XTC-dealer opgepakt
09:40 woensdag 6 januari 1999

Roel Hallink tel.: 0528 - 295216

Opnieuw aanhouding XTC dealer

De politie in Hoogeveen heeft opnieuw een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige handel in XTC in die plaats. De man, een 22-jarige Zaandammer, wordt ervan verdacht de leverancier te zijn van de XTC-pillen die vorig jaar in Hoogeveen werden verhandeld. In het onderzoek hiernaar werd al eerder een zestal verdachten, afkomstig uit Hoogeveen, Hollandscheveld en Noordscheschut, aangehouden. Zij zijn inmiddels op vrije voeten gesteld
De politie kwam de nieuwe verdachte op het spoor nadat belastende verklaringen tegen hem waren afgelegd. De man was herkend van een poster waarop hij als kickboxer stond afgebeeld, die op het toilet in de woning van waaruit in Hoogeveen werd gedeald hing. De politie maakte dankbaar gebruik van deze aanwijzing en spoorde de man op. De verdachte wordt vermoedelijk donderdag voorgeleid bij Officier van Justitie en Rechter Commissaris.

Bezorgd over schadelijke gevolgen

De politie maakt zich overigens in toenemende mate ernstige zorgen over de gezondheid van jeugdige gebruikers van XTC. Vooral die van jongeren die deze drug al langdurig en regelmatig, al dan niet in combinatie met weed of speed (amfetamine), gebruiken.
Naast MDMA (werkzame bestanddelen) is het onbekend welke chemische stoffen er in de pillen worden verwerkt en de schade die deze kunnen veroorzaken. De kwaliteit van de pillen heeft vaak een bedenkelijk niveau en hebben volgens de gebruikers nare bijwerkingen. Inmiddels is uit recent medisch onderzoek wel gebleken dat ook de stof MDMA schadelijke gevolgen voor de gebruiker kan hebben. Onderzoeken op proefdieren wijzen daar sterk op. Vooral personen die gevoelig zijn voor deze stof lopen grote risico's.
Hoewel nog altijd onvoldoende bekend is over de schadelijke effecten van langdurig gebruik van XTC, is uit politie-verhoren van jonge gebruikers van XTC en/of speed gebleken dat er bij velen sprake was van ernstige gezondheidsklachten. Er werd o.a. geklaagd over flauwvallen, hartkloppingen, bloedneuzen, geheugenverlies, ernstige concentratieverlies, ongewenst en regelmatig terugkerende waanvoorstellingen (flashbacks), controleverlies over bepaalde spierfuncties, omslaan van de gemoedstoestand en agressief gedrag. De verhoorde jongeren, waarvan de meeste al enkele jaren gebruikten, waren 17 à 18 jaar oud.
Onderzoek wees verder uit dat de ouders van deze jongeren veelal niet op de hoogte waren van het XTC-gebruik van hun kinderen. Gedragsveranderingen, meestal agressief gedrag, werden wel gesignaleerd, maar een verklaring daarvoor konden ze niet vinden. De politie zelf werd ook geconfronteerd met gedragsstoornissen van XTC-gebruikers. Een gebruikster werd zonder reden buitengewoon agressief en hysterisch. Zij wilde daarbij van de balustrade in het politiebureau springen. Ze moest door vier politiemensen in bedwang worden gehouden. Na ruim een uur was zij pas gekalmeerd. Een ander kreeg, tijdens een zogenaamde flashback, last van spierkrampen over het hele lichaam en was geruime tijd niet aanspreekbaar.

/ / / / / / / einde bericht

info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe

Deel: ' Politiebericht Drenthe - 3321 '
Lees ook