Politiebericht Friesland: Friesland 29-07-2001
Politieberichten van 28/7 (13.00 uur) t/m 29/7 (13.00 uur)

Heerenveen: autobrand
Zaterdag omstreeks 08.00 uur werd brand gemeld in een personenauto, die geparkeerd stond op de Oostergo. Waarschijnlijk was kortsluiting onder het dasboard de oorzaak van de brand. Daar de deuren en ramen dicht zaten, kreeg hij vuur niet voldoende zuurstof en ging de auto niet in vlammen op. Het interieur liep rook- en roetschade op. De auto was eigendom van een 26-jarige inwoner van Holwerd.

Lemmer: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 11.25 uur werd bij een supermarkt aan de Lijnbaan een winkeldiefstal gepleegd. Een 37-jarige man van Italiaanse afkomst, zonder vaste woon- of verblijfplaats nam uit de winkel een aantal goederen weg en stopte deze in zijn rugzak en wilde vervolgens zonder te betalen de winkel verlaten. De man werd aangehouden. Een 27-jarige medewerkster van de winkel deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Daar hij niet in het bezit was van identiteitspapieren werd de man ingesloten en overgedragen aan de vreemdelingendienst

Dokkum: vernieling ruiten
Van vrijdag op zaterdag werden van een gebouw van het Dockingacollege VMBO aan de Birderderstraatweg een achttal ruiten vernield. De ruiten werden ingegooid met zgn. veldkeien. Enkele keien waren door de thermopane ruiten gegooid. Het schadebedrag is nog niet bekend. Een medeweker van de school, een 48-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden, telefoon 0900 8844.

Lermmer: lastige man
Zaterdag omstreeks 12.30 uur kwam een man aan het bureau, die aangifte wilde doen van mishandeling. De man, een 46-jarige inwoner van Lemmer, was volgens zijn zeggen de afgelopen nacht mishandeld. De man was onder invloed. Daar de dienstdoende agenten het te druk hadden met andere zaken, werd de man verwezen naar komende maandag voor het doen van aangifte. De man was het daar niet mee eens. De man dreigde met van alles en nog wat, doch verliet uiteindelijk al scheldend het bureau. Kort daarna kwam de melding dat de man in het centrum van Lemmer mensen lastig viel en met meubilair, dat op een terrasje stond, liep te gooien. Op de rijbaan werden her en der een aantal stoelen aangetroffen. De man werd hierop als verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd ingesloten. De verdachte werd in de loop van de dag gehoord en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid is gesteld.

Harlingen: inbraak auto
Zaterdag tussen 16.15 en 18.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Zeedijk. Het linker portierslot werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: diefstal uit winkel
Zaterdag tussen 14.10 en 15.10 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een winkel aan de Dracht. Een onbekende man en vrouw hadden uit de winkel voor ruim f 2000.- aan cosmetica artikelen weggenomen. De ongeveer 100 artikelen zijn meegenomen in een tas. Het signalement van de man: leeftijd 30 tot 40 jaar, Afrikaans uiterlijk, klein gedrongen postuur, 1.70 meter, droeg een zwarte spijkerbroek met zwart/grijs T-shirt. Het signalement van de vrouw: leeftijd tussen 30 en 40 jaar, Afrikaans uiterlijk, fors postuur, opvallend gekleed met kleden in fel rood/ geel oranje, hoofddoek in de kleur oranje/wit. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Drachten: rijden tijdens ontzegging
Zaterdag omstreeks 20.15 uur werd op de Overstesingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Lemmer, bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, die liep tot 2013 (echt waar) De bestuurder werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Elsloo: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 18.55 uur vond op de Noord een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een motor. De bestuurster van de bestelauto, een 47-jarige inwoonster van Brantgum, sloeg op de Noord linksaf en zag daarbij een motor, bestuurd door een 42-jarige inwoner van Boijl, die uit tegenovergestelde richting naderde, over het hoofd. De motor botste tegen de linkervoorzijde van de auto. De motorrijder werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bakkeveen: inbraak woning
Zaterdag tussen 15.40 en 21.00 uur werd ingebroken in een woning aan De Bult. Een raam aan de voorzijde van de woning werd opengebroken. De gehele benedenverdieping werd doorzocht. Uit de woning werden een gouden speld en twee bankpasjes weggenomen. De bewoonster, een 70-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Hurdegaryp: onder invloed
Zondag omstreeks 01.14 uur werd op de Rijksstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Gytsjerk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 415 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Zwaagwesteinde: onder invloed
Zondag omstreeks 01.30 uur werd op de Verlengde Stationsstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Veenwouden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 645 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: vernieling ruit
Zondag omstreeks 01.30 uur werd bij het wijkcentrum `De Skammel` aan de Melkkelder een fietsenrek door de ruit gegooid. Aan de hand van een signalement konden drie verdachten in de onmiddellijke omgeving worden aangehouden. De verdachten, 21, 19 en 20 jaar allen uit Drachten, werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Scharsterbrug: onder invloed
Zondag omstreeks 02.25 uur werd op de Scharren een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 260 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Formerum: dealers aangehouden
Zondag omstreeks 02.30 uur werden op een camping in Formerum twee dealers aangehouden. De dealers, 20 en 19 jaar, beiden uit Leusden werden overgebracht naar het bureau. Zij zijn ingesloten. Bij de verdachten werden 56 XTC pillen aangetroffen, alsmede een wikkel speed en 14 gram weed. De drugs zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 03.45 uur werd op het Zuidvliet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 425 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren

Drachten: aanhouding
Zondag omstreeks 04.05 uur namen twee mannen uit een horecagelegenheid een flesje drinken mee naar buiten. Door de eigenaar werd hiervan iets gezegd, waarna er enig tumult ontstond. Eén van de mannen weigerde het flesje terug te geven. De inmiddels gewaarschuwde politie verzocht de mannen om zich te verwijderen. Eén van de mannen weigerde te vertrekken. Ook nadat dit een aantal malen was gevorderd. De man, een 17-jarige inwoner van Jistrum, werd hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij zijn aanhouding verzette de jongeman zich, zodat hij geboeid werd overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en in de loop van zondag is hij weer in vrijheid gesteld.

Sneek: belediging
Zondag omstreeks 04.45 uur werd een 18-jarige inwoner van Sneek op het Schaapmarktplein aangehouden ter zake belediging. De jongeman was daarvoor reeds bekeurd voor het drinken van en blikje bier op straat. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring werd hij lastig. Hij schold de agenten uit en toen dit beledigend werd, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: brand
Zondag omstreeks 04.10 uur brak brand uit in een schuur achter een woning aan de Stationsstraat. Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk. De brandweer heeft het vuur geblust. Een schadebedrag is nog niet bekend en ook niet wie eigenaar van het schuurtje is. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 05.25 uur werd op de Harlingerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Dronrijp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 715 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: bedreiging
Zondag omstreeks 05.00 uur werd 32-jarige inwoner van Dronten uit een horecagelegenheid op het Ruiterskwartier gezet. De man had kort daarvoor een meisje lastig gevallen. Toen hij buiten werd gezet, dreigde hij met twee messen en stak op zich heen. Niemand werd geraakt. De verdachte kon op het Ruiterskwartier op aanwijzingen van getuigen door de inmiddels gewaarschuwde politie worden aangehouden. Er werd geen messen aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politiebericht Friesland '
Lees ook