12-12-2013 rectificatie van de uitgever: het isbn nummer is gecorrigeerd


Poker is een kansspel en geen behendigheidsspel


Uitspraak van de Hoge Raad is onjuist.

AMSTELVEEN, 20131209 -- Spellenmaker Bas Kesting beargumenteert in het boek “Serious Gaming. Leren door te ervaren.” dat verschijnt op 9 december waarom poker een kansspel is en geen behendigheidsspel.

De Hoge raad bepaalde aan het einde van de vorige eeuw dat poker een kansspel is. Met als gevolg dat alleen Holland Casino pokertoernooien mocht organiseren en het daarbuiten als illegaal was gebrandmerkt. Op 2 juli 2010 heeft de Hoge Raad opnieuw een uitspraak gedaan in deze kwestie, en oordeelt alsnog dat poker een behendigheidsspel is.

Spellenmaker Bas Kesting denkt hier anders over: Er zijn twee redenen waarom poker geen behendigheidsspel is maar een kansspel, ten eerste: poker is een combinatie van twee kansspellen (het verdelen van de kaarten en het bluffen). Bij het verdelen van de kaarten is de kans dat een speler een winnende hand heeft voor iedere speler exact gelijk. Dat is het eerste kansspel. Het zogenaamde bluffen dat hierop volgt, heeft niets te maken met behendigheid. De kans om te winnen als je bluft wordt niet groter als je het vaker doet, zoals bij tennis of schaken. Daarom is het bluffen zelf ook een kansspel. Ten tweede: bij een zuiver behendigheidsspel is er geen plaats voor amateurs. Wekelijks is er bij RTL7 te zien dat er bij de pokertoernooien waar het meeste geld te verdienen is, regelmatig amateurs aan de ‘Final Table’ zitten. Amateurs aan de finaletafel!

Bij Wimbledon is de kans erg groot dat de nummer 1 van de wereld in de finale staat. De kans dat er een amateur bij de laatste acht meedoet is daarentegen erg klein. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor tennis maar voor ieder zuiver behendigheidsspel. Bij poker ligt de situatie compleet anders. Maak maar eens een top tien, bijvoorbeeld van de spelers die het meest hebben verdiend, of die de meeste ‘bracelets’ hebben gewonnen. De kans dat een van de spelers uit deze top 10 het eerstvolgende grote toernooi wint, of aan de finaletafel terecht komt, is erg klein, ondanks het feit dat er maar liefs acht tot tien plaatsen beschikbaar zijn aan een final table bij poker. De lijst met winnaars en finaletafels bij de WSOP en EPT toernooien op Wikipedia ondersteunt deze observatie. De laatste 25 jaar levert iedere finaletafel namelijk weer acht nieuwe namen op.

Daarom is poker geen behendigheidsspel. Het is een combinatie van twee kansspelen, er is geen duidelijke kampioen met uitdagers en amateurs hebben net zoveel kans om een groot toernooi te winnen als professionals.

Boektitel:
Titel:    “Serious Gaming. Leren door te ervaren.”
ISBN/EAN: 978-94-91728-07-5


Deel: ' Poker is een kansspel en geen behendigheidsspel '
Lees ook