Politiebericht Friesland: Friesland 23-08-2001
Politieberichten van 22/8 (13.00 uur) t/m 23/8 (07.00 uur)

Dronrijp: bedreiging
Woensdag omstreeks 12.50 uur kwam er een melding binnen dat bij een supermarkt aan de Hearewei een man met een mes liep te zwaaien. De man maakte een verwarde indruk. Hij had een mes(zakmes) in zijn handen en zwaaide daarmee in het rond. Hij had daarbij een stekende beweging gemaakt naar een personeelslid van de winkel. Deze werd niet geraakt. De eigenaar van de winkel een 41-jarige inwoner van Dronrijp, heeft aangifte gedaan. De verdachte, een 31-jarige inwoner van Heerenveen, verliet daarop de winkel. Hij werd even later op de Hearewei aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: inbraak bedrijf
Dinsdag tussen 18.00 en 22.00 uur werden uit een bedrijf aan de Zuidelijke Industrieweg twee beamers weggenomen. Men is het bedrijf binnen gekomen door een schuifdeur, die niet was afgesloten. De ene beamer stond bij de receptie, terwijl de andere in een vergaderruimte stond. Een medewerker van het bedrijf, een 42-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Sint Annaparochie: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 12.20 uur reed een 42-jarige inwoner van Sint Annaparochie met zijn bromfiets over de Oudebildtdijk. Hij botste tegen een langs de kant van de weg staande bromfiets en had toen zijn bromfiets niet meer onder controle en botste tegen een uit tegenovergestelde richting naderende personenauto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Oude Leije. De bromfietsbestuurder kwam ten val en raakte gewond. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oldeholtpade: ongeval fietsers
Woensdag omstreeks 15.00 uur fietsten een man en vrouw, 62 en 51 jaar, beiden uit Zwolle, over de parallelweg van de Stellingenweg in de richting Wolvega. Op een gegeven moment raakten zij met de sturen in elkaar en kwamen ten val. Beiden raakten gewond en zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De vrouw liep verwondingen op aan het knieën en ellebogen terwijl de man een hoofdwond en wat schaafwonden opliep.

Harich: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 15.30 uur reed een bromfietsbestuurder, een 33-jarige inwoner van IJlst, over de Houtdyk in de richting van de kruising met de Jan Jurjensingel. Hij wilde deze kruising recht oversteken en zag daarbij een personenauto, bestuurd door een 40-jarige inwoner van Veenendaal, die over de Jan Jurjensingel deze kruising naderde, over het hoofd. De bromfietsbestuurder botste tegen de zijkant van de auto. De bromfietsbestuurder werd samen met zijn duopassagier, een 32-jarige inwoner van IJlst, gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide voertuigen liepen aanzienlijke schade op.

Wolvega: wineldiefstal
Woensdag omstreeks 16.15 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een warenhuis aan de Van Harenstraat. Door het beveiligingspersoneel werd gezien dat twee vrouwen keukenaccessoires wegnamen en vervolgens de winkel verlieten. Zij gingen hierop direct een andere winkel binnen, gevolgd door de beveiligingsmedewerker. Ook in deze winkel werd iets (stuk zeep van f 17.70) weggenomen. De twee vrouwen, moeder en dochter, 43 en 17 jaar, beiden uit Sonnega, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De beveiligingsmedewerker, een 53-jarige inwoner van Rijswijk, heeft aangifte gedaan. Tegen de vrouwen is proces-verbaal opgemaakt en zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Broeksterwoude: bedrijfsongeval
Woensdag omstreeks 15.30 uur was aan de Ds Feitsmawei een 16-jarige inwoner van Driesum als belader bezig bij een vuilniswagen. De jongeman was in dienst bij de gemeente als vakantiehulp. Op een gegeven moment was hij via de achterkant van de laadbak omhoog geklommen om het papier in de laadbak wat te verspreiden. Op dat moment was een andere medeweker, een inwoner van Wouterswoude (leeftijd niet bekend) bezig met een container aan de hefarm van de vuilniswagen te hangen. Dit liep niet naar wens, waarna het een handel bediende, waardoor de klep van de vuilniswagen dicht ging. Op dat moment kwam de 16-jarige inwoner van Driesum klem te zitten tussen de zich sluitende klep. De bediener van de handel zag in eerste instantie niet wat er gebeurde en verkeerde in de veronderstelling dat de jongeman de laadbak reeds had verlaten. De chauffeur van de vuilniswagen, een 36-jarige inwoner van Veenwouden, zag wat er gebeurde en drukte de noodstop in, waardoor erger werd voorkomen. De jongeman werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum en aldaar bleken de verwondingen erg mee te vallen. Hij moest een nacht blijven voor observatie. De arbeidsinspectie is door de gemeente ingelicht over dit ongeval.

Burgum: bedreiging
Woensdag omstreeks 20.00 uur werd in een woning aan de Tichelkamp een 27-jarige inwoner van Burgum aangehouden ter zake bedreiging. De verdachte had kort daarvoor zijn huisgenote, een 28-jarige vrouw, met de dood bedreigd. Ook had hij haar geslagen. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen, werden zij ook door de verdachte bedreigd. De vrouw en een vier jarig kind werden in veiligheid gebracht. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Veenwouden: lastige treinreiziger
Woensdag omstreeks 21.40 uur werd op het station Veenwouden door conducteurs van Noordnet een man aangehouden, die in de trein had zitten roken. De man weigerde zijn sigaret te doven en wenste ook zijn naam niet op te geven aan de conducteurs. De man vond dat hij gediscrimineerd werd en dat hij als roker ook rechten had. Nadat de politie ter plaatse was gekomen, gaf de man zijn naam. De verdachte, een 29-jarige inwoner van Veenwouden, kreeg van de conducteur een boete van f 80.- voor het roken in de trein, waar dit niet was toegestaan.

Haulerwijk: onder invloed
Woensdag omstreeks 23.45 uur werd op de Slotemaker de Bruineweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 67-jarige inwoner van Haulerwijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 435 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Grou: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.20 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Grou, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 290 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Heerenveen: vernieling
Woensdag omstreeks 22.30 uur werd door een getuige gezien dat een man op de Herenwal verschillende spiegels van auto`s aftrapte. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de verdachte op de Sieverstraat aangetroffen. De jongeman, een 20-jarige inwoner van Lemmer, trachtte aan zijn aanhouding te ontkomen door de benen te nemen. Na een korte achtervolging werd hij uiteindelijk op de Lindegracht aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. In totaal bleken van vijf auto`s de spiegels te zijn vernield.

Leeuwarden: verdachten aangehouden
Donderdag omstreeks 00.10 uur kwam er een melding binnen dat twee jongens hadden getracht een fiets te stelen in de Roemer Visscherstraat en kort daarna werd een zelfde poging ondernomen in de Marnixstraat. Beiden liepen op niets uit. Aan de hand van het opgegeven signalement konden de jongens, beiden 18 jaar, uit Leeuwarden op de Pier Panderstraat worden aangehouden. Door één van de verdachten werd een plastic zak weggegooid, waarin een breekijzer bleek te zitten. Dit werd in beslag genomen. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de twee hadden gepoogd bij een benzinepomp aan de Tesselschadestraat een stofzuiger open te breken. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.50 uur werd op de Schieringerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 500 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Aan het bureau bleek bovendien dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Lemmer: onder invloed
Donderdag omstreeks 03.45 uur werd op de Kerkhofstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 345 ug/l .Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politiebericht Friesland Friesland '
Lees ook