Politiebericht Friesland: Friesland 13-09-2001
Politieberichten van 12/9 (13.00 uur) tot 13/9 (07.00 uur)

Fryske diken: resultaten over de eerste zeven maanden van 2001 Van januari tot en met juli zijn door het bureau verkeershandhaving Fryske diken en de zes districten van de politie Friesland de volgende resultaten geboekt op de vijf hoofdongevalsoorzaken: voor alcohol is in de onderhavige periode 857 maal proces-verbaal opgemaakt, voor het niet dragen van de gordel zijn 4.373 bekeuringen uitgeschreven, voor snelheid 98.522, voor rood licht 1.313 en voor helm 1.201.

Fryske diken: controles snelheid in week 36
In week 36 werden 92.626 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 2.647 reden te snel. Dit houdt in dat maar liefst 97,1% van de gecontroleerde weggebruikers zich keurig aan de maximum snelheid heeft gehouden. De snelste overtreder in week 36 werd gemeten tussen Buitenpost en de provinciegrens. Een automobilist reed daar 148 km per uur, terwijl 80 is toegestaan, een overtreding derhalve van 68 km. Binnen de bebouwde kom reed de snelste in Heerenveen over Het Meer: 88 km, in Drachten over de Eikesingel: 81 en in Leeuwarden over de Groningerstratweg: 79. In Heerenveen werden op Het Meer 2.578 voertuigen gecontroleerd, 148 reden te snel (5,7%), op de Meyerweg werden 1.945 voertuigen gecontroleerd, 28 reden te snel (1,4%). In Drachten werden 720 voertuigen gecontroleerd op de Noorderdwarsvaart, 36 reden te snel (5%), op de Overstesingel 2.994, 60 reden te snel (3,9%) en op de Eikesingel 1.910, 75 reden te snel (3,9%). In Leeuwarden werd gecontroleerd op de Aldlansdyk: 2.950 voertuigen werden gecontroleerd, 268 reden te snel (9,1%), op de Groningerstraatweg werden 1.730 voertuigen gecontroleerd, 101 reden te snel (5,8%).

Fryske diken: buiten de bebouwde kom
Tussen Wijnjewoude en Donkerbroek werden in week 36 5.267 voertuigen gecontroleerd, 230 reden te snel (4,4%), tussen Selmien en Wijnjewoude 5.212, 92 reden te snel (1,8%), tussen Sneek en Jutryp 7.429, 179 reden te snel (2,4%) en tussen Sneek en Dearsum 11.093, 337 reden te snel (3%).

Burum: auto`s beschadigd door stenen
Dinsdag is om 06.10 uur op de Friese Straatweg door nog onbekende oorzaak een auto van een 38-jarige inwoner van Oosternijkerk door een steen beschadigd. De man reed over genoemde weg tussen Burum en Visvliet, toen hij ineens een luide knal hoorde en de ruit aan de bestuurderszijde kapot sprong. Op schoot van de bestuurder lag een steen. Omdat op hetzelfde moment aan de andere zijde van de weg een auto passeerde, dacht men eerst aan opspringend grind. Naar later bleek zijn minstens nog drie auto`s op hetzelfde weggedeelte door stenen beschadigd. Het vermoeden bestaat dat er vanuit tegenliggende auto`s stenen worden gegooid of dat er iemand langs de weg met stenen staat te gooien of met een katapult schiet. De politie wil graag in contact komen met getuigen.

Heeg: diefstal tuinstoelen
Tussen zondag en woensdag zijn bij een recreatiewoning aan de Gouden Boaijum twee teakhouten stoelen, `deckchairs` van het merk Queen Elisabeth` gestolen. De stoelen hebben een gezamenlijke waarde van ca. 4000 gulden. Een 55-jarige inwoner van Oudemirdum deed aangifte.

Leeuwarden: rijbewijs en auto kwijt
Van een 42-jarige Leeuwarder is woensdag om 13.20 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Willem Lodewijkstraat 105 km/u, terwijl daar 50 km/u is toegestaan.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een aan de Vinkstraat geparkeerd staande auto. Nadat een raam was vernield werd een radardetector weggenomen. Een 34-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Terwispel: aanhouding vuurwapenwet
Twee 34-jarige inwoners van Berlijn zijn woensdag om 14.30 op de A7 aangehouden in verband met een overtreding van de vuurwapenwet De mannen werden aangehouden nadat de politie een melding van een getuige had gekregen dat een inzittende van een auto met een Duits kenteken met een vuurwapen had gezwaaid. In de auto van de mannen werd geen vuurwapen aangetroffen, maar wel twee verboden laserpennen, een vlindermes en een leeg magazijn. De twee werden daarop aangehouden.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een aan de Mondriaanstraat geparkeerd staande auto. Nadat een raam was vernield werd een hoedenplank met een aantal geluidsboxen en een versterker weggenomen. Een 20-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Drachten: winkeldiefstal
Een 22-jarige inwoner van Drachten is woensdag om 10.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Handwerkerszijde. De man werd betrapt toen hij een pakje sigaretten wilde meenemen zonder te betalen. Hij kreeg een transactie van 325 gulden.

Leeuwarden: woninginbraak
Woensdag werd tussen 08.30 en 14.55 uur ingebroken in een woning aan de Margaretha de Heerstraat. Men kwam de woning binnen door een ruit te vernielen, waarna onder meer een CD-speler en een aantal CD`s werd weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: onder invloed
Een 51-jarige Leeuwarder is woensdag om 20.00 uur op de Kanaalweg aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 765 ug/l, waarop proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt en hij een rijverbod voor 9 uren kreeg opgelegd. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Hommerts: aanrijding met letsel
Een 39-jarige automobiliste uit Wijk bij Duurstede en een bij haar inzittende passagier zijn woensdag om 15.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Rijskweg 354. Zij stonden te wachten bij een tankstation om de weg te kunnen oprijden, toen auto werd aangereden door een passerende auto die ineens naar rechts uitweek. De bestuurder daarvan, een 57-jarige inwoner van Tjalleberd, heeft vermoedelijk een black-out gehad. De twee slachtoffers werden per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Na controle konden zij weer huiswaarts.

Reduzum: onder invloed
Een 60-jarige inwoner van de gemeente Boansterhim is donderdag om
01.15 uur op de Alle Jans Smedingstraat aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 600 ug/l, waarop proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt en hij een rijverbod voor 6 uren kreeg opgelegd.

Oosterwolde: inbraak winkel
Donderdag werd omstreeks 01.30 uur ingebroken in een winkel aan de Stipepassage. Omstreeks genoemd tijdstip kreeg de politie een melding dat van genoemde winkel een ruit was vernield. Toen men ter plekke kwam bleken uit de etalage een aantal mobiele telefoons te zijn gestolen. De politie heeft de omgeving nog zonder resultaat afgezocht naar de mogelijke dader.

Makkum: woningbrand
Donderdag omstreeks 03.00 uur brak brand uit in een woning aan de Markt. Toen politie en brandweer ter plaatse arriveerden bleek aan op de bovenverdieping aan de achterzijde een uitslaande brand te woeden. De brand werd bestreden door de korpsen van Witmarsum, Makkum en Bolsward. De bewoners van het pand bleken niet aanwezig te zijn. Om 05.15 uur kon het sein `brand meester` worden gegeven. De technische recherche zal een onderzoek naar de mogelijke oorzaak instellen.

Bureau Communicatie: 058 8808272

Zoekwoorden:

Deel: ' Politiebericht Friesland Friesland '
Lees ook