of dromen voor ernstig zieke mensen in vervulling te laten gaan. Een voorbeeld hiervan is het meerijden in de historische ploegleidersauto van Peter Post in profwielerwedstrijden.


Het Spoorwegmuseum is erg blij dat de Stichting Topsport for Life bereid is gevonden de ploegleidersauto voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen te geven. Voor meer informatie over Topsport for Life kijk op www.topsportforlife.nl. Ze kunnen alle steun gebruiken voor hun waardevolle werk. Kijk ook eens naar de sportapp ‘Fundrunner’ (www.fundrunner.nl) waar je op een makkelijke manier geld kunt inzamelen voor het goede doel.

Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour
Het Spoorwegmuseum
16 april t/m 26 juli 2015
https://www.spoorwegmuseum.nl/#!/tentoonstellingen/tentoonstellingen


Deel: ' Ploegleidersauto van Peter Post naar Spoorwegmuseum '
Lees ook