Politie Amsterdam-Amstelland

Vanavond in Ter Plaatse

26-3-2003. Vanavond aandacht in Ter Plaatse voor een geweldadige achtervolging in de binnenstad en een mishandeling op de Hobbemakade.

Lees meer op onze assistentie-pagina.

---

Vrijwilligerswerk doen

Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.
---

Preventief fouilleren

17-3-2003. Zaterdagavond werden in het centrum van Amsterdam van halfnegen tot twee uur ´s nachts ruim 600 mensen aan hun kleding onderzocht en meer dan 250 autos doorzocht. In totaal werden 14 steekwapens, twee busjes traangas en twee slagwapens aangetroffen en in beslag genomen. Een persoon werd aangehouden. De actie leverde overwegend positieve reacties op van de personen die gefouilleerd werden.

6-3-2003. De preventief fouilleeracties die vanaf eind november in de Binnenstad en in Amsterdam-Zuidoost gehouden worden, zijn behoorlijk succesvol. Bij de controles, die de veiligheid op straat moeten verhogen, zijn veel wapens in beslag genomen. De gefouilleerden die geen wapens bij zich hadden, en de buurtbewoners reageren zeer enthousiast.

Bij de acties, in de door de gemeenteraad aangewezen risicogebieden, werden ruim 3500 personen gefouilleerd waarvan er vijftig werden aangehouden. Tijdens de acties zijn tot nu toe130 wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het betrof hier voornamelijk steekwapens zoals messen, priemen en schroevendraaiers. Er werden ook vuurwapens, honkbalknuppels en ploertendoders aangetroffen. Bij de controles werden ruim 600 autos doorzocht.

De mensen die de fouillering ondergaan krijgen een flyer met uitleg over de controle. De politie krijgt met name van buurtbewoners veel positieve en enthousiaste reacties omdat zij het prettig vinden dat deze acties ook voor hun veiligheid plaatsvinden.

Lees hier meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.

---

Getuigen gezocht overval

20-3-2003. De politie van het wijkteam Flierbosdreef is op zoek naar getuigen van de brutale overval op de belwinkel in Amsterdam-Zuidoost op 18 maart rond negen uur s avonds. Daarbij werd een medewerker van een belwinkel bedreigd met een mes en een vuurwapen. De politie heeft één verdachte aangehouden, maar is nog op zoek naar de twee kompanen.

Getuigen die de politie nog niet heeft gesproken wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie, op het nummer: (0900) 8844.

Eerder bericht
18-3-2003. Gisteravond grepen agenten in Amsterdam-Zuidoost na een korte achtervolging een gewapende overvaller in de kraag. De man had kort daarvoor met twee kompanen een belwinkel overvallen. Even na negen uur kreeg een medewerker van een belwinkel het aan de stok met een klant. Deze wilde gemaakte kosten niet betalen en trachtte met de uitbater tot een vergelijk te komen. Plotseling verschenen er nog twee mannen, het personeelslid werd vastgegrepen, met een mes bedreigd en gedwongen geld af te geven. De medewerker en een aantal klanten sloegen alarm en schreeuwden om de politie. Eén van de overvallers dreigde nog met een vuurwapen, maar kon het hulpgeroep niet stoppen. De overvallers kozen hierop het hazenpad. Gewaarschuwde agenten zetten onmiddellijk de achtervolging in en wisten één van de verdachten in de omgeving te overmeesteren. In zijn buurt werd een geladen vuurwapen aangetroffen. De verdachte is ingesloten. Naar zijn maten word nog gezocht.

---

Getuigen mishandeling gezocht

24-3-2003. Vrijdagochtend rond één uur werd op de Hobbemakade een 36-jarige voetganger ernstig mishandeld door inzittenden van een personenauto. Het slachtoffer liep een gebroken kaak en neus op. De daders zijn in hun auto weggevlucht.

De voetganger liep over het trottoir van de Hobbemakade. Een auto met inzittenden reed met piepende banden langs. De man zei daar iets van en werd daarop door de bestuurder en twee andere inzittenden getrapt en geslagen. De wijkteamrecherche van het wijkteam De Pijp is op zoek naar getuigen van dit ernstige incident of naar mensen die informatie hierover hebben. U kunt bellen met: (020) 559 3596.
---

Overval in woning
25-3-2003. Gistermiddag werden in een woning in Amsterdam-Zuidoost de bewoner en zijn twee gasten overvallen door gewapende mannen. Rond drie uur drongen twee met vuurwapens gewapende mannen de woning binnen. Zij bedreigden de aanwezigen en eisten geld. Vervolgens werden de slachtoffers gekneveld en in een slaapkamer opgesloten, waarna de woning werd doorzocht. De daders gingen er vervolgens met een onbekende buit vandoor en zijn sindsdien spoorloos.
Kind met voet tussen de spaken
25-3-2003. Een zesjarig meisje kwam gistermiddag in de Waalstraat lelijk ten val toen zij bij haar vader achterop de fiets, met een voet tussen de spaken kwam. Het slachtoffertje raakte bekneld, maar kon door voorbijgangers met een betonschaar worden bevrijd. Zij werd voor onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd.
Busvandalen gearresteerd
26-3-2003. Agenten arresteerden gisteravond twee jongens (12 en 14 jaar) die rond zeven uur in Amsterdam-Oost een steen door een ruit van een langsrijdende bus hadden gegooid. Wonder boven wonder raakte geen van de passagiers gewond. Een voorbijganger zag één en ander gebeuren en waarschuwde de politie. Agenten stelden een onderzoek in en traceerde twee van de inmiddels weggevluchte knapen. Later bleek dat de jongens ook nog een ruit van een woning hadden ingegooid. Het tweetal werd ingesloten en zit nog vast.

---
Vondst drugs en vuurwapens
26-3-2003. Bij invallen in twee woningen in Amsterdam-Oost vonden agenten gistermiddag circa 700 gram heroïne en twee vuurwapens. De politie arresteerde een vrouw (36) en drie mannen (18, 29 en 38 jaar). Allen zitten nog vast. Nadat er informatie was binnengekomen dat de bewoner van een woning in Amsterdam-Oost in drugs en wapens zou handelen kwamen agenten van het wijkteam Balistraat in actie. In het bewuste pand werd een hoeveelheid harddrugs en een nepvuurwapen aangetroffen. De bewoonster en haar zoon werden aangehouden. De verdachte waar het om ging bleek niet aanwezig. Dit bracht de dienders bij een andere woning in Oost. Hier werd de 29-jarige hoofdverdachte aangetroffen en aangehouden. Ook de 38-jarige bewoner werd aangehouden. In het pand werd nog een echt vuurwapen aangetroffen. Oplichter gearresteerd

26-3-2003. Gistermiddag is een 28-jarige man gearresteerd die had geprobeerd om met een vals identiteitsbewijs en een pinpas geld op te nemen. De man wilde geld opnemen aan de balie en liet de bankmedewerker een identiteitskaart zien en een pinpas. De medewerker vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Toen de agenten arriveerden vluchtte de man de bank uit. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. De identiteitskaart bleek vervalst te zijn. De verdachte is ingesloten.

---

Zinloos geweld in park
26-3-2003. Een 56-jarige man is gistermorgen aangehouden nadat hij op het Volewijkerspad een man had bedreigd met een mes. Hij bedreigde zijn slachtoffer toen deze hem aansprak op zijn gedrag. Het slachtoffer zag dat de man een klein hondje een schop gaf en zei daar wat van. De dader accepteerde dit niet en trok een mes waarmee hij stekende bewegingen maakte. Agenten die in de buurt waren konden de verdachte arresteren.
Verkeerscontroles Amsterdam

26-3-2003. Bij een verkeerscontrole op de Ceintuurbaan zijn gistermorgen 40 bekeuringen uitgeschreven voor uiteenlopende overtredingen.

Een verkeerscontrole op de Jan van Galenstraat leverde gistermorgen voor 39 automobilisten een bekeuring op. De meest gepleegde overtredingen waren te snel rijden en het niet volgen van het juiste vakindeling.
Tijdens een fietsverlichtngscontrole op Uilenstede in Amstelveen werden 16 bekeurigen uitgeschreven. Drie fietsers maakten gebruik van de mogelijkheid om goede verlichting te monteren, waarna de bon werd ingetrokken.

Deel: ' Politiebericht A'dam Amstelland 26-03-2003 '
Lees ook