16:03:42 01-19-1999

Politie Brabant Zuid-Oost
Persbericht
Eindhoven, 19 januari 1999

Eindhoven: Dertien hennepkwekerijen ontmanteld
Op maandag 18 januari zijn op een woonwagencentrum aan de Castiliëlaan in Eindhoven dertien hennepkwekerijen ontmanteld. De kwekerijen waren gevestigd in bergingen achter de woningen. Op het centrum staan vijftien woningen.
De actie was opgezet omdat er informatie was dat in enkele bergingen hennep werd geteeld. Er werd een peloton ME, ongeveer 50 leden, ingezet om het onderzoek rustig te laten verlopen. 25 politiemensen deden onderzoek in de verschillende bergingen en zorgden voor afvoer van de aangehouden verdachten. De actie verliep rustig. Gelijk met het onderzoek naar de kwekerijen vond een controle plaats door de Nutsbedrijven, naar het eventueel illegaal aftappen van energie. Verder was er een controle door de gemeentelijke sociale dienst, de milieudienst en de dienst omroepbijdrage. Resultaten
Bij de dertien kwekerijen werden 1841 hennepplanten gevonden. Verder in iedere kwekerij de voor de kweek noodzakelijke groeilampen (82 stuks), irrigatiemiddelen en ventilatie-apparatuur. In iedere kwekerij zijn monsters van de hennepplanten genomen. De rest, zowel planten als apparatuur, is vernietigd. Hiervoor waren twee kraakwagen van de regionale reinigingsdienst op de locatie aanwezig. De bewoners, waar een kwekerij werd aangetroffen, zijn aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Er zijn 24 verdachten aangehouden. Op het hoofdbureau heeft het openbaar ministerie direct een dagvaarding aan de verdachten uitgereikt. Deze verdachten zullen binnen drie maanden voor de politierechter moeten verschijnen.
Nutsbedrijven
Medewerkers van de Nutsbedrijven constateerden bij drie woningen dat er illegaal stroom getapt werd. De elektriciteitsmeters zijn in beslag genomen. Dat gebeurde ook met drie meters waaraan geknoeid was. De stroom is afgesloten en deze wordt weer aangesloten als een boete van f 700,- wordt betaald. Bij het maken van dit persbericht was dat al door vijf bewoners betaald. Door de Nutsbedrijven zal een naheffing gedaan worden.
De dienst omroepbijdrage
De dienst omroepbijdrage heeft bij alle woningen een controle gehouden. Geen van de bewoners betaalde de bijdrage. Alle bewoners zijn nu geregistreerd en moeten betalen.
Gemeentelijke sociale dienst
Op 9 adressen (11 uitkeringsgevallen) gaat de Gemeentelijke Sociale Dienst een nader onderzoek instellen. Dit in verband met het al of niet onterecht innen van een uitkering en inkomsten hebben uit de hennepteelt. In geval van twee uitkeringen wordt nader onderzoek gedaan in verband met de verblijfplaats.
Milieudienst
Van het onderzoek door de milieudienst zijn op dit moment geen resultaten bekend.
Het onderzoek naar de hennepkwekerijen stond onder leiding van een Officier van Justitie. De actie begon om 10.00 uur en duurde tot 15.00 uur. De actie, samen met andere diensten, past in het gemeentelijk beleid van integrale aanpak naar de normalisering rond woonwagencentra.

Eindhoven: Vrouw vernielt reclamezuil
Zondagavond om 19.30 uur is op de Hoogstraat een 45-jarige Eindhovense vrouw aangehouden. Zij had voor een snackbar een reclamezuil omgeduwd. Hierdoor raakte die beschadigd. De vrouw was kwaad omdat degene met wie zij een afspraak had niet was komen opdagen.

Eindhoven: Man aangehouden na vechtpartij
Op de Eikenstraat is zondagavond om 20.45 uur een 27-jarige Eindhovenaar aangehouden. De man was dronken thuisgekomen en had ruzie gezocht met zijn vrouw en schoonfamilie, die bij hem in de woning waren. De vechtpartij die in de woning begon, zette zich voort op straat. Nadat de politie ter plaatse was gekomen bleef de man ruzie maken en pakte op een gegeven moment een mes en dreigde daarmee te steken. Hij werd overmeesterd en aangehouden.

Eindhoven: Automobilist onder invloed
Maandagmorgen om 4.15 uur is op de Botenlaan een 32-jarige man uit Breda bekeurd. De man reed met een snelheid van 120 km/u over de Botenlaan en reed twee maal door rood. Hij bleek gedronken te hebben. De uitslag van de ademanalyse was 0,75%. Behalve de bekeuring kreeg hij een rijverbod van 2 uren.

Eindhoven: Diefstal auto
Tussen zondagavond 23.00 uur en maandagmorgen 9.30 uur is vanaf de Alard Du Hamelstraat een rode Fiat Uno Turbo, kenteken HF-TH-55 gestolen.

Eindhoven: Inbreker bloemenwinkel aangehouden
Dinsdagmorgen om 3.35 uur is op de Gaailaan een 20-jarige Eindhovenaar aangehouden. Een tweede man kon ontkomen. De politie had een melding gekregen dat er werd ingebroken in een bloemenwinkel aan de Tongelresestraat. Een surveillancepatrouille die in de buurt reed, zag nog juist een bromfiets met twee opzittenden wegrijden bij de bloemenwinkel. De achtervolging werd ingezet. Deze achtervolging eindigde op het Vinkenhofje waar de daders zich vastreden. Zij lieten de bromfiets en de buit, een kassa met f 240,=, achter en vluchtten weg via allerlei achtertuintjes. De 20-jarige verdachte kon echter aangehouden worden. Een speurtocht naar de tweede dader had geen succes. Van de winkel was de ruit van de toegangsdeur vernield.

Eindhoven: Lastige drinkers
Maandagavond om 20.45 uur zijn in de Heuvel Galerie twee mannen van 38 en 34 jaar oud aangehouden. Zij hebben beiden geen vaste woon- of verblijfplaats. De twee waren eerder op de avond bekeurd en uit het winkelcentrum verwijderd. Zij zaten de drinken en hun gedrag liet zien dat ze dat ook al flink gedaan hadden. Om 20.45 uur bleek dat ze teruggekomen waren. Ze zijn aangehouden en na het opmaken van een proces-verbaal de straat weer opgestuurd.

Eindhoven: Brand door televisietoestel
Maandagavond om 20.50 uur brak brand uit in de woonkamer van een woning in de 2e Franklinstraat. De bewoonster, die op de eerste verdieping was, rook een brandlucht en ging in de woonkamer kijken, waar de kinderen waren. Op het moment dat zij de kamer in kwam zag zij een steekvlam uit het televisietoestel komen. Het vatte meteen vlam. De vrouw heeft samen met de kinderen de woning verlaten. De brandweer bluste. De tv, de stereo, het stereomeubel en de lamellen werden door de brand vernield. De hele woning zat onder het roet. De bewoners zijn elders ondergebracht.

Eindhoven: Onder invloed
Op de Keizersgracht is maandagavond om 19.35 uur een 50-jarige Eindhovenaar bekeurd. De man reed met zijn auto vanuit de Grote Berg linksaf de busbaan op. Hij bleek gedronken te hebben. Hij vertelde vanwege een ziekte niet te kunnen blazen. Een GGD-arts constateerde geen belemmeringen om een ademanalyse te doen. Dus toch maar geblazen, wat een resultaat van 0,9% opleverde. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg een rijverbod van 3 uren en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Eindhoven: Geen helm, wel mes
Op de Emmasingel is maandagmiddag om 17.00 uur een 16-jarige bromfietser uit Best staande gehouden. De jongen droeg geen helm. Maar geen nood, de helm lag onder de buddyseat. Hij pakte de helm. Door deze handeling kwam een groot mes met een lemmet van 30 cm in zicht. Het mes is ingenomen en hij krijgt een proces-verbaal.

Eindhoven: Bestelauto gestolen
In de nacht van maandag op dinsdag is vanaf de Jeroen Boschlaan een rode Mercedes Benz 208D bestelauto met het kenteken VV-48-TB gestolen. In de auto lagen luidsprekers en versterkers met een waarde van ruim f 14.000,=.

Eindhoven: Een bekeuring per minuut
De politie van de binnenstad heeft dinsdagmorgen tussen 8.30 en 9.00 uur dertig automobilisten bekeurd omdat zij op de Kleine Berg, Prins Hendrikstraat en Heilige Geeststraat in verboden richting reden. Door wegwerkzaamheden op de Hoogstraat moeten de automobilisten omrijden. Dat deden dertig automobilisten niet en zij wurmden zich tegen het verkeer in naar het Wilhelminaplein. De overtreders zijn 'op kenteken' bekeurd.

Helmond: Automobilist met alcohol over de kop
Dinsdagmorgen om 0.35 uur is een 22-jarige Helmonder gewond geraakt toen hij op de Weg door de Rijpel met zijn personenauto over de kop ging. De man botste eerst tegen een links van de weg staande lantaarnpaal, vervolgens tegen een boom en ging toen over de kop. De auto werd totaal vernield en de man werd met een hersenschudding in het Elkerliekziekenhuis opgenomen. De bestuurder had gedronken en de GGD-arts heeft in het ziekenhuis een bloedproef gedaan. Het rijbewijs is ingenomen.

Helmond: Brand op tijd ontdekt
Dinsdagmorgen om 1.25 uur brak brand uit in een gebouw voor nachtopvang aan de Zuid Koninginnewal. De bewoners ontdekten zelf de brand en zij waarschuwden elkaar, zodat iedereen, 7 bewoners, tijdig het gebouw kon verlaten. De brand was in de gezamenlijke keuken uitgebroken, een afvalzak was door onbekende reden gaan branden. De bewoners blusten zelf de brand. Een ambulanceauto is ter plaatse geweest omdat enkele bewoners last hadden gekregen van de rook. Niemand hoefde naar het ziekenhuis en de bewoners konden na goed luchten weer terug in het gebouw.

(C)1997 by P&I Web Publishing

Deel: ' Politiebericht Brabant Zuid-Oost - 9329 '
Lees ook