Politie Amsterdam-Amstelland

Man vernielt inboedel
23-08-01. In Geuzenveld heeft de politie vannacht een 38-jarige man aangehouden die bij een vrouwelijke kennis de inboedel vernielde en haar ook zou hebben bedreigd. De man ging vermoedelijk door het lint als gevolg van druggebruik. De vrouw bleef ongedeerd. Voor de arrestatie zijn diverse politie-eenheden ingezet.Man mishandelt vriendin
23-08-01. Woensdagochtend is in de Stadionbuurt een 22-jarige man aangehouden die zijn vriendin mishandelde. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en zag in de politiewagen kans een agent in zijn vinger te bijten. De agent is in een ziekenhuis behandeld.

Verkeerscontrole
23-08-01. Bij een verkeerscontrole op de Noordzeeweg is woensdagochtend 18 keer proces-verbaal opgemaakt voor het niet dragen van de gordels en het vergeten van autopapieren. Drie auto´s zijn onderzocht door de Ongevallendienst. Ze hadden technische gebreken. De douane kwam ter plaatse voor een auto die op een zogenaamd invoerkenteken reed. Een automobilist werd aangehouden. Hij reed terwijl zijn rijbewijs was geschorst en ook nog eens in een onverzekerde auto.


Bromfietsers ten val
23-08-01. Twee jongens (18 en 19 jaar) op een bromscooter, kwamen woensdag tijdens de avondspits ten val op de Weesperzijde. De bestuurder belandde in het gras en verloor de macht over het stuur. Beiden zijn met blauwe plekken en kneuzingen naar een ziekenhuis overgebracht.


Man neergestoken
23-08-01. Woensdagmiddag rond halféén is in de James Wattstraat een 27-jarige man neergestoken. Het slachtoffer werd in het bovenlichaam geraakt. De man is naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. Hij is niet in levensgevaar. De dader is een onbekend gebleven negroïde man. Hij verdween lopend in de richting van de Middenweg. De politie zocht de buurt af, maar wist hem niet te traceren. Het slachtoffer maakte samen met een andere man een wandelingetje en voelde plotseling iets in zich prikken. De dader, die hem achterop was gelopen, had een groot mes in zijn bezit. Waarom hij stak, is onbekend. Hij maakte zich zonder wat te zeggen uit de voeten.


Brommers in beslag
23-08-01. Bij een bromfietscontrole in de Sarphatistraat zijn woensdagmiddag vijf brommers in beslag genomen. In twee gevallen was aan de framenummers geknoeid en gaat het vermoedelijk om gestolen exemplaren. De berijders krijgen een proces-verbaal voor diefstal en/of heling. De andere drie ingenomen brommers worden onderzocht door de Ongevallendienst. De actie werd ondersteund door motorrijders van de Verkeerspolitie. Ze dirigeerden tientallen brommers naar de controleplaats. Diverse berijders kregen een bon.

Hardrijders aan de kant
23-08-01. Politiepersoneel van het wijkteam Autosnelwegen en het Spitsteam zetten gisteravond tijdens een drie uur durende snelheidscontrole op de A-10-Noord 40 hardrijders aan de kant. Betrokkenen werden aangesproken en kregen direct hun bon uitgereikt. Zeven automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren. Allen reden boven de 150 kilometer per uur. De hoogste score was 165 kilometer per uur. De actie vond paats ter hoogte van de afslag Durgerdam. Vijf buitenlandse hardrijders rekenden direct af. Op de auto van een Brit die niet kon betalen, werd tijdelijk beslag gelegd. De man verzette zich tegen de agenten en is aangehouden. Oude Haagseweg: Dinsdagmiddag en avond zijn 187 bonnen uitgedeeld bij een snelheidscontrole op de Oude Haagseweg. Zestig chauffeurs gingen direct aan de kant. De andere krijgen hun bon thuisgestuurd.


Actie tegen autocriminaliteit
23-08-01. De politie Amsterdam-Amstelland gaat een jaar lang bijzondere aandacht geven aan de verschillende vormen van autocriminaliteit. Vandaag start een grootscheepse campagne tegen autokrakers onder de slogan Niets er in, niets er uit! Zoals voor vele vormen van criminaliteit geldt, maakt de gelegenheid ook hier de dief. Met andere woorden, lege autos lopen veel minder risico op ongewenst bezoek. De politie investeert niet alleen in het achterhalen van daders, maar wil met een gedragsverandering van de automobilist bereiken dat de slachtofferkans sterk zal dalen. Om dit te bereiken, zullen automobilisten die de stad bezoeken op verschillende manieren worden benaderd om hen op de gevaren te wijzen. De actie duur minstens tot december 2002. Inbraak in autos is een vorm van veel voorkomende criminaliteit. De afgelopen jaren is er sprake van een stijgende lijn. In 1998 deden 22.863, in 1999 24.305 en in 2000 29.360 slachtoffers aangifte bij de politie. De schade die autokrakers achterlaten is vaak aanzienlijk. Ruiten gaan aan diggelen en portieren worden opengebroken. Soms bestaat de buit uit wat gereedschap of een autoradio, maar het komt ook voor dat dure pcs (laptops) verdwijnen. De daarmee gemoeide schade is meestal groter dan de prijs van de computer. Vaak verdwijnt met de pc ook belangrijke persoonlijke en zelfs bedrijfsinformatie. De meeste autos worden gekraakt omdat er spullen zichtbaar worden achtergelaten. Vandaar dat de politie zich ook inspant aan de voorkant van het probleem: een gedragsverandering van de automobilist. De politie gokt uiteraard niet alleen op gedragsverandering, maar zet het komende jaar ook diverse repressieve acties op touw. Met andere woorden het ouderwetse boevenvangen blijft een kernactiviteit. De aftrap van de campagne die is gericht op gedragsverandering, vond vanmorgen plaats in het Beatrixpark, alwaar een zeppelin werd opgelaten. Onder dit luchtvaartuig hangt een van grote afstand zichtbaar doek (acht bij vijf meter) met de tekst Niets er in, niets er uit. De tekst wordt ondersteund door een logo van een opengebroken auto met een autokraker. De zeppelin blijft drie dagen hangen. Enkele bekende Nederlanders, die ooit zelf slachtoffer werden van autokrakers, vertelden hun ervaringen. Zo waren professor Bovenkerk (criminoloog aan de universiteit van Utrecht) en Jort Kelder (hoofdredacteur van opinieblad Quote en tevens programmamaker) aanwezig. Projectleider Theo Vaal vertelde over de plannen van het komende jaar. Als eerste uitingsvorm van de campagne krijgen automobilisten die vanaf de A-10 de afslag RAI nemen, vanaf de A-2 de Utrechtsebrug oprijden en die vanaf de A-10-Oost de Piet Heintunnel nemen, een folder met tips uitgereikt. De politie krijgt daarbij ondersteuning van medewerkers van de Dienst Stadstoezicht. Ook in de binnenstad en in de parkeergarages wordt gefolderd.

23-08-2001. De A10-west is aanstaande vrijdag vanaf 21.00 uur geheel

Deel: ' Politie Amsterdam-Amstelland '
Lees ook