Korps: Flevoland, plaats: Almere 27-06-2002 Twee keer geel is Halt
Stafdienst Communicatie, Marieken Westerink, 06-53737697

Politie start project om jeugdoverlast te verminderen:

Twee keer geel is HALT

ALMERE STAD-WEST - 2x geel is Halt. Onder dit motto wil de politie de jeugdoverlast en -criminaliteit in Almere Stad-West terugdringen. Maandag 1 juli start een pilotproject gericht op jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Als ze overlast veroorzaken of lichte strafbare feiten plegen, krijgen ze een gele kaart. Krijgen ze er binnen één jaar weer een tweede, dan worden ze doorgestuurd naar Bureau Halt.

Uit de politiecijfers blijkt dat het aantal meldingen overlast jeugd in Almere het afgelopen jaar is verdubbeld. Ruim 40% van deze meldingen is afkomstig uit het werkgebied van basiseenheid Almere Stad-West. Daarom start de politie vanaf maandag 1 juli a.s. in navolging van de politie in Zoetermeer met het gele-kaartenproject. In Zoetermeer is deze methode zeer succesvol gebleken. Mocht dit ook in Almere Stad-West een succes blijken dan wordt bekeken of het ook ingevoerd kan worden in andere Almeerse stadsdelen.

Werkwijze
Het project is gericht op jongeren van 12 tot en met 20 jaar die overlast veroorzaken of zich schuldig maken aan strafbare feiten zoals bijvoorbeeld genoemd in de APV. Het gaat dan om feiten die net te licht zijn om direct te bekeuren. Tot nu toe kwamen deze jongeren er vaak met een waarschuwing vanaf. Dat gaat dus veranderen. In plaats van een mondelinge waarschuwing, krijgen ze vanaf 1 juli een gele kaart. Als ze binnen een jaar weer een gele kaart krijgen, dan worden ze doorgestuurd naar Bureau Halt voor een alternatieve straf.

Doorbreken anonimiteit
Door dit project krijgt de politie een beter zicht op wie de overlastveroorzakers zijn en wordt de anonimiteit doorbroken. Hun naam is bij de politie bekend. Ze weten dat ze de volgende keer onvermijdelijk naar Halt moeten en zullen waarschijnlijk minder snel geneigd zijn om in herhaling te vervallen.
Daarnaast wordt niet alleen repressief opgetreden maar worden jongeren ook geholpen; Bureau Halt voert niet alleen de alternatieve straf uit, maar kijkt ook naar de achtergronden van het gedrag en probeert samen met de jongeren tot oplossingen te komen.

Deel: ' Politiebericht Flevoland 27-06-2002 '
Lees ook