Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hooggeëerd Publiek!
Op donderdag 12 mei slaat het Poëziecircus haar tenten op in Stadscafé De Leugen in Utrecht. In onze piste treden voor u aan: taalacrobaten, goochelaars met het vrije woord en jongleurs van de verbeelding. Zes dichters, een columnist, twee muzikanten. Dit alles gepresenteerd door niemand minder dan de geestige, pikante, modieuze en verleidelijke Victorine Plante.

Waar/wanneer:
Café de Leugen, Loeff Berchmakerstraat 10 (tegenover De Neude)
Donderdag 12 mei 2005, 20.30 u - 23.00 u
Artiesten: zie onder
Entree gratis

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gina van den Berg: (020) 463 13 03 / info@poeziecircus.nl
Zie ook www.poeziecircus.nl.

----------

DE ARTIESTEN:

Karlijn Groet
Het is bijna ongelooflijk dat boekwinkels, bibliotheken en bibliofielen het nog moeten stellen zonder bundel van Karlijn Groet (1977). Haar poëzie is gelaagd en taalkrachtig. De helderheid en de klank van haar werk brachten haar bijna vanzelfsprekend op de planken van vele literaire podia. De boekenkast kan niet uitblijven.

Victorine Plante
Plante presenteert op zeer eigen wijze maandelijks de Zinderzlam! Vanavond maakt ze haar debuut als presentatrice van Het Poëziecircus. Met haar humor, energie en ongekunstelde presentatiewijze maakt ze van iedere boekenwurm een duizendpoot..
Victorine heeft jaren in de theaters gestaan met het duo Bolder & Plante. Vorig jaar vertaalde zij Roddy Doyle's toneelstuk War, dat theatergroep Aluin onder de titel Kopstoot op de planken bracht. Vanaf 23 mei speelt theatergroep Inka Parka de tweede Doyle-vertaling van Plante: Brownbread. Dit keer heeft zij ook de regie van het stuk in handen.
Deze voorstelling is van 29 mei t/m 8 juni te zien in Villa Concordia, Utrecht.

Alexis de Roode
Zijn eerste podiumsuccessen behaalde De Roode als jongetje van twaalf met het cabaretduo De Knetters. De vaste bezoekers van Het Poëziecircus kennen hem als presentator, maar hedenavond maakt hij zijn debuut als dichter. Bij Het Poëziecircus althans, want in de rest van Nederland heeft hij reeds furore gemaakt met zijn metafysische, betoverende en humoristische poëzie. In het najaar brengt uitgeverij Podium zijn eerste dichtbundel uit, getiteld: Geef mij een wonder.

David van den Bosch
Nieuw-nieuw-nieuw.... Ongekend talent! Dichter David van den Bosch maakte zijn podiumdebuut op Slamersfoort, waar hij hartveroverend huishield en de finale behaalde.

Benne van der Velde
Van der Velde streeft ernaar minstens twee keer per maand op te treden. Zijn poëzie is het beluisteren dan ook meer dan waard. Maar ook op papier heeft hij zijn sporen nagelaten; hij publiceerde onder andere in Tijdschrift Schrijven, Passionate, Meulenhoff Dagkalender van de Poëzie 2004, Kutgedichten en Vanuit de Lucht. Voorts is hij redactielid van Krakatau.

DC Lama
DC Lama (pseudoniem voor Dennis Lahey, 1972) draagt op Het Poëziecircus zijn columns en verhalen voor. Deze zijn eerder gepubliceerd in o.a De Gezonde Roker, De Volkskrant en Zone 5300. Iedere vrijdagnacht kun je DC Lama horen in het programma van Giel Beelen op 3 FM. Zijn debuutbundel Hasjstickie Drugs (met een voorwoord van Def P.) verscheen in 1999. DC Lama is vaste gast van de Amsterdamse Engelenbak. Naast schrijver en criticus is DC Lama begaafd striptekenaar en cartoonist.

Savanne
Beelden zijn voor de Utrechtse dichter Savanne van cruciaal belang. En wat zijn ogen zien, wordt in zijn hoofd tot taal aaneengesmeed. Deze poëet beschikt over een reusachtig vocabulaire. De zorgvuldigheid waarmee hij ieder woord een plek geeft in zijn gedichten, roept een grote bewondering op.

Sieger Baljon
De grootste taalacrobaat van deze 12e mei is Sieger Baljon, alias "de raaskaldichter". Hij duikelt het podium op en de woorden rollen als pingpongballen uit zijn mond. In het dagelijks leven is hij oprichter van de multidisciplinaire theatergroep 'De Loods' en student godsdienstwetenschappen.

Leine feat. Phinx
Samen met haar beste vriendin Lotte trad zangeres, saxefoniste, gitariste en accordeoniste Leine al eens bij het Poëziecircus op als Kirke, maar vanavond zingt ze met Phinx, de huismuzikant van Zinderzlam!. En daarmee heeft het Poëziecircus twee van de negen winnaars van de Annie M.G. Schmidt wedstrijd van NCRV's Ongekend Talent in de tent. Samen met het Metropole orkest mochten zij een bewerking van Schmidt's liedteksten opnemen. Leine's lied 'Voor een dag' en Phinx uitvoering 'Op een mooie Pinksterdag' zijn op 15 mei te beluisteren op Radio 2.

Volgende activiteiten Poëziecircus
29 mei Finale Zinderzlam! Stadsschouwburg Utrecht 14:00 uur, entree gratis
30 mei Dinez Pluz Stadsschouwburg Utrecht 18:00 uur entree 32,50 euro

Over het Poëziecircus
Stichting Het Poëziecircus is in 1996 opgericht vanuit het gemis aan goed georganiseerde voorstellingen waarbij meerdere podiumkunsten met elkaar geïntegreerd worden. Het Poëziecircus organiseert zo'n vijf keer per jaar een experimenteel podium voor dichters, rappers, muzikanten, cabaretiers en verhalenvertellers. Zij selecteert artiesten op basis van literaire kwaliteit en presentatie. Podiumpoëzie heeft haar speciale aandacht. Daarnaast organiseert zij in samenwerking met de Stadsschouwburg in Utrecht van september tot mei een maandelijkse poetryslam en drie literaire diners in café-restaurant Zindering.
Een kleine greep uit de artiesten die bij Het Poëziecircus hebben opgetreden: Ingmar Heytze, Ruben van Gogh, Tommy Wieringa, Mustafa Stitou, Hagar Peeters, Micha Wertheim, Claudia de Breij...
Het Poëziecircus is een stichting zonder winstoogmerk en is tot op heden ongesubsidieerd.

Deel: ' Poëziecircus in Utrechts Stadscafé De Leugen '
Lees ook