Politiebericht

Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 04/14/99

Persbericht/

Berichten uit Eindhoven
Eindhoven: Onderzoek naar vervaardigen synthetische drugs (vervolg)

De regionale recherche van de regiopolitie Brabant Zuid-Oost heeft bij het onderzoek tegen twee Eindhovenaren veel goederen, die duiden op het vervaardigen van synthetische drugs, in beslaggenomen. Afgelopen vrijdag, 9 april, hield de politie in Eindhoven de twee verdachten aan, een 50- en een 53-jarige Eindhovenaar. Op diezelfde dag verrichtte de politie, onder leiding van de rechter-commissaris (huis)zoeking in drie woningen in Eindhoven en in zes bospercelen met opstallen in de Limburgse plaatsen Heijthuijsen, Kelpen en Nederweert. De zoekingen werden gedaan in samenwerking met de politie Limburg Noord.

In de woningen in Eindhoven zijn grote hoeveelheden laboratoriumglaswerk, kleine hoeveelheden XTC-pillen en administratie die te maken heeft met synthetische drugs-processen gevonden. In Limburg vond de politie,
§ 185 metalen en kunststof vaten met een inhoud van 10 tot 200 liter. Alle vaten zijn gevuld met vloeistoffen die te relateren zijn aan de productie van synthetische drugs.
§ Vierentwintig drukcilinders en gasflessen.
§ Diverse drukvaten van verschillende afmetingen met daar aan gekoppelde slangen en drukcilinders. Hierin vindt een gedeelte van het chemisch proces plaats. In een loods in Kelpen stond een gebruiksklare laboratoriumopstelling voor een chemisch gedeelte van het proces. § Vacuümmeters, trechters en kuipen.
§ Ongeveer 1 kg amfetaminepoeder, bijna 1000 xtc-pillen en een vuurwapen.
§ Grote hoeveelheden laboratoriumglaswerk
§ Een ontmanteld laboratorium, verborgen in een gesloten aanhangwagen. Een groot gedeelte van de goederen was verborgen onder de vloer van de gebouwen, achter dubbele wanden en in de grond.

Monsters
Personeel van het Gerechtelijk Laboratorium heeft monsters genomen van alle relevante goederen. De eerste analyses van het laboratorium wijzen uit dat op een aantal locaties waar goederen in beslag genomen zijn, die vallen onder de Opiumwet. Het laboratorium en de Technische Recherche verwachten nog zeker 14 dagen nodig te hebben om alle monsters te analyseren op samenstelling en zuiverheid van de vloeistoffen. Het is daarom niet mogelijk aan te geven hoe groot de productie is geweest, maar op grond van de aangetroffen goederen is er sprake van een grote vangst.

Aanleiding tot onderzoek
Eind 1998 kwam de politie in Limburg Noord er achter dat er mogelijk enkele metalen vaten begraven waren in een bos in Kelpen, gemeente Heijthuijsen. Uit onderzoek bleek dat er inderdaad vaten begraven waren. In de vaten zat ether, dat in grote hoeveelheden bij de productie van synthetische drugs wordt gebruikt. De eigenaar van het bos bleek een Eindhovenaar te zijn, die in het verleden al betrokken was bij de productie van synthetische drugs. Uit verder onderzoek bleek dat de Eindhovenaar in de omgeving nog meer percelen bos bezat. De politie Brabant Zuid-Oost nam het onderzoek over van Limburg Noord, omdat de verdachten in Eindhoven woonden. Half maart stelde de regionale recherche van Brabant Zuid-Oost, onder leiding van de officier van justitie in 's Hertogenbosch, een vervolgonderzoek in.

Korte klap
Al snel bleek dat enkele Eindhovenaren vaak het bos met de loods in Kelpen bezochten. Uit onderzoek bleek verder dat deze loods, maar ook vakantiewoningen en schuurtjes in Nederweert vermoedelijk gebruikt werden als productieplaats van synthetische drugs, in de vorm van een chemisch laboratorium, voor opslag van materialen en grondstoffen. Er werd gekozen voor een snelle beëindiging van de productie en de aanhouding van de verdachten, de zogenaamde korte klap. Vorige week was er voldoende bewijsmateriaal om de actie van 9 april te houden.

Inzet
De actie van vrijdag 9 april is gedaan in samenwerking met de politie Limburg Noord. Vanwege de omvang van de terreinen die doorzocht moesten worden is anderhalf peleton van de Limburgse ME ingezet. Daarnaast waren die dag nog veertig politiemensen van Brabant Zuid-Oost, Limburg Noord, het Gerechtelijk Laboratorium en experts van de Unit Synthetische Drugs (USD) bij de zoekingen ingezet.

Het is mogelijk dat er in de loop van het verdere onderzoek meer aanhoudingen worden verricht.

Eindhoven: Drie mannen met gestolen auto aangehouden Dinsdagavond om 21.00 uur zijn op de Mainelaan drie Amsterdammers van 34, 30 en 22 jaar oud aangehouden. Een politiepatrouille zag op de Mainelaan een Opel Vectra staan met daarin drie mannen. Bij een controle bleek dat de auto in Den Haag was gestolen. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Eindhoven: Vernielingen fietsen
Twee Tilburgers van 26 en 27 jaar oud zijn woensdag om 0.15 uur in het NS station aangehouden. Zij zouden bij de AOR (de Bunker aan de John F. Kennedylaan) enkele fietsen vernield hebben. Toen een getuige hen daarop aansprak kwam een van hen dreigend op hem af. Hij vluchtte de AOR binnen om versterking te halen. Met z'n allen zijn ze de twee fietsenvernielers achterna gegaan, richting station. De twee Tilburgers wilden de laatste trein naar hun woonplaats nog halen. Dat lukte niet, ze werden door de politie aangehouden en voor onderzoek ingesloten. Er bleken vier fietsen vernield te zijn.

Eindhoven: Man dringt woning ex-vriendin binnen In een woning aan de Vivaldistraat is woensdagmorgen om 3.20 uur een 42-jarige man uit Heeze aangehouden. De man had bij de woning van zijn ex-vriendin met een steen de ruit van de voordeur vernield. Hij was daarna de woning ingegaan. De man was al eerder op de avond uit de woning verwijderd. Toen had de bewoonster hem binnen gelaten, maar voelde zij zich daarna door hem bedreigd. De man is ingesloten.

Eindhoven: Bestelauto gestolen
Vanaf de Meerenakkerweg is in de nacht van dinsdag op woensdag een witte Mercedes Benz 308D met het kenteken VS-BT-14 gestolen.

Informatie: Tini Gilsing, tel. 040 2330960

Deel: ' Politiebericht Brabant-Zuid-Oost Eindhoven '
Lees ook