PNVD: "burgerlijke ongehoorzaamheid tegen vingerscan"


LEIDEN, 20090525 -- Over ongeveer een maand, vanaf 28 juni, zijn burgers van twaalf jaar en ouder verplicht om bij de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten twee vingers te laten scannen, omdat de overheid van iedereen een vingerafdruk wil hebben. De opgenomen vingerafdrukken worden niet alleen verwerkt in de documenten, maar ook opgeslagen in een 'reisdocumentenadministratie'. Nog afgezien van grote veiligheidsrisico's en risico op misbruik, vindt de PNVD dat zo'n vingerscan de privacy van burgers schendt, totalitaire trekjes heeft en veel te ver gaat.

De PNVD hoopt dat zo veel mogelijk Nederlanders zullen weigeren om hun vingers te laten scannen, om zo passief verzet te voeren tegen de overheid. Deze openlijke en gewetensvolle vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid is in dit geval geoorloofd, omdat burgers die niet verdacht worden van misdaden nooit verplicht zouden moeten worden om vingerafdrukken (of DNA-materiaal) af te geven. Dat moet in die gevallen altijd op vrijwillige basis gebeuren. Penningmeester Ad van den Berg en secretaris Norbert de Jonge zullen onder geen beding meewerken aan de verplichte vingerscan.

Ook hier blijkt overigens weer dat via de EU iets wordt opgedrongen aan de Nederlandse burgers. Het Europees Parlement stemde 14 januari jongstleden in met de vingerscan en de Tweede Kamer deed niets anders dan debatteren over he de Nederlandse Paspoortwet vervolgens aangepast moest gaan worden. Met de uiteindelijke wijziging stemden in: de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV, en het lid Verdonk (Parlando: 31324; nr. 43, pag. 3768-3769).


Zoekwoorden:

Deel: ' PNVD "burgerlijke ongehoorzaamheid tegen vingerscan" '


Lees ook