Politiebericht Friesland: Friesland 16-08-2001
Politieberichten van 15/8 (13.00 uur) t/m 16/8 (07.00 uur)

Heerenveen: mishandeling
Woensdag omstreeks 14.25 uur werd op het station in Heerenveen een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden De man was met de trein op weg naar Leeuwarden en bleek bij controle niet in het bezit te zijn van een geldig plaatsbewijs. De verdachte wilde uitstel van betaling en toen de conducteur, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, mededeelde dat dit niet mogelijk was, werd de verdachte agressief. Een passagier, een 48-jarige inwoner van Vinkeveen, bemoeide zich ermee en trachtte de zaak te sussen. Hij kreeg toen van de verdachte een klap tegen zijn hoofd en liep een wondje op bij zijn linkeroog. Tevens werd zijn bril vernield. De passagier heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Schiermonnikoog: mensen vast in drijfzand
Woensdag omstreeks 14.15 uur kwam er een melding binnen dat ter hoogte van paal 3 of 4 een aantal mensen vast zouden zitten in het drijfzand. Ter plaatse bleek dat drie mensen vastzaten en één daarvan reeds het strand had bereikt. De anderen zijn uiteindelijk gered door de brandweer. In eerste instantie kon de brandweer, door het snelopkomende water en de situatie ter plaatse de twee mensen niet bereiken. Vandaar dat de SAR helikopter werd ingeschakeld. Bij de tweede poging van de brandweer gelukte het de mensen, inwoners van het Groningse Winsum, (leeftijd niet bekend) in veiligheid te brengen. De SAR helikopter die inmiddels ter plaatse was gekomen, behoefde niet meer in actie te komen.

Bakkeveen: inbraak woning
Dinsdag omstreeks 19.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Nije Drintse Wei. Toen de bewoners thuiskwamen, zagen zij dat een man door een raam van de woonkamer de woning verliet. De bewoner is daarop achter de verdachte aangegaan en zag dat deze in een auto sprong, die iets verderop op een zandpad stond. De bewoner heeft met zijn auto het zandpad geblokkeerd, doch de verdachte is achter uit het zandpad afgereden en verdween in de richting Norg. Het bleek dat de achterdeur was geforceerd en dat uit de woning een fotocamera was weggenomen. De bewoonster, een 58-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan. Het signalement van de verdachte: man, lengte 1.70 meter, smal postuur, smal gezicht met snor, donker haar, donker uiterlijk, droeg een donkere jas. Hij is weggereden in een witte Ford Sierra. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Buitenpost: valse naam
Woensdag omstreeks 16.00 uur werd in de trein een vrouw gecontroleerd. De vrouw, een 45-jarige inwoonster van Westerbork, had haar kaartje niet laten afstempelen en haar twee meereizende kinderen bleken niet in het bezit te zijn van een geldig plaatsbewijs. Zij gaf in eerste instantie aan de conducteur een valse naam op en toen de conducteur ( geen gegevens bekend) dit controleerde werd de vrouw kwaad. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau gaf de verdachte de juiste personalia op. De vrouw kreeg een proces-verbaal en werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Terwispel: inbraak auto
Woensdag tussen 06.45 en 16.20 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Koaibosk. Het slot van het portier aan de bestuurderszijde was vernield. Uit de auto was een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Oldeberkoop, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bedreiging
Woensdag omstreeks 22.30 uur werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden op het Ruiterskwartier aangesproken door een 14-jarige jongen uit Leeuwarden. De jongen vroeg of hij cocaïne wilde kopen. De man stuurde daarop de jongen weg. De jongen pakte toen een mes uit zijn broeksband en bedreigde daar de man mee. De jongen werd door een andere jongen meegenomen en gekalmeerd. De bedreigde man wenste geen aangifte te doen. Omstreeks 22.45 uur werd de jongen aangetroffen op de Wirdumerdijk. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij hem werden twee bolletjes aangetroffen, die leken op cocaïne maar waarschijnlijk verkruimelde paracetamol bleek te zijn. Ook het mes werd aangetroffen. Het mes en de zogenaamde cocaïne werd in beslag genomen. De bolletjes zullen nog worden onderzocht. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.05 uur werd op het Zaailand een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 780 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uren.

Gaast: brand en bedreiging
Donderdag omstreeks 00.10 uur kwam er een melding dat er brand was uitgebroken bij een woning aan de Sielansreed. Het bleek dat de bewoner, een 40-jarige inwoner van Gaast, in de tuin van zijn woning een brandstapel had gemaakt en aangestoken. Hij verbrandde kleding en huisraad en gooide af en toe olie op het vuur. Toen de patrouille de man aansprak, reageerde hij zeer agressief en probeerde hij de agenten te slaan. Toen hij weer goederen op het vuur probeerde te gooien en trachtte de bluswerkzaamheden te verhinderen, werd hij aangehouden. Ook trachtte hij een spuitbus leeg te spuiten in de richting van een agent, terwijl hij er een vuuraansteker bijhield. De verdachte verzette zich hevig bij zijn aanhouding en werd geboeid overgebracht naar het bureau. Aan het bureau werd de verdachte onderzocht door een arts en deze vond gezien de psychische toestand van de man een gedwongen opname noodzakelijk.

Heerenveen; onder invloed
Donderdag omstreeks 01.15 uur werd op de kruising Van Kleffenslaan Troelstralaan een bestuurder van een snorfiets zittend op de kruising aangetroffen. De bestuurder, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, was tegen een middengeleider aangereden en ten val gekomen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 620 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.45 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 870 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Donderdag omstreeks 02.45 uur werd op de Archipelweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 305 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Donderdag omstreeks 04.20 uur werd op de Prins Hendrikstraat een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 325 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politie Friesland mishandeling op station van Heerenveen '
Lees ook