Politie Gelderland-Midden

Harry Munniksma; 0318 - 688221


---
Barneveld, 29 juli 2002

Draaideurverdachte van 21 bedrijfsinbraken aangehouden

De politie in de unit Noord (Barneveld) heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de criminele activiteiten van een 26-jarige man uit Amersfoort. De man wordt er van verdacht 21 bedrijfsinbraken gepleegd te hebben in Nijkerk, Barneveld, Putten en Ermelo. Hierbij werden voornamelijk computers buitgemaakt, die overigens direct zijn doorgegaan naar mensen, die blijkens de verklaring van de verdachte onbekend zijn. Met het geld voor de apparatuur voorzag de verdachte in zijn verslaving.

Op 16 juli werd de verdachte in Nijkerk aangehouden. De politie had informatie dat hij in Woudenberg was gezien bij een bedrijfsinbraak. Hoewel de man aanvankelijk verklaarde van niets te weten, bleken sleutels uit zijn broekzak te passen op een auto die in de omgeving stond geparkeerd. In de kofferbak lag computerapparatuur, die vermoedelijk van diefstal afkomstig was. Aanvankelijk werd de verdachte overgebracht naar Amersfoort, waar hij 2 bedrijfsinbraken bekende. Daarna werd het onderzoek in de unit Noord voortgezet, waar nog eens 21 bedrijfsinbraken boven tafel kwamen. Over al deze feiten heeft de man een bekennende verklaring afgelegd. De schade die hierdoor is ontstaan wordt geraamd op ^ 52.280,-.

Eerdere veroordeling

De verdachte is voor eerdere vergelijkbare feiten in maart van dit jaar tot 30 maanden celstraf veroordeeld, waarvan 10 voorwaardelijk. De man is tegen dit vonnis in beroep gegaan. De behandeling in hoger beroep moet nog plaatsvinden. Eind maart werd de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst onder de voorwaarde dat hij zich onder behandeling zou stellen in een afkickcentrum en geen nieuwe strafbare feiten zou plegen. De verdachte heeft tot 18 april jl. op de gesloten afdeling van een afkickcentrum gezeten. Hij zou overgaan naar de open afdeling. Aangezien er hier voor hem nog geen plaats was, is de man in afwachting hiervan naar huis gestuurd.

In deze periode heeft de man opnieuw 21 inbraken gepleegd. Voor deze nieuwe feiten is de man opnieuw in voorlopige hechtenis genomen. Daarnaast loopt bij het gerechtshof het verzoek om de schorsing van de eerdere voorlopige hechtenis op te heffen omdat de man zich niet heeft gehouden aan de schorsingsvoorwaarden, namelijk het niet opnieuw plegen van strafbare feiten.

Deel: ' Politie Barneveld arresteert verdachte van 21 bedrijfsinbraken '
Lees ook