Politiebericht Friesland: Friesland 23-09-2001
Politiebeichten van 22/9 (13.00) t/m 23/9 (13.00)

Oldeboarn: fietsers onderuit
Zaterdag omstreeks 10.00 uur reed een groepje fietsers Oldeboarn binnen via de Wjitteringswei. Op een gegeven moment gaat de straat over van asfalt in steentjes. Hierdoor kwam de eerste fietser, een 18-jarige inwoner van De Knipe, ten val. Enkele fietsers vielen over hem heen. Een omwonende had zich reeds over het slachtoffer ontfermd, door hem te voorzien van een deken en een paraplu tegen de regen. De inwoner van De Knipe is met een open knie en diverse schaafwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Daar kreeg het slachtoffer drie hechtingen..

Leeuwarden: ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 10.45 uur reed een 38-jarige automobiliste uit Boelenslaan over de Waldwei. Ze verliet de weg ter hoogte van het viaduct Hemriksein. Hier sloeg ze linksaf richting Wergea. Toen ze ongeveer 50 meter op de Drachtsterweg reed, kwam een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden aanrijden. Deze reed over de Drachtsterweg, komend vanuit Leeuwarden. De Leeuwarder kon niet tijdig stoppen en hij botste met zijn voorzijde tegen de achterkant van de auto van de inwoonster van Boelenslaan. De vrouw is met nekletsel overgebracht naar het MCL-zuid. Beide voertuigen zijn afgesleept. De Drachtsterweg is enige tijd afgezet.

Leeuwarden: zakkenrollen
Vrijdag omstreeks 19.00 stond een 16-jarige inwoner van Cornjum voor een winkel in de Prins Hendrikstraat. Hier werd hij aangestoten door een man. Vrijwel onmiddellijk merkte de Cornjummer dat zijn portemonnee was gerold. Hierin zaten enkele pasjes, een bromfietscertificaat en enkele tientallen guldens. De inwoner van Cornjum heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak auto
Tussen woensdag en vrijdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan De Sipen. Men kwam binnen door het linker voorportier te forceren. Gestolen werd een radio-cdspeler. De schade bedraagt circa 1000 gulden. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Drachten. Zaterdagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Sportlaan. Deurstijl en ruit waren geforceerd. Gestolen werden o.a. een digitale camera en een dertigtal cds. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Drachten.

Sneek: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 15.40 uur liep een 31-jarige inwoner van Oude Pekela door het alarm bij een winkel aan de Wijde Burgstraat. Omdat het alarm afging moest de man weer naar binnen, waar bleek dat hij een paar sportschoenen ter waarde van 59 gulden 95 in zijn tas had. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Sneek.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Zaterdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Pilotenespel. Men kwam binnen door het rechterportier te forceren. Ontvreemd werden een fotocamera en twee telefoons. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Erlangen (D.).

Surhuisterveen: diefstal uit auto
Zaterdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Roodborst. Men kwam binnen via het linkerportier. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Surhuisterveen.

Wolvega: zware mishandeling
Zaterdag omstreeks 02.00 uur liep een 23-jarige inwoner van Wolvega, met twee vrienden, via de Wildbaan en Lindenoord naar de Van Harenstraat. Hier kwam hij twee mannen tegen. Door een man werd hij geschopt en geslagen. Het slachtoffer liep een gebroken neus op en een dichtgeslagen oog. Na het bezoek aan een arts werd het slachtoffer doorverwezen naar het ziekenhuis, waar hij aan zijn neus geopereerd moest worden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Parrega: ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 16.30 uur wilde een 64-jarige automobilist uit Bolsward een plasje plegen op de Trekweg. Toen hij weer in de auto wilde stappen, struikelde hij, waardoor hij met zijn hoofd tegen het wegdek of tegen de portier viel. De man is met een hoofdwond eerst overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, daarna voor verdere behandeling naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: inbraak winkel
Zaterdag omstreeks 20.00 uur kreeg de politie een melding dat een raam werd ingegooid bij een winkel aan de Houtlaan. Ter plaatse gekomen bleek dit inderdaad het geval te zijn. In de nabijheid van de winkel was de kassa kapot gegooid. De inhoud bedroeg circa 200 gulden. De totale schade (kassa, gestolen geld en raam) bedraagt circa 1000 gulden. Aangifte is gedaan door een 18-jarige inwoner van Surhuisterveen.

Jutrijp: inbraak woning
Zaterdag is ingebroken in een woning aan de Riperwei. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Ontvreemd werden enkele sieraden en enkele muntstukken. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Jutrijp.

Bolward: val uit raam
Zaterdag werd een feest gehouden in een woning aan de Looiersbuurt. Omstreeks 22.40 uur stootte een 16-jarige inwoner van Bolsward zijn hand. Daarna schopte hij tweemaal tegen een ruit, daarna beukte hij nog een keer met zijn schouder tegen de ruit. Hierbij ging hij door de ruit, waarbij hij vier meter naar beneden viel. Het slachtoffer is per ambulance afgevoerd naar het Sint Anthonius-ziekenhuis.

Drogeham: te snel, te veel gedronken
Zaterdag omstreeks 23.40 uur reed een 27-jarige automobilist uit Kootstertille met 115 km per uur over de Landyk, terwijl ter plaatse 80 is toegestaan. De automobilist reageerde niet op het stopteken of het blauwe zwaailicht. Op de Koaten werd hij uiteindelijk aangehouden. Niet alleen had hij te snel gereden, hij bleek ook te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 815 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: bromfietser onder invloed
Zondag omstreeks 00.50 uur reed een 40-jarige bromfietser uit Leeuwarden, zonder helm, slingerend over het Zaailand. Het bleek dat de man had gedronken. Op het bureau blies hij 695 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 01.35 uur werd een 28-jarige automobilist uit Drachten, die reed over de Langewyk, gecontroleerd. Het bleek dat de man had gedronken. Op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Kollumerzwaag: bromfietser onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur reed een 18-jarige bromfietser uit Twijzelerheide over de Foarwei. Na controle bleek dat de man had gedronken. Op het bureau blies hij 365 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: gestolen auto boven water
De in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen auto (zie de politieberichten van 21/9 (13.00) t/m 22/9 (13.00), een Opel Omega, is terecht. Zondag omstreeks 00.50 uur kreeg de meldkamer een melding dat op de weg vanaf de Groene Ster naar Suwald (Alddiel) de auto in de sloot was gereden. Er was een aantal personen uitgestapt, dat lopend in de richting van de Groene Ster was vertrokken. De auto is afgesleept. De inzittenden werden niet meer aangetroffen.

Wirdum: verlaten plaats ongeval/rijden onder invloed Zondag kreeg de politie een melding dat op de Legedyk een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Ter plaatse bleek de bestuurder gevlogen. Even later kon de bestuurder, verstopt tussen de coniferen, worden aangehouden. Het bleek dat de man, een 28-jarige inwoner van Veenwouden, had gedronken. Op het bureau blies hij 970 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Tevens is zijn auto in beslag genomen.

Grou: rijden onder invloed
Omdat een 32-jarige automobilist zondag om 04.00 uur zonder licht over de Reinerwei reed, werd hij aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 765 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Hij kreeg eveneens een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Zondag omstreeks 04.30 uur probeerden twee mannen twee fietsen te stelen op de Zuidersingel. Zij zijn aangehouden. Het betreft twee inwoner van Marssum: 20 en 22 jaar. De mannen zijn zondag rond het middaguur weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: beledigingen en aanhoudingen
Zondag omstreeks 04.30 uur beledigde een 21-jarige inwoner van Wolvega op de Steenwijkerweg twee politiemensen in woord en gebaar. Hierop werd de man aangehouden. Op weg naar het bureau bleef de man beledigende taal uiten. Omdat de man te boeien, stopte de politiewagen. Toen de politieagenten de man wilden boeien, maakte de verdachte met een vangstok stekende bewegingen naar de politieagenten. Nadat de diensthond werd passief - ingezet, kon de verdachte probleemloos worden geboeid. Omstreeks hetzelfde tijdstip werd een tweetal andere politiemensen eveneens beledigd. Na veel begrip en enige moeite kon een 31-jarige inwoner van Wolvega worden aangehouden. Zijn vriendin, een 21-jarige inwoonster van Wolvega, meende zich met de aanhouding te moeten bemoeien. Hierbij sloeg zij een politieman vol in het gelaat, die daardoor een bloedende wenkbrauw opliep. De vrouw is aangehouden wegens mishandeling. Eerder die ochtend, omstreeks 00.25 uur, werd een 38-jarige inwoner van Blesdijke aangehouden, omdat hij twee personen in de Van Harenstraat had geschopt en geslagen. De twee personen moeten nog gehoord worden.

Berlikum: twee aanhoudingen
Zondag omstreeks 02.00 uur meldde een vrouw aan een portier van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein dat haar tasje was gestolen. Zij wees hierbij twee personen aan. Deze twee hoorden tot een groepje van circa acht personen. De twee, een 18- en een 19-jarige inwoner van Tzummarum, hadden ondertussen de discotheek verlaten. Ook het tasje was terug gegeven. Waarschijnlijk waren ze het er niet mee eens dat de portier zich met de zaak had bemoeid, want beiden uitten, buiten de discotheek, dreigende taal richting deze en een andere portier. Hierop zijn ze wegens bedreiging door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. De portiers hebben aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak woning
Zondagochtend werd ingebroken in een woning aan t Wijd. Men kwam binnen via een raam. Ontvreemd werd een tas, met daarin een portemonnee met o.a. enkele identiteitspapieren, en bankpas en enkele tientallen guldens. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoonster van Lemmer.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Politiebericht Friesland van 22/9 (13.00) t/m 23/9 (13.00) '
Lees ook