Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Assen 15-03-2003
Persbericht oprollen drugsbende politie Zuidoost Drenthe Perspiket Ron Reinds 06-52528707 tm. 17-03-03/08.00 uur

POLITIE ZUIDOOST DRENTHE ROLT DRUGSBENDE OP

In een zes maanden durend onderzoek heeft de politie van Zuidoost Drenthe in Emmen de drugsproblematiek aangepakt. Hierbij zijn in totaal negenentwintig verdachten aan gehouden, zijn een paar duizend euro in beslag genomen en daarnaast enkele tientallen grammen harddrugs. De invoer van cocaine en de straathandel leek hierbij met elkaar verweven te zijn

De politie van Zuidoost Drenthe is medio oktober 2002 begonnen met een onderzoek dat zich richtte op de invoer en handel in harddrugs en met name cocaïne. Het onderzoek is eind maart afgerond. Redenen om dit onderzoek te starten lagen onder andere in de overlast die op straat werd veroorzaakt als gevolg van de drugshandel en het gebruik ervan. Verder bleek dat er jongeren in aanraking kwamen met harddrugs, waaronder diverse meisje in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. Ook zijn er in de onmiddellijke nabijheid van de overlastplekken scholen. De overlast bestond uit agressief gedrag naar voorbijgangers, bedreigingen en mishandelingen van gebruikers en publiek. Hiermee was ook de openbare orde in het geding.

Uit het onderzoek is gebleken dat enkele Emmer drugskoeriers uit Zuid-Amerika meerdere kilos cocaïne haalden in opdracht van een drugsdealer uit Emmen. Deze koeriers werden in de Emmer drugsscene geronseld. De landen van waaruit de cocaine gehaald werd waren: Peru; Paraquay; Curacao en Bonaire. Zowel de koeriers als hun vermoedelijke opdrachtgever zijn aangehouden en verhoord. Daarnaast richtte het onderzoek zich op de straathandel en met name in de omgeving van het NS station en de Kolhoopstraat in Emmen. Daarnaast bleek dat de verdachten ook in de wijken Emmerhout; Bargeres en Emmermeer actief waren met hun drugshandel.

Tijdens het onderzoek leek het er al gauw op dat er een nauwe samenhang was tussen de smokkel in harddrugs en de straathandel. Met betrekking tot de smokkel van cocaïne zijn er twaalf verdachten aangehouden en voor de straathandel zijn er zeventien verdachten aangehouden. Daarnaast zijn een groot aantal getuigen gehoord.

In september 2002 zijn twee verdovende middelen rechercheurs en een analist met het onderzoek begonnen. Later is dit team naar acht rechercheurs uitgebreid. In totaal is de politie zes maanden met het onderzoek bezig geweest. Vijf van de verdachten zitten momenteel nog vast en tijdens de diverse aanhoudingen is een geringe hoeveelheid harddrugs in beslag genomen. Naast de aangetroffen drugs is er ook nog een bedrag van een paar duizend euro aangetroffen en inbeslag genomen. De verdachten zullen zich binnenkort voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Deel: ' Politie zuidoost Drenthe rolt drugsbende op '
Lees ook