Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven e.o 1-06-2002 Persbericht van zaterdag 1 juni 2002

Berichten uit de regio

Helmond: Brandenteam lost groot aantal zaken op Het brandenteam dat in Helmond onderzoek doet naar de brandstichtingen die de afgelopen maanden in Helmond zijn geweest, heeft met de aanhouding van zes verdachten een groot aantal brandstichtingen opgelost.

Het brandenteam werd opgericht nadat er steeds meer branden in Helmond werden gesticht. Met name autobranden kwamen veel voor. Nadat het team op 1 januari 2002 was gestart konden na een onderzoek op 29 april drie Helmonders en even daarna een vierde Helmonder aangehouden worden. Zij zijn in de leeftijd van 16, 17 en (2x) 22 jaar oud. Deze mannen worden verdacht van 19 brandstichtingen, 17 autos en 2 maal in een school bij het Nieuwveld. De branden werden voornamelijk in het noorden van het centrum van Helmond gepleegd. Het was vooral de kick die hen tot de brandstichtingen aanzette. Ze vonden het uitrukken van de brandweer en politie leuk om te zien. De schade ligt rond de 900.000,=. Zij zitten nog in bewaring.

Ook in Helmond-Oost werden branden gesticht. Het ging hierbij vooral om branden bij bedrijven waarbij gelukkig het vuur zelf doofde. Als dit niet gebeurd was zou er een miljoenenschade zijn geweest, vooral bij twee bedrijven als een houtverwerkingsbedrijf en een papierverwerkingsbedrijf. Voor deze 10 brandstichtingen of pogingen daartoe werd op 16 mei een 47-jarige Helmonder aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt bij de brandstichting van een stacaravan op een camping in Milheeze. Het motief van deze verdachte is onbekend. Met de man is moeilijk contact te maken. De man zit nog in bewaring.

In Helmond-West waren brandstichtingen in autos, vrachtautos en een camper. Op zaterdag 25 mei werd Deken van der Hagenstraat een 23-jarige Helmonder op heterdaad aangehouden. Hij stak juist papier aan bij een geluidswal. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de 21 brandstichtingen (of pogingen) in Helmond-West. De man zit nog in bewaring.

In het brandenteam is ook de brandweer vertegenwoordigd. De politie maakt met name dankbaar gebruik van deskundigheid van de brandweer bij het vaststellen van, onder meer, de gevaarzetting bij de branden.

De politie denkt met de aanhoudingen veel brandstichtingen opgelost te hebben. Het team stopt echter nog niet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Met name worden enkele brandstichtingen in gebouwen, zoals cafés, nog bekeken.

Eindhoven: Aanhoudingen na diefstal
Vrijdagavond om 22.15 uur, zijn op de Vestdijk een 25-jarige inwoner van Apeldoorn, een 33-jarige inwoner van Assen en een 27-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. De drie worden ervan verdacht met een geprepareerde tas diverse kledingstukken in verschillende winkels te hebben weggenomen. De tas met inhoud is inbeslaggenomen. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en voor onderzoek ingesloten

Gemert: Aanhouding terzake drugsbezit
Op de Handelseweg is vrijdagavond om 23.00 uur een 23-jarige inwoner van Zaandam aangehouden. Bij controle bleek de man in het bezit te zijn van 5 XTC pillen. De verdachte is na verhoor heengezonden. De pillen zijn inbeslaggenomen.

Eindhoven: Aanhoudingen na verlaten plaats ongeval Drie Eindhovenaren in de leeftijd 23, 25 en 28 jaar zijn vrijdagavond op de Jacob van Maerlandlaan aangehouden. De drie zaten in een personenauto die op de Edenstraat een paar maal over de kop was geslagen en vervolgens met lekke banden doorgereden naar de Helmerslaan waar de drie verdachten de plaats van het ongeval hadden verlaten. Na verhoor zijn de verdachten heengezonden.

Eindhoven: Aanhouding na bedreiging en belediging Zaterdagmorgen is op het 18-septemberplein een 30-jarige inwoner van Waalre aangehouden. De man wordt ervan verdacht enkele politiemensen te hebben bedreigd en beledigd. De verdachte schreeuwde beledigende teksten naar de politiemensen. Toen die hem daarover aanspraken bedreigde en bespuugde hij hen. De verdachte verzette zich hevig en kon slechts met grote moeite worden aangehouden.

Helmond: Onder invloed
Een 47-jarige automobilist uit Nijmegen is vanmorgen om 01.35 uur op de Veestraat aangehouden. De man reed met zijn auto tegen het verkeer in op een plaats waar je niet met een auto mag rijden. Bij controle bleek dat de bestuurder onder invloed was. De ademanalyse gaf een alcoholpromillage van 1,40 promille aan. Uit onderzoek bleek tevens dat het rijbewijs van verdachte ongeldig was verklaard. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn auto is inbeslaggenomen.

Best: Aanhouding na vernieling
Op de Hoofdstraat is zaterdagmorgen om 00.40 uur een 20-jarige Eindhovenaar aangehouden. De verdachte gooide een fles tegen de ruit van een politievoertuig en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Gemert: Aanhouding na mishandeling en vernieling Vanmorgen is op het Ridderplein een 40-jarige inwoner van Gemert aangehouden. De man wordt ervan verdacht even daarvoor, op het Ridderplein, de achterruit van een personenauto met zijn vuist te hebben vernield waarna hij de 38-jarige Gemertse eigenaar van het voertuig met gebalde vuist in het gezicht sloeg. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Valkenswaard: Aanhouding
In het veld nabij de Peedijk is vanmorgen om 01.10 uur een 66-jarige inwoner van Hamond-Achel (B) aangehouden. De man bevond zich in het veld en bediende een elektrisch kunstlicht terwijl hij een doorgeladen geweer bij zich had. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het bureau en na verhoor heengezonden. Zijn geweer is inbeslaggenomen.

Eindhoven: Aanhouding na belediging en mishandeling Zaterdagmorgen om 03.50 uur is op het Stratumseind een 22-jarige inwoner van Geldrop aangehouden. De verdachte had problemen gehad in een horeca gelegenheid en werd daarvoor aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette de man zich en beledigde de politiemensen. Een van hen werd door de verdachte geraakt met een kopstoot. De man is voor onderzoek ingesloten.

Eindhoven: Auto onder de trein
Een 34-jarige automobiliste uit Breda is vanmorgen omstreeks 09.40 uur bij een aanrijding met een trein op de spoorwegovergang aan de Loostraat om het leven gekomen. Het slachtoffer reed over de Loostraat komende vanuit de richting Nuenen en rijdende in de richting Eindhoven. Bij het oversteken van de spoorwegovergang werd haar auto gegrepen door een trein. De vrouw overleed ter plaatse. Het treinverkeer heeft in beide richtingen stilgelegen tot 12.20 uur.

Deel: ' Politiebericht Brabant Zuid-Oost Eindhoven 01-06-2002 '
Lees ook