Politiebericht Friesland: Friesland 21-08-2001
Politieberichten van 20/8 (13.00 uur) t/m 21/8 (07.00 uur)

Heerenveen: inbraak woning
Van zondag op maandag werd ingebroken in een woning aan de Beugel. Hoe men is binnengekomen is nog niet duidelijk. Uit de woning werden een tv, een computer met randapparatuur en een geldkistje (geen geld erin) weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Maandag omstreeks 12.15 uur werd een 17-jarige inwoner van Groningen beroofd van een gouden halsketting. Het slachtoffer lag te slapen op een boot aan de Willemskade. De boot was van een kennis, die op dat moment niet thuis was. Op een gegeven moment werd er aangebeld en zag het slachtoffer een bekende man voor de deur staan, die hij binnenliet. Eenmaal binnen trok de man, naar later bleek een 20-jarige inwoner van Overberg, de gouden halsketting van de hals van het slachtoffer en werd hij, naar zijn zeggen, bedreigd door de verdachte met een pistool. Ook kreeg het slachtoffer verschillende klappen tegen zijn hoofd en vervolgens werd hij opgesloten in de slaapkamer. Vanuit de slaapkamer kon het slachtoffer ontsnappen en werd de politie gewaarschuwd. Ondanks een uitgebreide zoekactie werd de verdachte niet aangetroffen. De verdachte werd omstreeks 18.15 uur in een woning aan de Pilotenespel aangehouden. Hij was niet in het bezit van een pistool. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Sneek: insluiping
Maandag tussen 03.00 en 04.00 uur vond een insluiping plaats in een woning aan de Pier Heemstrastraat. De bewoonster, een 41-jarige vrouw, had in verband met het warme weer, de deuren van haar woning openstaan. Zij zat met een koptelefoon op muziek te luisteren. Vanaf een stoel in de achterkamer/keuken werd in een onbewaakt ogenblik een heuptasje weggenomen. In het heuptasje zaten bankpasjes, een identiteitskaart en een portemonnee met wat kleingeld. De hond sloeg op een gegeven moment aan, doch de vrouw schonk hier geen aandacht aan. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Bolsward: onder invloed
Maandag omstreeks 16.00 uur kreeg op de Eekwerdlaan een bestuurder van een personenauto een stopteken. De bestuurder reed echter door en bracht zijn auto enige straten verder op de Ekers tot stilstand. Het bleek dat de bestuurder, een 55-jarige inwoner van Bolsward, gedronken had. De man wilde in eerste instantie niet meewerken aan een blaastest en liep weg. Hierop werd hij aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding, waarop hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 1040 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 13 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 19.35 uur werd bij een supermarkt aan de Jister een vrouw aangehouden ter zake winkeldiefstal. De vrouw, een 27-jarige inwoonster van Heerenveen, had verschillende soorten vlees weggenomen en wilde de winkel zonder betalen verlaten. Buiten de winkel werd zij door het personeel aangehouden. Een medewerker van de winkel, een 32-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan. De vrouw werd overgebracht naar het bureau. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en na te zijn gehoord is zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Maandag omstreeks 15.20 uur reed een bestuurder van een personenauto, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, over de Poolsterlaan in de richting van de kruising met de Planetenlaan. Op deze kruising verleende hij geen voorrang aan een motorrijder, die over de Planetenlaan deze kruising naderde. De autobestuurder botste tegen de motorrijder aan, die daardoor ten val kwam. De motorrijder, een 27-jarige inwoner van Franeker, raakte licht gewond.

Leeuwarden: schermutselingen
Maandag omstreeks 19.10 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden in de Barent Fockesstraat. Er was vrij veel volk op straat, doch van een vechtpartij was geen sprake. Een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden, vertelde dat zij was bedreigd door een man, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, met een honkbalknuppel. Wat er zich verder precies heeft afgespeeld, is nog niet geheel duidelijk. De 42-jarige inwoner van Leeuwarden, was reeds verdwenen en kon even later op de Mariniersespel worden aangehouden ter zake bedreiging. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten en zal in de loop van vandaag worden gehoord.

Spannenburg: aanrijding met gewonden
Maandag omstreeks 18.25 uur vond op de Strjitwei een aanrijding plaats. Een bestuurder van een personenauto (verdachte) kwam uit de richting Lemmer en reed in de richting Sneek. De brug in Spanneburg werd juist bediend. Voor de brug stonden reeds twee auto`s, die door de verdachte werden ingehaald. Het rode bruglicht brandde en de slagbomen waren reeds gesloten. De verdachte reed tegen de gesloten slagbomen aan en botste vervolgens tegen het juist open gaande brugdek aan. De verdachte, een 78-jarige inwoner van Veghel werd waarschijnlijk verblind door de laagstaande zon. De man werd samen met zijn vrouw, 76 jaar, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, terwijl een 70-jarige inwoonster van Sneek, die ook in de auto zat, werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het verkeer werd tot 20.00 uur omgeleid. De auto werd totaal vernield.

Nijeberkoop: luchtballon
Werd door een bewoner van de Bovenweg in Nijeberkoop gebeld dat een hete luchtballon laag over de woning was gevlogen. Vermoedelijk heeft de gezagvoerder de gasbrander gebruikt, waardoor twee honden van de bewoner in paniek raakten en dwars door de ruit in de achterdeur vlogen. De bewoner(leeftijd niet bekend) kon het registratienummer van de ballon niet lezen. Onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. Het betrof een groen/grijze ballon met het opschrift `NVB Bouwgarant`

Vlieland: man door paard geraakt
Maandag omstreeks 20.00 uur kwam er een melding dat nabij de duinovergang aan de Badweg iemand van een paard zou zijn gevallen. Ter plaatse bleek dat een man, een 42-jarige inwoner van het Belgische Overijse, op het strand galopperende paarden aan het filmen was. Op één van de paarden reed zijn dochter. Toen de paarden in galop kwamen aangerend, verkeek het slachtoffer zich op de snelheid van de paarden en stapte ook nog de verkeerde kant op, waardoor de paarden over hem heen denderden. Het slachtoffer liep een gebroken sleutelbeen op en verwondingen aan het gezicht. Na een eerste behandeling door de huisarts van Vlieland, werd het slachtoffer met de SAR-helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: moeilijkheden AZC
Maandag omstreeks 23.15 uur werd gemeld dat er moeilijkheden zouden zijn op het AZC aan het Noorderend. Een man, 45 jaar, had zijn vrouw, 27 jaar, met wie hij in onmin leeft, bedreigd met een mes. De man mocht niet meer op het AZC komen en ook het terrein was verboden gebied voor hem. De man werd door de bewaking van het AZC aangehouden en werd overgedragen aan de politie. Hij werd overgebracht naar het bureau. Waarover de ruzie is ontstaan, werd niet duidelijk. De man is ingesloten. Het mes waarmee werd gedreigd, werd niet gevonden.

Drachten: illegale zender
Zondag omstreeks 15.45 uur werd in samenwerking met de Rijksdienst voor Radiocommunicatie de illegale zender ` De Duistere Man` uit de lucht gehaald. De zender, die stond opgesteld in een woning aan de Moezel, werd bediend door een 18-jarige inwoner uit Drachten. De zender met bijbehorende apparatuur, werd in beslag genomen. De eigenaar kreeg een proces-verbaal.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politie Friesland inbraak in woning in Heerenveen '
Lees ook