Politiebericht Friesland: Friesland 13-10-2001
Politieberichten van 12/10 (13.00 uur) t/m 13/10 (13.00 uur)

Wijtgaard: snelheidscontrole
Vrijdag tussen 07.10 en 11.40 uur werd op de Hegedyk binnen de bebouwde kom van Wijtgaard een snelheidscontrole uitgevoerd. In totaal passeerden 375 voertuigen de radarpost. 155 bestuurders reden te snel. De snelste reed met 103 kilometer per uur voorbij de radarpost, terwijl 50 was toegestaan.

Heerenveen: tasjesroof
Vrijdag omstreeks 12.00 uur stond een 80-jarige inwoonster van Heerenveen in de hal van Marijkehiem aan de Jan Mankeslaan. De vrouw stond voor de lift en de deur van de hal stond open. Plotseling stond een onbekende man achter haar, die de tas uit haar handen rukte en daarna wegrende. In de tas zat haar portemonnee met haar bankpasjes. De verdachte was een negroïde man, leeftijd circa 30 jaar, lengte 1.70 meter, kort donker haar, droeg een zwarte broek en grijze trui. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bedreiging stadswacht
Vrijdag omstreeks 13.10 uur werd een 46-jarige inwoner van Marssum in de omgeving van het Hoeksterend aangehouden ter zake belediging en bedreiging van een stadswacht. De verdachte had kort daarvoor in de 1e Vegelingdwarsstraat een stadswacht, een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden, bedreigd en uitgescholden daar zij met een bestelauto de weg zou blokkeren. Toen de stadswacht volgens de verdachte niet weg wilde rijden, was hij kwaad geworden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en daarna is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: aanrijding lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 12.55 uur ontsnapte een 5-jarige kleuter uit Menaldum op het Zaailand even aan de aandacht van de vader. Hij meisje liep de rijbaan op, vlak voor een aldaar rijdende personenauto, die werd bestuurd door een 59-jarige inwoner van Leeuwarden. Op het laatste moment kon de vader het meisje nog grijpen, doch hij kon niet voorkomen dat zij door de spiegel werd geraakt. Voor alle zekerheid werd het meisje overgebracht naar het MCL-Zuid voor onderzoek. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Na behandeling kon het meisje mee naar huis. De auto werd niet beschadigd.

Sneek; bedreiging
Vrijdag omstreeks 17.00 uur kregen twee bewoners van het AZC aan de Harste ruzie met elkaar. Een beveiligingsmedewerker, een 40-jarige inwoner van Sneek, kwam tussen beiden, waarna één van de vechtersbazen een 18-jarige asielzoekers zich tegen de medewerker keerde. Hij bedreigde de medewerker. De asielzoeker werd vervolgens aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na het verhoor en het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 15.45 uur vond op het Valeriusplein een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. De fietsster, een 79-jarige inwoonster van Leeuwarden, fietste door het rode verkeerslicht. Op dat moment kreeg de bestuurster van een personenauto, een 58-jarige inwoonster van Leeuwarden, groen licht en trok op. De fietsster werd door de personenauto geraakt en kwam ten val. Zij klaagde over pijn in haar been en werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 14.45 uur werd bij een winkel aan Over de Kelders een winkeldiefstal gepleegd. De verdachte nam een trainingsjack, winkelwaarde f 209,95, weg en liep vervolgens de winkel uit. Hij werd gevolgd door een medeweker van de winkel, een 20-jarige inwoner van Hommerts. Op de Oude Ooosterstraat sprak de medewerker de verdachte aan. De verdachte haalde toen een vleesmes uit zijn mouw en bedreigde daar de medeweker mee. Deze heeft de verdachte daarop laten lopen. Van de verdachte is een summier signalement bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Anjum; aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 14.50 uur vond op de Saatsenwei een aanrijding plaats tussen een motor en een bestelauto. De motorrijder, een 40-jarige inwoner van Ureterp, zag te laat dat een voor hem rijdende auto afremde. De motorrijder moest vol in de remmen en ging vervolgens met zijn motor onderuit. Hij kwam toen op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer in botsing met een bestelauto, die bestuurd werd door een 60-jarige inwoner uit het Duitse Essen. De motorrijder raakte licht gewond, diverse kneuzingen, en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Na behandeling kon hij naar huis. De inwoner uit Essen bleef ongedeerd.

Sneek: mishandeling
Vrijdag omstreeks 22.20 uur werd een 30-jarige inwoner van Sneek bij zijn woning aan het Kaatsland mishandeld door een 19-jarige inwoner van Sneek, die even verderop in de straat woonde. Het slachtoffer kreeg verschillende klappen en schoppen. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. De verdachte werd in zijn woning aangehouden. De man was dronken en er was geen zinnig gesprek met hem te voeren. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag tussen 19.00 en 21.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Doelestraat. Hoe men in de auto is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 35-jarige inwoner van Tollebeek, heeft aangifte gedaan.

Gorredijk; inbraak woning
Vrijdag tussen 17.00 en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan De Doppen. Via een openstaand slaapkamerraam kwam men binnen. Alle vetrekken werden doorzocht. Uit de hal werd een leren jas weggenomen, terwijl uit een dressoir een klein geldbedrag en een bankpasje werd meegenomen. De bewoner, een 62-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Hallum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.40 uur werd op de Ljouwerterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Brantgum, bleek gedronken te hebben. Aam het bureau blies de man 380 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren.

Buitenpost: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.45 uur werd op de Kerkstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Jistrum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 505ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren.

Zaterdag omstreeks 02.25 uur werd op de Schepperstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Twijzelerheide bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 300 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Damwoude: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.15 uur werd op de Paardebloem een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder reed zonder verlichting en bij het zien van de politie ging hij er vandoor. Het bleek dat de bestuurder, een 16-jarige inwoner van Damwoude, gedronken had. Aan het bureau blies de jongeman 610 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Sneek: lastige man
Zaterdag omstreeks 01.30 uur kwam er een melding binnen dat in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat een man zou zitten, die de gelegenheid niet wilde verlaten. De man, een 25-jarige inwoner van Sneek, had binnen moeilijkheden veroorzaakt en gedroeg zich vervelend. Ondanks dat men gevorderd had, wilde de man niet weggaan. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij werd overgebracht naar het bureau en werd ingesloten.

Kollum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.50 uur werd op de Bernhardlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Kollum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 900 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg een rijverbod voor 11 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Noardburgum; onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Oude Commissieweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Wanswert bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 255 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 1 uur.

Opeinde: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Leyensloane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van De Tike, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 455 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: vechtpartij
Vrijdag omstreeks 23.10 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden bij het postkantoor aan het Burgemeester Kuperusplein. Toen een patrouille ter plaatse kwam, was alles rustig. Er had zich wel een vechtpartij voorgedaan tussen verschillende personen. De lezingen hoe het was gebeurd, liepen sterk uiteen. Bij de vechtpartij was niemand gewond geraakt. De meeste personen waren inmiddels vertrokken. Er werd geen aangifte gedaan.

Drachten: belediging
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Noordkade een 23-jarige inwoner van Houtigehage aangehouden ter zake belediging. De verdachte schreeuwde beledigende woorden naar patrouillerende agenten en maakte aanstalten om zijn broek te laten zakken. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: bedreiging
Zaterdag omstreeks 03.50 uur zag een patrouille dat bij een discotheek op de Nieuwestad een man begon te vechten met een portier. De verdachte, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, had in de discotheek ruzie gekregen en was vervolgens de discotheek uitgezet. Dit zinde hem niet, waarna hij weer naar binnen wilde en hierbij werd tegengehouden door de portier, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden. De verdachte bedreigde de portier, die hierop aangifte heeft gedaan. De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: belediging
Zaterdag omstreeks 04.10 uur werd de politie geroepen bij een vechtpartij op de Vleesmarkt. Ter plaatse bleek van een vechtpartij geen sprake te zijn. Wel werd een man aangetroffen, die uit een horecagelegenheid was gezet, daar hij vervelend was. De man, een 33-jarige inwoner van Scharnegoutum, vond het toen nodig om de aanwezige agenten te beledigen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en daarna is hij weer in vrijheid gesteld.

Reduzum; aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 01.00 uur vond op de Tsienzerbourren een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 31-jarige inwoonster van Grou, ontving op haar gsm een berichtje en werd daardoor afgeleid. Zij raakte de macht over het stuur kwijt en botste frontaal tegen een in de berm staande boom. De bestuurster raakte gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Zij liep verwondingen op aan hoofd en borst. Daar zij gedronken had, werd in het ziekenhuis een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. De auto werd totaal vernield.

De Knipe: inbraak woning
Vrijdag tussen 20.00 en 23.10 uur werd ingebroken in een woning aan de Skipper. De achterdeur werd geforceerd. Uit de woning werden een fotocamera, sleutels en geld weggenomen. De bewoner, een 49-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbrekers aangehouden,br> Zaterdag omstreeks 03.35 uur kwam er een melding binnen dat de politie Emmeloord 3 inbrekers op heterdaad hadden betrapt bij een inbraak in een bedrijfspand, waarbij een kluis was weggenomen. De verdachte waren weggereden in een personenauto over de Rijksweg A6 in de richting Lemmer. Bij de afslag Lemmer werd de auto met de 3 verdachten aangehouden. De kluis lag nog in de auto. De verdachten zijn overgebracht naar Emmeloord. De politie Flevoland verzorgd de verdere berichtgeving in deze zaak.

Leeuwarden: openbare dronkenschap
Zaterdag omstreeks 07.10 uur werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden op de Voorstreek aangehouden ter zake openbare dronkenschap. De verdachte reageerde agressief op de verbaliserende agenten en hij bedreigde hen. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau en ter ontnuchtering ingesloten. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal auto
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf de Corellistraat een personenauto, merk Opel Corsa, kleur rood, voorzien van het kenteken TG-09-TS, weggenomen. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Politiebericht Friesland '
Lees ook