Politie Amsterdam-Amstelland

Arbeidsongeval Borneolaan
29-8-2001. Een 22-jarige bouwvakker is dinsdagmiddag bij een bouwwerk aan de Borneolaan het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. De man was aan het kitten en schoof met zijn ene vrije hand de plaat weg waarmee een trapgat was afgedekt. Tijdens die actie verloor hij zijn evenwicht en viel het trapgat in dat kort daarvoor nog was afgedekt. Het slachtoffer liep verschillende bloedingen op en klaagde over pijn in zijn rug en ribben. Nadat de brandweer hem naar buiten had getakeld, volgde ambulancevervoer naar een ziekenhuis.Betonijzer komt naar beneden
29-8-2001. Dinsdagochtend viel in de Warmoesstraat een betonvlechtwerk uit een hijs. Het circa 400 kilo wegende netwerk van betonijzer vernielde een zonnescherm en een dak van een vrachtwagen. Het mag een wonder heten dat niemand gewond raakte. Het vlechtwerk werd opgehesen door een bestelde telekraan. Op een hoogte van plusminus 9 meter liet een binding los en kwam de zaak naar beneden. Voor zover bekend neemt het kraanwagenbedrijf de schade op zich.


Overleden man
29-8-2001. Vanmorgen rond 8 uur is in Uithoorn een 25-jarige man uit Alphen aan de Rijn overleden. Hij werd aangetroffen voor een café op de Wilhelminakade en wekte de indruk zijn roes uit te slapen. Tijdens transport in een politiebusje naar het lokale politiebureau, werd de man niet lekker. Gealarmeerd ambulancepersoneel, dat zo'n vijf minuten later ter plaatse was, constateerde dat de man was overleden. De woensdag te houden sectie moet de doodsoorzaak uitwijzen. De recherche onderzoekt de zaak. Uit het onderzoek tot nu toe is bekend dat de man vannacht in gezelschap van zijn vriendin rond één uur een café bezocht aan de Wilhelminakade (Uithoorn). Hij gebruikte diverse alcoholische drankjes en moest rond twee uur de zaak uit. Hij ging voor het café op een stoel zitten slapen en zat daar nog steeds toen rond vier uur het laatste personeelslid naar huis ging. Vanmorgen rond kwart voor acht kwam bij de politie de melding binnen dat er een dronken man op een stoel voor het café sliep. De politiemensen die ter plaatse kwamen, kregen de indruk dat de man zijn roes uitsliep. Vervolgens werd de man in een politiebusje naar het politiebureau overgebracht. Toen ze vlakbij het bureau waren, zagen de agenten dat de man niet goed werd. Hij veranderde namelijk plotseling van kleur. Ze legden hem op de binnenplaats van het bureau op een matras en constateerden dat hij nog ademde en dat zijn hart nog klopte. Het circa vijf minuten later arriverende ambulancepersoneel constateerde dat de man inmiddels was overleden.


Gasfles dreigde te ontploffen
29-8-2001. De politie heeft dinsdagmiddag op verzoek van de brandweer korte tijd een aantal bedrijven ontruimd op de Danzigerkade. Dit vanwege ontploffingsgevaar van een in de fik gevlogen fles acetyleengas. Nadat de zaak onder controle was, is de omgeving weer vrijgegeven en ging het personeel weer aan het werk. De problemen ontstonden in een bedrijfspand dat in aanbouw is. Tijdens het aansteken van een lasbrander ging er kennelijk iets fout en schoot de vlam door de slang naar de acetyleenfles. Hierop vloog de fles in de fik. De gealarmeerde brandweer voorkwam dat de fles ontplofte door deze met bluswater af te koelen. Vervolgens is de fles voor definitieve afkoeling in het IJ gedeponeerd.


Roeiboot overvaren
29-8-2001. Op de Amstel in de buurt van de Jan Vroegopsingel is dinsdagavond kort na negen uur een roeiboot van een roeivereniging overvaren door een binnenvaartschip. Een aantal van de negen roeiers kwam onder het schip terecht. De roeiers bereikten de kant en werden onderzocht door ambulancepersoneel. Niemand hoefde voor medisch onderzoek naar een ziekenhuis. De waterpolitie (korps landelijke politiediensten) stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. (de verdere voorlichting doet het KLPD).

Overvaller aangehouden
29-8-2001. Woensdagochtend heeft de politie tijdens een klopjacht een 30-jarige man aangehouden in verband met een overval op een kledingzaak aan de Kinkerstraat. De man wordt ervan verdacht een medewerkster onder bedreiging van een mes geld te laten overhandigen. De overval mislukte omdat de vrouw wegrende. De overvaller ging erop een fiets vandoor en werd dor de politie achterhaald in de Staringstraat, Hij is in verzekering gesteld en voor de officier van justitie geleid.


Persoonlijke ongevallen
29-8-2001. Vannacht kwam een 57-jarige vrouw ten val op de Stadhouderskade. De vrouw gleed uit en brak een been. Ze is naar een ziekenhuis overgebracht. Op de Kloveniersburgwal gleed een 52-jarige man uit Volendam uit die was betrokken bij het lossen van een vrachtwagen. Hij werd naar een ziekenhuis ondergebracht en bleek niet alleen een gekneusde heup te hebben, maar had ook zijn schouderkom op twee plaatsen gebroken. In de Saskia Van Uylenburgweg in Amstelveen sloeg bij het oprijden van een trottoir een invalidenwagentje om. De 34-jarige berijder kwam onder het voertuig terecht en raakte gewond aan zijn gezicht. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht.

Planten- en fietsendief
29-8-2001. Dinsdag is een 48-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht sierplanten te hebben gestolen. Hij haalde planten van de muur van een pand aan Kelbergen. De bewoonster zette de achtervolging in en wist de planten weer te bemachtigen. De politie arresteerde de verdachte later op de Gooiseweg. De verdachte bleek ook in het opsporingsregister te staan. Hij moet 21 dagen zitten en ook nog eens 175 gulden aan boetes betalen. Prinsengracht. Dinsdagavond heeft de politie op de Prinsengracht een 45-jarige fietsendief aangehouden. De man werd op heterdaad betrapt door een politieman die hem volgde vanwege zijn overmatige belangstelling voor rijwielen. Op de Prinsengracht haalde hij een betonschaar onder zijn kleding vandaan en knipte het slot van een damesfiets open. Kort daarna zat de verdachte op het politiebureau.


Verkeerszaken
29-8-2001. Dinsdagochtend deelde de politie 8 bonnen uit aan ouders die hun kinderen naar school brachten en ze niet in de gordels hadden gezet. De actie vond plaats bij Industrie. Tijdens de avondspits maakte een politiemotorrijder 17 keer proces-verbaal op tegen bestuurders die op de Prins Hendrikkade door rood reden. Op de A-10-Noord raakten drie veel te hard rijdende automobilisten hun rijbewijs kwijt. Ze reden tussen de 157 en 162 kilometer per uur. Het ging om twee inwoners uit Zaanstad en een Amsterdammer. In Amsterdam-Noord is twee keer opgetreden tegen automobilisten die geen rijbewijs hadden. In de Beverwijkstraat ging het om een 21-jarige chauffeur en op Werengouw ging een 51-jarige ongediplomeerde bestuurder op de bon. Alcohol Dinsdagavond is in de Van Woustraat een 37-jarige automobilist aangehouden die had gedronken. De verdachte Amsterdammer weigerde alle medewerking aan een alcoholonderzoek en maakte zich daarmee schuldig aan een zwaar verkeersmisdrijf. Op de Pontweg in Aalsmeer arresteerde de politie een 36-jarige automobilist die had gedronken. Hij had een alcoholscore van 1.25 promille. De verdachte was al eerder veroordeeld, maar dat vonnis was hem nog niet betekend. Dat gebeurde direct. Hij kreeg te horen dat hij 1900 gulden aan boetes moest betalen en een rijontzegging van 9 maanden tegoed had.


Overlast binnenstad
29-8-2001. De politie stuurde dinsdag 20 drugoverlast veroorzakende personen de binnenstad uit. Ze kregen een verwijderingsbevel en moesten 8 uur wegblijven. De agenten deelden 40 bonnen uit voor zaken als openlijk druggebruik, overtreding van het messenverbod en slapen op de openbare weg. Er vonden ook diverse arrestaties plaats voor drughandel (straatdealers) en drugbezit. Daarbij zijn 123 pillen en bolletjes harddrugs in beslag genomen.


Schietpartij om frisdrank
29-8-2001. Dinsdagavond kort na tienen is een klant van een snackbar op de Oudezijds Voorburgwal neergeschoten. Het 34-jarige slachtoffer werd in het bovenlichaam getroffen en is in een ziekenhuis opgenomen. Hij is niet in levensgevaar. De nog onbekende schutter is voortvluchtig. De achtergrond van de problemen zou de diefstal van een flesje bronwater zijn. De recherche onderzoekt de zaak. De 34-jarige man bestelde onder andere een fles bronwater en bleef in de snackbar wachten. Plotseling kwam een man de zaak binnen die het flesje pakte en het mee wilde nemen. Tijdens een daarop volgende ruzie trok de indringer een vuurwapen en schoot de klant neer. De schutter verdween lopend. Hij liep vermoedelijk weg in de richting van de Sint Jansstraat.
Gaslek
28-08-01. Tussen maandagavond negen uur en één uur vannacht was de Leidsestraat afgesloten voor tramverkeer in verband met een gaslek. De politie rukte uit na de melding over een gaslucht. Ook het energiebedrijf kwam ter plaatse. Aanvankelijk werd gedacht dat het lek in één van de panden zat. Toen onderzoek uitwees dat het om een ondergrondse lekkage in de straat ging, kwam groot materieel ter plaatse en ging de zaak open. In de voornacht was alles geklaard en begon men met opruimen. Het tramverkeer is voornamelijk omgeleid via de Rozengracht.


Jongens schieten vanuit woning
28-08-01. Zondagavond hield de politie twee 17-jarige jongens aan die even daarvoor met een vuurwapen uit een pand aan de Oudezijds Achterburgwal hadden geschoten. Een getuige zag dat aan de achterzijde een jongen vanuit een raam naar buiten schoot. De gewaarschuwde politie traceerde in het betreffende pand twee jongens, die bekenden te hebben geschoten. Het bleek om een verboden gasalarmpistool te gaan. Het wapen is in beslag genomen. Het tweetal kreeg een proces-verbaal in verband met de Wet Wapens en Munitie.

Winkeldief betrapt
28-08-01. Dinsdagochtend is in een Leidsestraat een 43-jarige man gearresteerd op verdenking van winkeldiefstal. Hij werd betrapt en achtervolgd door een getuige, die de man overdroeg aan passerende agenten. De verdachte had toegeslagen bij twee winkels en daar diverse kledingstukken en een aansteker meegenomen. Hij was vorige week ook al aangehouden voor winkeldiefstal en is nu in verzekering gesteld.

Café overvallen
28-08-01. Maandagochtend is rond halfzeven een gewapende overval gepleegd op een café aan Kraaiennest. Vier gemaskerde daders bedreigden een schoonmaker en een medewerker met een vuurwapen en messen. Laatstgenoemde werd ook in zijn bil gestoken. Beide slachtoffers werden gekneveld, waarna de overvallers verdwenen met geld en telefoonkaarten. De gewonde medewerker is in een ziekenhuis behandeld. De overval is pas s middags aan de politie gemeld.

Pony mishandeld
28-08-01. Maandagmiddag werd ontdekt dat een van de ponys van de manege in Floradorp is mishandeld. De zes jaar oude Shetlander stond in de wei en had diverse verwondingen her en der op zijn lichaam. De dierenarts kwam tot de conclusie dat er een scherp voorwerp is gebruikt en behandelde het paardje. Van de dader of daders ontbreekt ieder spoor.


Namaakmachinegeweer
28-08-01. Maandagmiddag rukte de politie uit naar de Hammarskjoldsingel na de melding dat er iemand met een automatisch wapen rondliep. Ter plaatse troffen de agenten twee 13-jarige jongens aan. Een van de twee liet, bij het zien van de agenten, een vuurwapen op de grond vallen. Het ging om een niet van echt te onderscheiden machinegeweer, dat tijdens de vakantie was gekocht in Italië. Het wapen is vernietigd. De jongens zijn opgehaald door hun ouders.

Frontale aanrijding
28-08-01. Maandagochtend vond er een frontale aanrijding plaats op de A10 Zuid, waarbij drie autos waren betrokken. Een 37-jarige automobiliste moest met rug- en nekklachten naar een ziekenhuis worden overgebracht. Het ongeval ontstond na een inhaalmanoeuvre op een oprit. Een 29-jarig automobilist haalde een auto in op de oprit bij de Amstelveenseweg en sneed deze auto af bij het invoegen. De ingehaalde chauffeur gooide het stuur om en raakte in een slip. De auto kwam achterstevoren op de rijbaan en werd frontaal aangereden door een aanvankelijk achter hem rijdende automobiliste.

Geschept door autos
28-08-01. Maandagavond is in de Van Gentstraat een 12-jarige jongen geschept door een auto. Hij rende tussen geparkeerde autos door de rijbaan op. Het slachtoffer is met verschillende botbreuken naar een ziekenhuis overgebracht. De 23-jarige automobilist die de jongen tegen zijn auto kreeg, zou niet hard hebben gereden. Amstelveen: In de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen reed een 62-jarige bromfietser tegen een uitparkerende auto op. Het slachtoffer kwam ten val en ging per ambulance naar een ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat hij een gebroken schouder had. Aangezien opereren niet mogelijk was, zit de man voorlopig in een mitella. Amstelveen: Maandagochtend werd op de Sportlaan in Amstelveen een 14-jarig meisje geschept door een auto. Het meisje fietste waarschijnlijk tussen een paar stilstaande autos door de rijbaan op. Het slachtoffertje is met een gebroken been naar het ziekenhuis overgebracht en wordt geopereerd.

Fiets om of stap af
Met ingang van vandaag wordt in de Leidsestraat een actie gehouden om het fietsen in dit voetgangersgebied tegen te gaan. De komende twee weken zullen politiemensen fietsers waarschuwen om voortaan af te stappen of om te rijden. Na 9 september krijgen mensen die in de Leidsestraat fietsen, zonder pardon een boete van 50 gulden.

Klik voor meer informatie op het plaatje.Deel: ' Politie Amsterdam-Amstelland '
Lees ook