Berichten van oudejaarsdag tot nieuwjaarsdag 08.00 uur. 13:37 vrijdag 1 januari 1999

Roel Hallink, tel. 06-51528156 en Ernest Zinsmeyer, tel. 06-22662875.

BEILEN. Diefstal auto.

In Beilen aan de Fazantlaan werd gisteren tegen de avond een auto gestolen. De auto stond geparkeerd dichtbij de Sportlaan. Het betreft een witte Opel Corsa. De 35-jarige eigenaresse uit Beilen heeft aangifte gedaan.

HOOGEVEEN. Stukgesneden dekzeilen vrachtauto's.

Aan de Voltastraat in Hoogeveen zijn in de nacht van woensdag op donderdag bij twee transportbedrijven, van ongeveer 15 vrachtauto's de dekzeilen stukgesneden. Uit een vrachtauto werden een paar pakken koffie gestolen, terwijl uit een andere een paar pakjes sinasappelsap werd weggenomen. De daders snijden de dekzeilen vermoedelijk stuk, om te kunnen zien wat de lading is. De schade aan de dekzeilen is wel te herstellen, doch blijft zichtbaar. De totale schade is nog niet bekend.

HOOGEVEEN. Vuurwerk inbeslag genomen.

Woensdagavond werd in een garagebox aan de Sloodstraat in Hoogeveen een partij van ongeveer 500 kilo vuurwerk aangetroffen. Het grootste gedeelte was illegaal vuurwerk. Alles inbeslag genomen. Tegen de eigenaar, een 19-jarige Hoogevener, is proces-verbaal opgemaakt. Ook in een garagebox aan de Meteorenlaan in Hoogeveen werd een partij van ongeveer 1000 kilo vuurwerk aangetroffen. Het betrof hier wel legaal vuurwerk, maar was ondeugdelijk opgeslagen en de 33-jarige eigenaar uit Hollandscheveld was niet in het bezit van een vergunning. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwerk is inbeslag genomen.

JAARWISSELING.

Smilde: werd aan de Molenwijk een hek vernield. Aan de A.M. Sorgstraat een ruit van een winkel. Aan de Prins Hendrikstraat en de Koningin Julianaastraat werden enkele lichtmasten omver getrokken en aan de Veenhoopsweg werd een lichtbak stukgeslagen.

Hoogeveen: vernieling bushokje aan de Korenstraat; aan de Trompstraat en in de Tamboerpassage werden enkele ruiten vernield; aan de Korenstraat werd een bushokje vernield; aan de Meester Harm Smeengelaan werd door 6 jongens in de leeftijd van 18 tot 20 jaar een ANWB-bord gemold. De daders waren nog terplaatse en zijn alle bekeurd terzake vernieling en baldadigheid; aan de rozenstraat werd een lichtmast omver getrokken; aan de Zuidwoldigerweg werd een bushokje vernield. Enkele vermoedelijk daders waren nog ter plaatse en zullen de komende dagen uitgenodigd worden om nader over de vernieling te verklaren; achter een huis aan de Wihelminastraat werd een erf afscheiding gesloopt en op de brandstapel gegooid.

Westerbork: van de kiosk aan de Burg. Gualt van Wezelplein werden een aantal ruiten vernield; aan hetzelfde plein werd van de telefooncel een paar ruiten ingegooid met en steen;

Coevorden: van de telefooncel aan de Burgemeester Feithsingel werden nagenoeg alle ruiten vernield.

Meppel: werden vernielingen aangericht aan het winkelcentrum de Swaenenborgh; bij een woning aan de Lute hagedoornstraat werden twee verdachten aangehouden terzake vernieling en inbraak. Het gaat om twee mannen van 25 jaar uit Meppel. Beide zijn ingesloten; aan de Hoofdstraat werd een ruit vernield van een winkel; aan het Kerkplein werd de toegangsdeur van de telefooncel vernield.

Nijeveen: aan de Dorpsstraat werd al het glaswerk van de ABRI vernield; verder werden er diverse kleine vernielingen gepleegd.

Zuidwolde: aan de Hoofdstraat werd een reclamebord stukgegooid en werd een lantaarnpaal omver getrokken.

Ruinerwold: op de kruising Dijkhuizen-Havelterweg werd bij een vreugdevuur een lantaarnpaal omver getrokken.

Zorgvlied: op de kruising van de Dorpsstraat en De Monden brande een personenauto uit. De eigenaar is op dit moment nog niet bekend.

Vreugdevuren.

In bijna alle plaatsen ontstonden er afgelopen nacht diverse vreugdevuren. In enkele gevallen heeft de brandweer de zaak geblust.

MEPPEL: Brand in woning

Tegen middenacht ontstond er in een woning aan het Woltingepad in Meppel brand. De brandweer heeft de zaak geblust. Vermoedelijk is er vuurwerk terecht gekomen tussen de pannen het dakbeschot aan de achterzijde van de woning. Schade aan het dak aan de achterzijde en rook en waterschade op de zolderverdieping. Het schade bedrag is niet bekend.

SAMENVATTING: Er kan in de districten Zuid en West gesproken worden van een vrij rustige jaarwisseling, behoudens de reeds eerder genoemde incidenten.

DISTRICT OOST
=============

In District Oost is de jaarwisseling rustig verlopen. Het algemene beeld is dat er veel mensen op straat zijn geweest, maar dat er weinig ongeregeldheden zijn geweest. De hele avond en nacht zijn er tientallen meldingen geweest van branden en brandjes. Waar dat geen gevaar opleverde heeft de politie dat laten uitbranden. Ordeverstoringen zijn er niet geweest. Het feest in de Giraf is goed bezocht en heeft zeker positief bijgedragen aan deze rustige jaarwisseling.
In Oost zijn drie mensen aangehouden.
Een man is aangehouden wegens vernieling van een winkelruit aan De Weiert. Een man is aangehouden wegens bedreiging met een pistool en rijden onder invloed. De bedreiging moet nog onderzocht worden; het drankgebruik staat wel vast ( 1135 UGL/ 2,65 promille). Een jongeman is aangehouden met een vuurwerkpistool. Dit is met snelrecht afgedaan.

Hieronder de wat nader gespecificeerde berichten.

EMMEN
Omstreeks 04.00 uur is in de Wilhelminastraat een verkeersbord omver gereden door vermoedelijk een witte taxi. De politie zoekt getuigen.

ROSWINKEL
Op het Oude Schuttingkanaal is een uitgebrande vouwwagen aangetroffen. Deze is vermoedelijk ergens achter een woning weggehaald en op de brandstapel aldaar gezet.

EMMEN
Oudejaarsdag omstreeks 12.15 uur is een 52-jarige man uit Nieuw-Weerdinge aangehouden wegens diefstal in een supermarkt aan de Weerdingerstraat. Snelrecht is toegepast.

KLAZIENAVEEN
Oudejaarsavond omstreeks 20.15 uur is aan het Kruiwerk de achterruit van een personenauto vernield. Rondom de auto werden veel vuurwerkresten aangetroffen. Ook onder de ruitenwissers zaten vuurwerkresten. Vermoedelijk is de achterruit er met vuurwerk uitgeblazen.

EMMEN
Omstreeks 3.00 uur is een 21-jarige Emmenaar aangehouden wegens vernieling van een winkelruit op de Weiert. Een getuige heeft de man gevolgd en aangewezen aan de politie. Daarna kon hij worden ingerekend.

EMMEN
Omstreeks 5.30 is een 20-jarige Klazienavener op de Boslaan aangehouden met een vuurwerkpistool. Dit pistool is in beslag genomen en de zaak is met snelrecht afgedaan.

BORGER
Op de Hoofdstraat zagen politiemensen gisteravond om 21.30 een halve auto rondrijden. Een hoop lawaai en een vonkenregen veroorzakend reed de jeugd met deze auto richting een brandstapel. Voordat het zover kwam is de auto meegenomen evenals de rest van de stapel afval, voordat de brand erin ging.

KLAZIENAVEEN
Aan de Langestraat heeft net na de jaarwisseling een 23-jarige inwoner van Weiteveen brandwonden in zijn gezicht opgelopen, toen hij wat te onvoorzichtig met zijn vuurwerk omging. Na behandeling in het ziekenhuis mocht hij weer naar huis.

EMMEN
Omstreeks 2.15 uur werd de politie aangesproken op de Boerschaplaan door een man die kort daarvoor bedreigd zou zijn met een pistool. Tijdens dat gesprek kwam de verdachte net langs rijden. Na een korte achtervolging kon de man worden aangehouden. Hij bleek flink gedronken te hebben. Bij de ademtest scoorde hij 1135 UGL, wat overeenkomt met 2,65 promille. De man, 27 jaar oud en woonachtig in Bergentheim, is voor een nader onderzoek ingesloten.

DISTRICT NOORD
===============

Ook hier een jaarwisseling zonder grote incidenten. De opzet was hier om zoveel mogelijk wijkgericht te werken. Feesten in de wijken zijn goed bezocht en hebben een positieve bijdrage geleverd, evenals de inzet van de politiemensen die gezien de hoeveelheid meldingen de hele avond en nacht in de weer zijn geweest. Collega's die dienst hebben gedaan in Peelo spreken ondanks een aanhouding wegens vernieling van een perfecte avond in die wijk. In district Noord zijn in totaal 5 mensen aangehouden wegens vernielingen en openlijke geweldpleging.

Hieronder de nader gespecificeerde berichtgeving.

RODEN
Een groep jeugd heeft hier met zwaar vuurwerk deksels van putten geblazen. Deze konden alle weer op hun plaats worden gelegd. Aan de Koekoeksbloem bleek een kast van de RECAI te zijn opgeblazen, waardoor deze buurt omstreeks 20.30 uur geen tv kon ontvangen.

ZUIDLAREN
Omstreeks22.30 uur is een etalageruit van een winkel aan de Stationsstraat ingeslagen. Uit de winkel zijn twee aangeklede etalagepoppen gestolen.

ASSEN
Op oudejaarsdag is 's middags een ruit ingeslagen van een geparkeerde auto aan de Industrieweg. Uit de auto is een GSM-telefoon gestolen. Deze lag op het dashboard.

ASSEN
Omstreeks 2.15 uur merkte een 21-jarige vrouw uit de Einsteinlaan dat haar auto was gestolen. Korte tijd later is de auto aangetroffen in een sloot aan de Hooidijk in Zeijen. De auto was in brand gestoken, de binnenzijde was daardoor vernield.

RODEN
Aan de Brink is rond 1.00 uur een telefooncel in brand gestoken.

ASSEN
Aan de Vaart Zuidzijde is tussen 16.30 en 1.30 ingebroken in een woning. Het slot van een slaapkamerraam is vernield, waarna de daders naar binnen zijn geklommen. De eigenaar, een 68-jarige man, mist sieraden en een geldbedrag.

EELDE
Hier zijn in totaal zes abri's vernield. Al het glaswerk is kapotgeslagen. Rond 1.30 uur is hier een 19-jarige inwoner van Eelde aangehouden wegens baldadigheid. Hij liep met een vlaggenstok rond waarvan de herkomst nog niet duidelijk is.

ASSEN
Omstreeks 3.00 uur zijn aan de Merwedestraat 2 Assenaren, 28 en 19 jaar oud, aangehouden, wegens vernieling van ruiten van een school. Het is nog niet duidelijk of het om vernielingen gaat of een poging tot inbraak. Onderzoek moet nog plaats vinden.

ASSEN
Rond 3.00 uur is aan de Brinkstraat en 29-jarige Assenaar aangehouden wegens vernieling van een ruit van een hotel aldaar.

ASSEN
Omstreeks 0.45 uur is aan de Kleuvenstee een 17-jarige Assenaar aangehouden terwijl hij daar op een fiets stond te springen. De fiets werd daardoor vernield.

/ / / / / / EINDE BERICHT.

info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe

Deel: ' Politiebericht Drenthe - 10556 '
Lees ook