Politie Amsterdam-Amstelland


Politienieuws

Persmeeting jaarverslag
3-8-2001. Aanstaande woensdag, 8 augustus 2001, presenteert Hoofdcomissaris J. Kuiper het jaarverslag 2000. De media zijn hierbij uitgenodigd de presentatie bij te wonen. Het tijdstip van de persmeeting is 09.30 uur.

Het jaarverslag is onder embargo beschikbaar. Het embargo duurt tot woensdag 8 augustus 09.30 uur.

Het jaarverslag kan vanaf dinsdag 7 augustus tussen 09.00 uur en 15.00 uur door vertegenwoordigers van de media worden opgehaald op het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht. Men dient zich te melden bij de portiersloge. De digitale versie van het jaarverslag wordt op 8 augustus rond het middaguur op deze site geplaatst.Fietser over de kop
6-8-2001. Op de Amstel sloeg vrijdag een 35-jarige fietser over de kop. Hij werd aan de kant gedrukt door een vrachtwagen die in verboden richting reed. De ongelukkige fietser brak een sleutelbeen en is naar een ziekenhuis overgebracht.Pret op hoog niveau
6-8-2001. Drie overenthousiaste door drank benevelde Gaypride-bezoekers hebben zaterdagochtend een in de Paleisstraat een hoogwerker uitgetest. Ze waren al sinds vrijdagavond aan het feesten en wilden zaterdagmiddag ook de Gay-pride nog even meenemen. Toen een van de mannen bij toeval het sleuteltje van de hoogwerker vond, maakten ze van de gelegenheid gebruik om in het bakje te stappen. Ze gingen de lucht in een zweefden bij toerbeurt over de Paleisstraat. De capriolen kregen ruime belangstelling van wachtend publiek, dat werd vergast op grappen en grollen. Toen de gealarmeerde politie verscheen, was het uit met de pret. De Gay-freaks moesten direct naar beneden komen en de sleutels inleveren.Verkeerszaken in de regio
6-8-2001. Hier volgt een overzicht van een aantal verkeerszaken die zich het afgelopen weekeinde voordeden:

Snelheidscontrole Jan van Galenstraat
Vrijdag werd een snelheidscontrole gehouden waarbij 33 bonnen zijn uitgeschreven. De hoogste score was 82 kilometer per uur; Een buitenlandse overtreder moest direct zijn boete van 140 gulden betalen.

Snelheidscontrole A10-West
A10-West, vrijdag 58 bonnen bij een snelheidscontrole op het in renovatie zijnde gedeelte waar maximaal 70 mag worden gereden. De hoogste score was 101 kilometer per uur. Een Italiaanse automobilist die de weg af wilde waar dat niet mocht, betaalde een boete van 120 gulden.

Snelheidsduivel op de A2
Zaterdag moest een Duitse automobilist die veel te hard reed, diep in de buidel tasten. De Duitser zette een snelheid van 155 kilometer per uur neer. De officier van justitie besliste dat de hardrijder een boete van 500 gulden kreeg.

Snelheidscontrole in Amstelveen
Op de Groenelaan kregen vijf automobilisten en twee bromfietsers op de bon tijdens een snelheidscontrole. De snelste bromfietsbestuurder reed 30 kilometer te hard.

Alcoholcontrole
Op de Vlothavenweg werd zondagochtend een alcoholcontrole gehouden waarbij geen van de 44 gecontroleerde weggebruikers bleek te hebben gedronken.

Arrestatie automobilist
Op de Daalwijkdreef werd zondag een 18-jarige automobilist gearresteerd. De man gaf de politie een rijbewijs met een pasfoto van een ander en gaf een valse naam op. Tijdens onderzoek kwam naar voren dat hij geen rijbewijs had. Zijn auto is in beslag genomen. Dit vanwege de vele technische mankementen.

Motor op het fietspad
Op het Abcouderpad werd zondag een motor in beslag genomen waarmee over een fietspad werd gereden. De motor bleek voorzien van een vals kenteken. De 20-jarige bestuurder ging ertussenuit en kon na een vrij lange achtervolging worden aangehouden. Hij had geen rijbewijs.

Duitse bumperklever
Een 29-jarige Duitse automobilist kreeg op de A9 een boete van 530 gulden.Hij zat op 2 meter van een voorligger en maakte zich schuldig aan kleven.Flessen frisdrank vellen man
07-08-2001. Op de Keizersgracht is maandag een gewonde gevallen bij een arbeidsongeval. Een 19-jarige man loste een vrachtwagen en trok een kar met flessen frisdrank naar buiten. De kar tuimelde om met als gevolg dat de werknemer werd bekogeld met 250 flessen frisdrank. Het slachtoffer is met diverse kneuzingen voor onderzoek naar een ziekenhuis overgebracht.


Fietsendief de Amstel in gejaagd
07-08-2001. Een 22-jarige verslaafde man, die vanmorgen een fiets stal in de Rivierenbuurt, belandde als gevolg van die actie in de Amstel. Hij liep met de fiets de buurt door en probeerde het rijwiel voor 25 gulden te slijten aan een voorbijgangster. Deze ging daar niet op in, waarna de dief zijn weg vervolgde. Even later kwam hij een man tegen die de eigenaar van de fiets bleek te zijn. Deze zette, gewapend met hond en honkbalknuppel, de achtervolging in. De verdachte ontkwam aan het onheil door in de Amstel te springen. De politie trok de drenkeling op het droge en zette hem onder de douche. De eigenaar van de fiets was verdwenen en bleef onbekend.


Nog meer verkeerszaken
Hier volgt een overzicht van verkeerszaken van dinsdag 06-08-2001: - Beneluxbaan (Amstelveen), 12 bonnen tijdens een gordelcontrole. De overtreders krijgen een acceptgirokaart van 90 gulden thuisgestuurd; - Admiraal de Ruijterweg, 10 keer proces-verbaal tijdens een snelheidscontrole. De hoogste score was 75 kilometer per uur; - Europaboulevard, een snelheidscontrole waarbij 35 hardrijders op de bon zijn gezet. De hoogste scores lagen boven de 80 kilometer per uur;
- Bijlmerdreef, proces-verbaal tegen een 18-jarige automobilist die zonder rijbewijs reed. Op de Dubbelinkdreef liep een 38-jarige automobilist zonder rijbewijs tegen de lamp. Bij de Gaasperplas zette de politie een 24-jarige automobiliste aan de kant die geen rijbewijs had; -Rijksweg A-1, de invordering van het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Almere. De man reed 150 kilometer per uur. Op de A-10-Zuid zette de Verkeerspolitie nog een erg snelle automobilist aan de kant. De 22-jarige Amsterdammer reed dik 150. Ook hij leverde zijn rijbewijs in.


Overlast binnenstad
07-08-2001. Surveillerende agenten deelden maandag 23 verwijderingsbevelen uit aan personen die drugsoverlast veroorzaakten. De politie deelde ook 37 bonnen uit voor zaken als openlijk drugsgebruik, wildplassen, openbare fietsverkoop, drankmisbruik en overtreding van het messenverbod.


Drogisterij overvallen
8-8-2001. Een gewapende man heeft gistermorgen een drogisterij aan het Julianaplein overvallen. Hij maakte enkele tientjes buit. De overvaller bedreigde een caissière met een mes en eiste geld. Nadat de verdachte geld uit een kassalade had weggenomen ging hij er lopend vandoor. Niemand raakte gewond.Arbeidsongeval Amstelplein
8-8-2001. Bij een arbeidsongeval in een torenflat aan het Amstelplein is gisteravond een 41-jarige werknemer gewond geraakt. De man viel tijdens werkzaamheden van een steiger en maakte een val van circa twee meter. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond aan het hoofd. Ook liep hij enkele botbreuken op. De man is opgenomen in een ziekenhuis. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.Hennepplantages opgerold
8-8-2001. In een woning aan de Amazonenstraat heeft de politie gistermorgen een hennepplantage opgerold. De agenten namen op de zolder van de woning160 hennepplanten en andere kweekapparatuur in beslag. Ook bleek er met de stroommeter te zijn geknoeid. Op het moment van de controle was er niemand in de woning aanwezig. Arrestaties bleven dan ook uit.

Chasséstraat
Ook in een woning aan de Chasséstraat werd gistermorgen een hennepplantage opgerold. Hier werden ruim 100 hennepplanten en kweekapparatuur in beslag genomen. Ook hier bleek er met de stroommeter te zijn geknoeid. In de woning waren vier mensen aanwezig. Zij zijn meegenomen voor verhoor.


Aanpak overlast binnenstad
6-8-2001. Surveillerend politiepersoneel heeft zondag en maandag (tot zes uur s ochtends) 30 keer een verwijderingsbevel uitgereikt aan personen die drugoverlast veroorzaakten. Een man die al meerdere keren een 8-uursbevel kreeg, kwam nu aan de beurt voor een 14-dagenverbod. Hij moet dus 14 dagen uit de buurt blijven. De agenten maakten 19 keer proces-verbaal op voor zaken als wildplassen, openlijk druggebruik, drugbezit (zes bolletjes harddrugs), overtreding van het messenverbod, en drankmisbruik.Kent u deze dode man?
2-8-2001. Op dinsdag 9 januari jongstleden werd op het Oosterdok in Amsterdam het stoffelijk overschot aangetroffen van een man. De politie vraagt uw assistentie bij het achterhalen van de identiteit van de man, die is overleden aan een overdosis drugs in combinatie met onderkoeling. Op onze pagina Assistentie Gevraagd staan fotos en een uitgebreid signalement van de dode.


Chauffeur in de fout
6-8-2001. Een 28-jarige automobilist uit Weesp had alle geluk van de wereld toen hij in de nacht van zaterdag op zondag tegen een lantaarnpaal reed op de Provincialeweg tussen Zuidoost en Driemond. De chauffeur had gedronken, droeg geen gordel, reed dik 100 en voerde een telefoongesprek. Hij verloor de macht over het stuur en ramde de lantaarnpaal. Tijdens ziekenhuis onderzoek bleek dat de man hoegenaamd niks mankeerde. Er is een bloedproef van de verdachte afgenomen. De politie nam zijn rijbewijs in beslag en maakt proces-verbaal op.Aanrijdingen in de stad
6-8-2001. Een Engelse automobilist schepte vrijdag tijdens de avondspits een 38-jarige voetgangster. De chauffeur sloeg vanaf de Bilderdijkstraat en reed de De Clercqstraat in. Hij zag de daar overstekende vrouw te laat en reed haar aan. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht.

Kleine Gartmanplantsoen
Een 35-jarige Italiaanse toeriste kwam vrijdag tijdens de avondspits in botsing met een tram. Vermoedelijk probeerde ze nog net even voor de tram langs te komen. Het ongeval gebeurde op het Kleine Gartmanplantsoen. De vrouw werd naar een ziekenhuis overgebracht. Ze had diverse kneuzingen en een gebroken vinger.

Weteringschans
In de nacht van vrijdag op zaterdag troffen surveillerende agenten een gewonde fietster aan op de Weteringschans. De 33-jarige vrouw viel nadat ze met haar voorwiel in de tramrails terechtkwam. Ze is met een gebroken arm en/of schouder naar een ziekenhuis overgebracht .
Fietsers onderuit
6-8-2001. Op de Flevoparkweg zag een 56-jarige fietser zaterdagmiddag een vluchtheuvel over het hoofd. De fietser reed er tegenaan, verloor de macht over het stuur en kwam op de weg terecht. Hij is met een hevig bloedende hoofdwond per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
Roodhalsgans
Bij Roodhalsgans in Uithoorn kwam vrijdag een bejaarde fietsster ten val. De 77-jarige vrouw viel toen ze wilde opstappen. Ze werd met hoofdletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Na daar een nacht ter observatie te hebben gelegen, is ze zaterdag weer naar huis gestuurd.

Illegaal vuurwerk
6-8-2001. Zaterdagmiddag is opgetreden tegen een 14-jarige jongen die vuurwerk afstak bij een bospartij bij Zijdelveld in Uithoorn. Surveillerende politiepersoneel nam poolshoogte nadat ze een luide knal hoorde. De bewuste jongen had een kanonslag afgestoken. Hij had het vuurwerk overgehouden tijdens Oud en Nieuw. Het resterende vuurwerk is in beslag genomen. De jongen krijgt een alternatieve straf via het Haltbureau.Hennepplantage ontmanteld
6-8-2001. Zaterdagmiddag heeft de politie in een woning aan de Reinwardtstraat een hennepplantage ontmanteld. Er is beslag gelegd op 154 hennepplanten en bijbehorende kweekapparatuur waaronder assimilatielampen, schakelklokken, trafos en waterpompen. Het energiebedrijf heeft de woning afgesloten van het elekticiteitsnet.


Gevallen fietsers
6-8-2001. Vrijdag is op het Zijdelwaardplein een 67-jarige fietser gewond geraakt. De vrouw kwam vermoedelijk ten val als gevolg omdat haar fiets nogal zwaar was beladen. Ze werd voor medische behandeling naar een ziekenhuis overgebracht. Ze had schaafwonden, blauwe plekken en vermoedelijk een gebroken heup.

Prinsengracht
Zaterdagavond is op de Prinsengracht een 45-jarige fietsster gewond geraakt. De vrouw had gedronken en verloor de macht over het stuur toen ze bij de Brouwersgracht van een nogal hoge brug af fietste. Ze botste tegen een voetganger aan en kwam ten val. Het slachtoffer vertelde de politie een onsamenhangend verhaal. Ze werd voor medisch onderzoek naar een ziekenhuis overgebracht.


Trampassagier wordt onwel
6-8-2001. In de nacht van zaterdag op zondag ontstond er lichte paniek in tram 14. Toen de tram door de De Clercqstraat reed, viel er plotseling een passagier van zijn zitplaats. De man reageerde nergens meer op. Twee medepassagiers begonnen met reanimeren totdat gealarmeerde agenten dat van hen overnamen. De man is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. Later werd de toestand van de man stabiel genoemd. Wat de trampassagier mankeerde, is niet duidelijk.Auto tegen lantaarnpaal
6-8-2001. Vrijdagavond verloor een 34-jarige automobilist de macht over het stuur in de bocht van de Legmeerdijk in Aalsmeer. De rit met de Porsche eindigde tegen een lantaarnpaal. De bestuurder had wat gedronken. Een ademanalyse resulteerde in een alcoholscore van ruim 0.5 promille.Zes gewonden bij aanrijding
6-8-2001. Zaterdagavond tussen zes en zeven uur zijn bij een frontale botsing tussen twee personenautos op de Noordzeeweg zes gewonden gevallen. Een van beide bestuurders is uitgezaagd door de brandweer. Dit slachtoffer is er het ergst aan toe en heeft rugletsel. De vijf inzittenden van de andere auto waren ook gewond. Hun letsel varieerde van botbreuken, vleeswonden tot blauwe plekken en schaafwonden. Alle betrokkenen zijn naar ziekenhuizen overgebracht.

Het ongeval betekende een nieuwe stremming voor de aanvoer van bezoekers van Dance Valey. Twee bussen probeerden om de gestrande autos heen te rijden en kwamen vast te zitten in de berm.

Het ongeval gebeurde vermoedelijk als volgt. Een 29-jarige automobilist reed met zijn Ford Fiësta over de Noordzeeweg vanaf IJmuiden in de richting van Amsterdam. De andere auto, een Alfa met vijf inzittenden (17 20 jaar), was op weg naar de dansmanifestatie in Velsen.

Om nog niet opgehelderde reden begon de Ford op een zeker moment te slingeren en belandde op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer. Een frontale botsing met de Alfa was het gevolg. Van beide bestuurders is bloed afgenomen. Bekeken wordt of er drank en/of drugs zijn gebruikt.Jongetje geschept
6-8-2001. In de Krelis Louwenstraat is vrijdagmiddag een 7-jarig jongetje door een auto geschept. Het kind rende tussen geparkeerde autos door de weg op. Het slachtoffer is met schaafwonden en blauwe plekken voor een medische check naar een ziekenhuis overgebracht.


Steekpartij in Aalsmeer
6-8-2001. In de nacht van zaterdag op zondag deed zich een steekincident voor in een café aan de Aalsmeerse Sportlaan. Het 53-jarige slachtoffer liep meerdere oppervlakkige steekwonden op en is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. De politie traceerde later de verdachte van het steekincident. Het is 35-jarige inwoonster van Aalsmeer en tevens een bekende van het slachtoffer. De achtergrond van de problemen ligt in de relationele sfeer. De vrouw heeft een bekentenis afgelegd en is inmiddels heengezonden met een dagvaarding. Ze moet binnenkort voor de rechter verschijnen.


Terreinauto over de kop
6-8-2001. Op een braakliggend terrein bij de Oostzanerdijk (het zogenaamde Coentunnelcircuit) is zondagmiddag rond zes uur de bestuurder van een terreinauto zwaargewond geraakt. De 21-jarige chauffeur was aan het crossen en reed vermoedelijk met vrij hoge snelheid een helling af. De auto sloeg een paar keer over de kop en kwam ook op zn kop tot stilstand. Het slachtoffer was uit de gordels geraakt en kreeg het voertuig op zich. Hij zat vast tussen de rolbar en de grond. Getuigen duwden de auto van hem af. Het slachtoffer is met zware inwendige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen.Overval in de Jordaan
6-8-2001. In de nacht van vrijdag, rond 01.00 uur, is een overval gepleegd op een restaurant in de Jordaan. Een gemaskerde man kwam de zaak binnen en bedreigde de twee personeelsleden die aan het opruimen waren. Hij eiste geld, maar brak de overval op een zeker moment af. Waarom hij dat deed, is nog onbekend. De bedreigde medewerkers bleven ongedeerd.Te hard en te drank
6-8-2001. De Verkeerspolitie haalde in de nacht van vrijdag op zaterdag een automobilist van de A10-Zuid die niet alleen veel te hard reed, maar ook had gedronken. De 41-jarige Amsterdammer zette snelheden neer van tussen de 100 en 150 kilometer per uur. Tijdens een alcoholonderzoek kwam een score van ruim 1.1 promille uit de bus. De agenten hebben proces-verbaal opgemaakt.Verkeershinder A10-west
Het wegdek van de A10-west bij Amsterdam is bijna 30 jaar oud. Voor een goede doorstroming van het verkeer is deze weg hard toe aan groot onderhoud. Dit zal plaatsvinden in de periode 26 mei - 26 augustus 2001.

Gedurende de werkzaamheden is de A10-west wel open voor doorgaand verkeer, maar zullen de op- en afritten S103 t/m S107 worden afgesloten. Bovendien is maar een beperkt aantal rijbanen beschikbaar. Er worden verschillende maatregelen getroffen om de westkant van Amsterdam bereikbaar te houden. Sinds januari 2001 worden er al voorbereidingswerkzaamheden verricht. Klik op het logo voor meer informatie.


© Politie Amsterdam-Amstelland

Deel: ' Politie Amsterdam-Amstelland '
Lees ook