Politiebericht Friesland: Friesland 20-07-2001
Politieberichten van 19/7 (13.00 uur) t/m 20/7 (07.00 uur)

Kollumerzwaag: inbraak kerkelijk centrum
Donderdag tussen 00.00 en 06.00 uur werd ingebroken in het kerkelijke centrum aan de Foarwei. Via verbreking van een bovenlicht kwam men het pand binnen. In het kantoor werd een bureau opengebroken. Uit de lade werd een paar honderd gulden weggenomen. Een medewerker van het centrum, een 45-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: aanrijding met gewonden
Donderdag omstreeks 12.30 uur wilde een 77-jarige inwoner van Enkhuizen met zijn auto vanaf de uitrit van hotel `Isselmar` de Plattedijk oprijden. Hij liet een aantal auto`s, die over de Plattedijk reden, voorgaan. Op een gegeven moment trok de bestuurder op en hierbij zag hij een personenauto, die bestuurd werd door een 28-jarige inwoner van Lemmer, over het hoofd. De bestuurder van deze auto reed met een behoorlijke snelheid. Beiden bestuurders raakten gewond. De vrouw, 77 jaar, van de man uit Enkhuizen, raakte eveneens gewond. De gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto`s werden weggesleept.

Sondel: brand schuur
Donderdag omstreeks 12.20 uur brak brand uit in een schuur naast een boerderij aan de Delbuursterweg. Het betrof hier een grote uitslaande brand. In de betrokken schuur stonden 19 stieren en in een aangebouwde schuur er naast nog eens 100. Met vereende krachten konden de beesten uit de stal worden gered. 10 stieren kwamen in de vlammen om en nog twee werden later door de dierenarts afgemaakt. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Sondel, was in de werkplaats, die tegen de schuur stond, aan het lassen geweest. Op een gegeven moment is de man naar binnengegaan om te eten. Onder het eten brak de brand uit. Het vuur werd bestreden door de brandweer van Balk, Sloten en Bakhuizen. De omgekomen dieren werden door Rendac opgehaald. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: diefstal tas
Donderdag omstreeks 16.30 uur werd een 39-jarige inwoner van Leeuwarden op de Nieuwestad aangehouden door twee getuigen. De getuigen, twee mannen van 29 en 25 jaar, beiden uit Leeuwarden, hadden gezien dat de verdachte op zijn fiets in het voorbijgaan een tas wegpakte van een bagagedrager van een voor hem fietsende vrouw, een 64-jarige inwoonster van Leeuwarden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De tas werd teruggeven aan de vrouw. Er werd niets ontvreemd. De verdachte werd na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Drachten; fietsendieven aangehouden
Donderdag omstreeks 19.00 uur werd door een getuige, 19-jarige inwoner van Drachten, gezien dat een man en een vrouw een fiets wegnamen, die stond bij het busstation aan de Stationsweg. Aan de hand van het opgegeven signalement konden de verdachten, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden en een 19-jarige inwoonster van Drachten, op de Bikkelstenen worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn na verhoor weer heengezonden.

Oosterwolde: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 19.15 uur werd op de Stationsstraat een 31-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden voor openbare dronkenschap. De verdachte was niet voor rede vatbaar en wilde steeds weer een aldaar gelegen horecagelegenheid binnenlopen, hoewel hem de toegang was ontzegd. Toen de verdachte overlast bleef veroorzaken, werd hij aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau en ter ontnuchtering ingesloten. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Jistrum: onwelwording
Donderdag omstreeks 19.50 uur fietste een 70-jarige inwoner van Jistrum met zijn vrouw over de Kooiweg. Tijdens de fietstocht voelde de man zich niet goed worden en stapte af. Toen hij naast zijn fiets stond, viel hij op de grond. Ondanks dat het slachtoffer werd gereanimeerd, mocht hulp niet meer baten. De man, die hartpatiënt was, overleed ter plaatse.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Donderdag omstreeks 21.00 uur kwam er een melding binnen dat op een bouwterrein aan de Agora twee mannen liepen, die reeds eerder op de avond daar waren weggestuurd. Bij het zien van de politie gingen de mannen er vandoor. Eén verdachte, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, kon worden aangehouden. De andere wist te ontkomen. Uit het onderzoek kwam vast te staan dat de verdachten een bouwkeet hadden opengebroken. Uit de keet waren een aantal goederen( fax, handgereedschap, kantoorartikelen) klaargezet voor vervoer. Een 22-jarige inwoner van Burgum, deed namens een bouwbedrijf uit Garyp, aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Wolvega: onder invloed
Donderdag omstreeks 23.45 uur werd op de Kerkstraat een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Sonnega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 475 ug/l Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Franeker: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.10 uur werd op de Hertog van Saxenlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 380 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Ferwert: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.05 uur werd op de Hoofdstraat een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Hallum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Wolvega: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 00.55 uur reed een bestuurder van een personenauto op de rotonde Steenwijkerweg/ Oranje Nassaulaan tegen een aldaar staande lantaarnpaal. De bestuurder liet de auto staan en ging te voet richting huis. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Wolvbega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 550 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. De auto werd zwaar beschadigd en werd weggesleept.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag tussen 20.00 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Sportlaan. Via verbreking van een slaapkamerraam kwam men binnen. Uit de woning werden een fiets, een fotocamera, 2 mobiele telefoons en twee portemonnees met daarin een paar honderd gulden weggenomen. De bewoonster, een 62-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.25 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder bleef, ondanks dat hij daarop werd geattendeerd, met groot licht rijden. Bij controle bleek dat de man had gedronken. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Drachten, werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 785 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vrijdag omstreeks 02.15 uur werd op de Lange West een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 61-jarige inwoner van Hoorn Nh bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 370 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.15 uur werd op de Spoorstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 445 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Sneek: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.35 uur werd op de Einsteinstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 285 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: inbraak woning
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een woning aan de Ropta. Een uitzetraam werd opengebroken. Uit de woning werden een tv, een videorecorder, een fotocamera, een videocamera, een radio en een telefoon weggenomen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: brand woning
Vrijdag omstreeks 03.45 uur kwam er een melding binnen van een brand in een woning aan de Keizerskroon. De bewoner, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, bevond zich in een slaapkamer aan de achterzijde van de woning en is door de brandweer uit de woning gehaald. De man liep geen verwondingen op. De brand is vermoedelijk in de woonkamer ontstaan. De gehele woning liep rookschade op. De bewoner, die behoorlijke gedronken had, werd aangehouden op verdenking van brandstichting en werd overgebracht naar het bureau. De man moet nog worden gehoord. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politie Friesland inbraak in kerkelijk centrum '
Lees ook