Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Diverse 11/25/99

Politie houdt verdachten aan in vuurwerkonderzoek/ Donderdag 25 november 1999

Politie houdt verdachten aan in vuurwerk onderzoek

Het interregionale vuurwerkteam van de politie Groningen, Friesland en Drenthe heeft woensdagavond op vier plaatsen in het noorden huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar de handel en invoer van illegaal vuurwerk in Nederland. Bovendien werden in Duitsland drie huiszoekingen gedaan, terwijl in de haven van Antwerpen door de Belgische politie vijf containers met illegaal vuurwerk uit China in beslag genomen is. Bij de zoekingen, die onder leiding van een rechter commissaris en een officier van justitie uit Groningen werden gedaan, zijn meerdere goederen in beslag genomen zoals de administratie van twee verdachten, een vrachtauto en twee personenauto's, een hoeveelheid geld en twee vuurwapens. De zoekingen vonden plaats in Duitsland, Roden, Roderesch en in twee woningen in Zwaagwesteinde. Bij de inval werden twee verdachten, een 53-jarige man uit Roden en een 35-jarige Nederlandse man uit Duitsland aangehouden.

Het onderzoek werd gestart nadat gebleken was dat beide mannen, vanuit de haven van Antwerpen meerdere malen vuurwerk vervoerden via omwegen naar Nederland. Uiteindelijk werden de containers op diverse plaatsen in Nederland afgezet. Zo heeft het interregionale team al eerder in Groningen, Zuid Drenthe, Schoonebeek, Berg Autoweg, Hoogkerk, Roden en Eindhoven ruim 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in samenwerking met de douane. Ook de containers die door de Belgische politie werden onderschept in Antwerpen bevatten nog eens 75.000 kg illegaal vuurwerk. Het in beslag genomen vuurwerk bestaat uit zeer gevaarlijke mortier- en granaatbommen, 100, 200 en 300.000 klappers, vuurpijlen en chinese rollen, vlinderbommen, strijkers etc. Met name de mortier- en granaatbommen, met een kracht van meer dan een handgranaat, zijn bij gebruik levensgevaarlijk en zeer forse schades kunnen ontstaan.

De verdachten zijn ingesloten en het onderzoek naar illegaal vuurwerk zal worden voortgezet. De aangehouden mannen worden verdacht van invoer en handel van illegaal vuurwerk en valsheid in geschrifte. De inkoopwaarde van het in beslag genomen vuurwerk wordt geschat op enkele tonnen, terwijl de straatwaarde enkele miljoenen bedraagt.

Het interregionale team bestaat uit medewerkers van Regiopolitie Groningen, Friesland en Drenthe. De huiszoekingen in Roden en Zwaagwesteinde werden in samenwerking met de wijkeenheden Noordenveld en De Wouden gedaan.

Deel: ' Politie Groningen houdt verdachten aan in vuurwerkonderzoek '
Lees ook