Politie Drenthe

Persberichten

Rechercheonderzoeken Assen afgerond
16:01 donderdag 2 december 1999

Ernest Zinsmeyer 0622 662875

ASSEN
De afgelopen dagen zijn enkele rechercheonderzoeken in Assen afgerond. Het gaat daarbij om twee onderzoeken waarin enkele snelkraken zijn opgelost; een onderzoek naar woninginbraken, en het onderzoek naar de schoolinbraken waarover al eerder een persbericht is verschenen.

Op 13 juni jl. omstreeks 5.30 uur is een snelkraak gepleegd bij een groothandel in ijzerwaren aan de Winkler Prinsstraat. Met een auto werd een gemetselde muur naar binnen gedrukt, en het etalageraam vernield. Uit de zaak werd voor een bedrag van ongeveer 2000 gulden aan gereedschap gestolen. Na een onderzoek wordt bekend dat de kraak is gepleegd met een gestolen auto, waarop kentekenplaten zitten van een andere auto. Inmiddels is ook bekend dat een 34-jarige man uit Assen de vermoedelijke dader is. Op 20 september jl. wordt hij aangehouden. In het onderzoek dat volgt bekent de man de kraak en de autodiefstal. Daarnaast geeft hij ook aan betrokken te zijn bij een andere autodiefstal, en 2 snelkraken. Eind juni bij een computerzaak aan de Ketellapperstraat, en begin juni bij een kledingzaak aan de Oudestraat. Naast deze zaken bekent de man ook een aantal winkeldiefstallen, waarbij onder meer koffie en waspoeder is gestolen. In totaal 4 helers worden aangehouden. Een 50-jarige man en zijn 48-jarige vrouw, beide uit Assen kopen spullen als waspoeder, cd-doosjes. Twee andere Assenaren, beide 23 jaar, kopen jassen en gereedschap. Inmiddels is naar de activiteiten van deze twee laatstgenoemden een apart onderzoek opgestart, omdat ook zij worden verdacht van nog meer helingspraktijken.

Naast de genoemde jassen en gereedschappen hebben deze twee zich schuldig gemaakt aan heling van huisraad, fietsen, andere gereedschappen. Bij onderzoek in de woningen van deze twee werd een hoeveelheid van deze goederen aangetroffen. De huisraad, zoals kleding en dekbedden, is voornamelijk afkomstig van winkeldiefstallen. In een weekeind eind mei wordt een inbraak gepleegd in een bedrijf aan de Doctor Philipsweg in Assen. Daarbij worden enkele GSM-telefoons en telefoonkaarten gestolen. Deze spullen duiken ook op bij de twee genoemde Assenaren. In totaal blijken zij in het bezit te zijn van goederen, afkomstig van ongeveer 30 inbraken en winkeldiefstallen. Ook blijkt een van de twee een auto te hebben gestolen in Groningen. Deze is aangetroffen in een door hem gebruikte garagebox. Naast de twee genoemden, zijn nog 3 anderen aangehouden als helers. Dat gaat om de vader en de vriendin van een van hen, en een 40-jarige inwoner van Assen.

Half oktober worden in de wijk Baggelhuizen 6 woninginbraken en 1 poging daartoe gepleegd. Na een onderzoek blijken deze te zijn gepleegd door een 16- en een 13-jarige jongen uit Assen. Daarnaast hebben ze nog inbraken gepleegd bij camping Witterzomer, een cafetaria aan de Nobellaan, een buurthuis in Baggelhuizen, en een sportkantine. Ook is er 's nachts een keer gezwommen bij De Smelt, en na het zwemmen is een hoeveelheid snoepgoed gestolen. Daarnaast hebben ze diverse vernielingen gepleegd, zoals enkele auto- en winkelruiten en bushokjes. Naast de twee genoemde jongens zijn nog 8 jongens uit Assen aangehouden in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, die bij sommige zaken met de twee hoofddaders mee op stap gaan. De buit bestaat veel uit snoep en drinken, maar ook geld, telefoons en dergelijke. Een telefoon is verkocht aan een 37-jarige vrouw uit Assen voor 50 gulden. Deze vrouw is gehoord als heler. Het aantal opgeloste zaken bedraagt ongeveer 30.

Het onderzoek naar de schoolinbraken is inmiddels volledig afgerond. Het verhoor van de laatste verdachten in deze zaak heeft geen nieuwe feiten opgeleverd. Hier zijn 17 schoolinbraken, enkele autodiefstallen en een snelkraak opgelost, in totaal ongeveer 25 zaken. Daarbij zijn 3 hoofdverdachten en 8 medeverdachten aangehouden.

Donderdag, 2 december 1999 om 14.00 uur is in De Smelt in Assen een contract ondertekend door politie, gemeente en enkele projectontwikkelaars. Hierin staat dat in de wijk Kloosterveen 130 woningen worden gebouwd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.


info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe

Deel: ' Politiebericht Drenthe - 4434 '
Lees ook