Politiebericht Friesland: Friesland 23-07-2001
Politieberichten van 22/7 (13.00 uur) t/m 23/7 (07.00 uur)

Marssum: inbraak vrachtauto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in twee vrachtwagens, die geparkeerd stonden op de Bokmasingel. Van beide opleggers was het dekzeil kapot gesneden. Ook een gedeelte van de lading werd opengesneden. Er was niets weggenomen. Hoe groot de schade aan de dekzeilen is, is niet bekend. De eigenaar van de vrachtwagens, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Skarsterlan: snelheidscontroles
Zondag tussen 08.00 en 09.30 uur werd gecontroleerd op de Binnendijk te Rottum. In totaal passeerden 80 voertuigen de radar en hiervan reden er 24 te snel. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. De snelste reed hier 100 kilometer per uur. Vervolgens werd van 09.45 tot 10.45 uur gecontroleerd op de Jousterweg te Haskerhorne. Hier passeerden 50 voertuigen de radar, waarvan er 3 in overtreding waren. De hoogste was hier 59 kilometer per uur. Van 11.10 tot 12.30 uur stond de radarwagen opgesteld op de Harddraversweg te Joure. 200 voertuigen passeerden de radarpost en hiervan reden er 32 te snel. De snelste had hier 75 kilometer per uur op de teller staan. Ook hier gold een maximumsnelheid van 50 kilometer.

Gaasterland: snelheidscontroles
Zondag van 13.10 tot 14.30 uur werd op de Lyklemaweg binnen de bebouwde kom van Nijemirdum gecontroleerd op snelheid. In totaal 270 voertuigen passeerden de radar, waarvan er 28 te snel reden. De snelste was hier 68 kilometer per uur.

Van 14.50 tot 16.00 uur stond de radarauto opgesteld op de Kerkstraat binnen de bebouwde kom van Oudemirdum. 110 voertuigen reden voorbij de radar, waarvan er 3 te snel waren. De hoogste snelheid lag hier op 60 kilometer per uur.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Zondag omstreeks 17.10 uur zag een burgerpatrouille dat een man inbrak in een personenauto, die stond geparkeerd op het Oldehoofsterkerkhof. De man, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, kon ter plaatse worden aangehouden. Tijdens de fouillering werden twee mobiele telefoons aangetroffen, die hij had gestolen uit een personenauto, die iets verderop geparkeerd stond. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De mobiele telefoons zijn in beslag genomen en zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Berlikum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 15.15 uur reed een 84-jarige inwoner van Jelsum met zijn personenauto vanaf de Bitgumerdyk de Hemmemawei op. Hij verleende daarbij geen voorrang aan een 25-jarige inwoner van Sint Annaparochie, die met zijn auto over de Hemmemawei deze kruising naderde. Een bij de inwoner van Sint Annaparochie inzittende zwangere (3 maanden)vrouw, verdere gegevens niet bekend, werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto`s werden totaal vernield

Leeuwarden: aantreffen gestolen auto
Zondag omstreeks 21.00 uur werd op de Archipelweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bovendien bleek dat de auto gestolen was in Amersfoort en sinds 18 juli 2001 stond gesignaleerd. Hierop werd de bestuurder en de drie inzittenden, te weten een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden en een 23-jarige inwoner van Ten Boer, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat de inzittenden niets met de diefstal van de auto hadden te maken, waarna zij weer in vrijheid werden gesteld. De bestuurder van de auto is ingesloten.

Harlingen: vechtpartij
Zondag omstreeks 21.30 uur werd gemeld dat er een vechtpartij gaande zou zijn op een terras van een horecagelegenheid aan de Voorstraat. Ter plaatse bleek dat twee Harlingers, 33 en 26 jaar, met elkaar op de vuist waren gegaan. De jongste had verschillende klappen op zijn gezicht gehad, terwijl de oudste aan de linkerzijde van de middel een behoorlijke snijwond had. Hij werd dan ook afgevoerd naar het ziekenhuis voor behandeling. De man wenste geen aangifte te doen. Volgens getuigen was hij ook degene die begonnen was. Wat de oorzaak van de ruzie is geweest, is nog niet duidelijk. De jongste heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 21.05 uur vond op de Ulbe van Houtenwei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een motor, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, raakte voor zijn woning de macht over het stuur kwijt en kwam met zijn motor ten val. De motor schoot tegen een caravan aan, die vervolgens tegen een lichtmast aankwam, die omviel en een hekwerk beschadigde. De caravan, die reeds stond ingepakt voor de vakantie, raakte behoorlijk beschadigd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 21.00 uur vond op de Aldlansdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bestelauto ramde een lantaarnpaal en reed na de aanrijding, door zonder zijn identiteit bekend te maken, door. Aan de hand van getuigen kon de bestuurder, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, op de Houtwielenstraat worden aangehouden. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 760 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Engwierum: aanrijding
Zondag omstreeks 19.50 uur vond op de Dodingawei een aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een personenauto. Beide bestuurders reden in dezelfde richting. Op een gegeven moment wilde de bestuurder van de vrachtwagen, een 55-jarige inwoner van Dokkum, de voor hem rijdende personenauto, die bestuurd werd door een 41-jarige inwoonster van Engweirum, inhalen. Op het moment dat de vrachtwagen naast de personenauto was, sloeg de bestuurster van de personenauto linksaf. De vrachtwagen nam de personenauto mee en beiden komen tegen een boom in de berm tot stilstand. Een deel van de lading van de oplegger, bestaande uit koffie, kwam op het wegdek terecht. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 00.35 uur werd op de Turfmarkt een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 635 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wirdum: fietser op Rijksweg
Maandag omstreeks 00.45 uur werd op de Rijksweg A32 tussen Werpsterhoek en Wirdum een fietser zonder verlichting aangetroffen. De man had de gehele weg nodig en was straal bezopen. De man, een 58-jarige inwoner van Sneek, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 1075 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer heengezonden.

Veenwouden: aanrijding gewonde
Zondag omstreeks 22.55 uur vond op de Rondweg ter hoogte van het benzinestation een aanrijding plaats tussen een fietser en een personenauto. De fietser, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, wilde de Rondweg oversteken. Hij liet een auto komende uit de richting Veenwoudsterwal voorgaan, maar zag niet dat uit de richting Dokkum ook nog een personenauto naderde. Pas toen hij op de weg stond, zag hij deze auto naderen. De fietser wilde nog terugkeren, doch de personenauto, bestuurd door een 30-jarige inwoner van Burgum, was hem reeds te dicht genaderd. De personenauto botste tegen de overstekende fietser aan. De fietser werd met vermoedelijk een gebroken been afgevoerd naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 03.10 uur zagen patrouillerende agenten op het Vliet een personenauto rijden. Toen zij deze wagen wilden controleren, ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Via de Indische buurt ging het de Archipelweg op in de richting van de Knoopstraat. Via het trottoir ging het richting Achter de Hoven. Hier gooide iemand naar later bleek een wikkel cocaïne uit de auto. Vervolgens staakte de bestuurder, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, de strijd en werd hij aangehouden. Ook de inzittende een 42-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden, ter zake het voorhanden hebben van verdovende middelen. Aan het bureau bleek dat de bestuurder had gedronken. Hij blies 400 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren en zijn auto werd in beslag genomen.

Ameland: brande auto
Maandag omstreeks 02.15 uur brak brand uit in een personenauto, die geparkeerd stond op de Strandweg. De auto was eigendom van een 47-jarige inwoner van Stevensweert. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door kortsluiting. Een personenauto van een 35-jarige inwoner van het Duitse Lienen, die ernaast stond, liep ook schade op. De brandweer heeft het vuur geblust. De auto van de inwoner van Stevensweert werd totaal vernield.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 03.55 uur werd op het Zaailand een bestuurder van een personenauto gecontroleerde. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 830 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politie Friesland inbraak in vrachtauto in Marssum '
Lees ook