Politiebericht Friesland: Friesland 15-09-2001
Politieberichten van 14/9 (13.00 uur) tot 15/9 (13.00 uur)

Beetsterzwaag: inbraak auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een aan de Bommegaerde geparkeerde auto. Van de auto werd een raam vernield, waarna een radio/cd-speler werd weggenomen. De 61-jarige eigenaar uit Beetsterzwaag deed aangifte.

Sumar: aanhouding diefstal scooter
Op de Van Harinxmaweg zijn vrijdag om 11.45 uur 5 inwoners van Den Helder, 15, 16, 20, en twee van 17 jaar, aangehouden op verdenking van diefstal van een scooter. Een motoragent wilde de vijf, die op een motorscooter, een bromscooter en een snorfiets reden, controleren op het bezit van een bromfietscertificaat. Omdat geen van de bestuurders dat kon overleggen en men zich ook niet kon identificeren, droeg hij hen op hem naar het politiebureau te Burgum te volgen. Toen de motoragent echter een kort moment door het verkeer werd afgeleid maakten de bestuurders zich uit de voeten. Hij wist zelf kort daarop de bestuurder van de motorscooter aan te houden, de anderen werden door inmiddels te hulp geroepen collega`s aangehouden. De motorscooter bleek waarschijnlijk in Schagen gestolen te zijn.

Heerenveen: aanhouding winkeldiefstal
Een 40-jarige inwoonster van Heerenveen is vrijdag om 13.30 uur aangehouden wegens diefstal in een winkel aan de Gedempte Molenwijk. De vrouw wilde enkele winkelartikelen meenemen zonder te betalen, maar werd daarbij door winkelpersoneel betrapt. Ze werd aan de politie overgedragen.

Leeuwarden: aanrijding met licht letsel
Een 17-jarige bromfietsster uit St. Annaparochie is vrijdag om 14.15 uur lichtgewond geraakt bij een aanrijding op het Valeriusplein. Ze werd aangereden door een 58-jarige automobilist uit Leeuwarden, die volgens getuigen door rood licht reed. De bromfietsster werd met een wond aan haar knie per ambulance naar het MCL vervoerd, dat ze naar behandeling weer kon verlaten.

Marssum: bromfiets op snelweg
Vrijdag werd door de politie om 10.35 uur een bromfietser van de A31 ter hoogte van Marssum gehaald. Na een melding van een automobilist, werd de bromfietser, een 65-jarige inwoner van Leeuwarden, rijdend op de vluchtstrook aangetroffen. De man verklaarde dat hij geen andere route van Leeuwarden naar Dronrijp kende.

Leeuwarden: geen rijbewijs, auto kwijt
Een 29-jarige Leeuwarder is vrijdag om 16.50 uur op de Franklinstraat aangehouden, omdat hij in een auto reed terwijl hij niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs. Omdat dit de derde keer was dat de man voor dit feit werd aangehouden, werd zijn auto in beslag genomen.

Sneek: diefstal uit woning
Uit een woning aan de Geeuwkade zijn vrijdag omstreeks 17.15 uur twee leren jassen gestolen. De 23-jarige bewoner had wel iemand binnen horen komen, maar dacht dat het zijn vriendin was. Later bleek dat een onbekende de woning moet zijn binnengekomen en vervolgens de jassen had weggenomen.

Dokkum: aanrijding met letsel
Een 17-jarige inwoonster van Hallum is vrijdag om 16.45 uur gewond geraakt, toen ze op de Birgaarderstraatweg in een moment van onoplettendheid met haar bromscooter tegen een langs de weg geparkeerd staande auto reed. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht, waar een hersenschudding werd geconstateerd.

Leeuwarden: onder invloed
Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag om 22.20 uur op de Schieringerweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 725 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren kreeg. Bovendien bleek zijn rijbewijs al twee jaar te zijn verlopen, waardoor ook proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs tegen hem werd opgemaakt.

Damwoude: aanrijding
Op de Hoofdweg vond vrijdag omstreeks 18.50 uur een aanrijding tussen een fietser en een personenauto plaats. De fietser, een 36-jarige inwoner van De Valom stak plotseling de weg over, waardoor een 58-jarige automobilist uit Harkema hem niet meer kon ontwijken. De fietser werd per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Omdat daar geen noemswaardig letsel werd geconstateerd kon hij later weer huiswaarts.

Bolsward: onder invloed
Een 28-jarige inwoner van Workum is vrijdag om 23.30 uur op de Twibaksdyk aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 865 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 10 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhoudingen na mishandeling
Twee 16-jarige Leeuwarders zijn vrijdag omstreeks middernacht aangehouden, omdat ze er van verdacht worden een 14-jarige inwoner van Franeker en een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden te hebben mishandeld. Omstreeks genoemd tijdstip kreeg de politie een melding van een vechtpartij in de Doelesteeg. Ter plaatse gekomen bleken de twee Leeuwarders de jongen en het meisje zonder duidelijke aanleiding te hebben geschopt en geslagen toen deze langs hen liep. De jongen liep daarbij geen ernstige verwondingen op, het meisje zal zich in verband met rugklachten onder behandeling van haar huisarts laten stellen.

Sneek: onder invloed
Een 31-jarige inwoner van IJlst is zaterdag om 00.20 uur op de Lemmerweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 805 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 10 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Buitenpost: onder invloed
Een 24-jarige inwoner van Kollum is zaterdag om 01.30 uur op De Schepperstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 680 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak school
Tussen vrijdag 18.00 en zaterdag 00.05 uur is ingebroken in een schoolgebouw aan de Achter De Hoven. Omstreeks het laatstgenoemde tijdstip kreeg de politie een melding dat van het pand een ruit was ingegooid. Toen met ter plaatse kwam bleek een ruit vernield te zijn en een deur open te staan. Uit het pand bleek een CD-speler te zijn gestolen. Een 39-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding
Een 15-jarige Leeuwarder is vrijdag om 22.45 uur op het Cambuurplein aangehouden na afloop van de wedstrijd Cambuur-Veendam. De jongen had een golfbal naar de spelersbus van Veendam gegooid, overigens zonder dat daarbij schade werd aangericht. Hij werd later met een HALT-afdoening op zak thuis afgeleverd.

Winsum: onder invloed
Een 17-jarige inwoner van Winsum is zaterdag om 01.30 uur op de Koaidyk aangehouden, omdat hij onder invloed op een rbomfiets reed. Op het bureau blies hij 770 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 9 uren kreeg. Bovendien bleek hij niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat, waarvoor eveneens proces0verbaal werd opgemaakt.

IJlst: onder invloed
Een 20-jarige inwoner van IJlst is zaterdag om 02.30 uur op de Mientlan aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Surveillerende agenten zagen de man in IJlst rijden, waarop de bestuurder zich uit de voeten maakte. Kort daarop zagen de agenten de auto echter op de Mientlan staan en troffen ze de bestuurder onder de auto aan. Hij werd daarop aangehouden en naar het bureau overgebracht. Daar blies de man 570 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Drachten: aanhouding
Een 18-jarige inwoner van Drachten is zaterdag om 02.45 uur op de Zuidkade aangehouden. De man was door een portier van een horecagelegenheid na een vechtpartij verwijderd, maar bleef zich op straat vervelend gedragen. Toen hij niet voldeed aan een bevel zich te verwijderen van ter plaatse gekomen agenten, werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Opeinde: onder invloed
Een 21-jarige inwoner van Drachten is zaterdag om 04.00 uur op de Kommisjewei aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 605 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: zonder rijbewijs, auto kwijt
Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 04.35 uur op de Brandemeer aangehouden, omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed. Omdat hij al eerder voor hetzelfde feit was aangehouden, werd zijn auto in beslag genomen.

Leeuwarden: aanhouding inbraak auto
Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 05.50 uur op de Ibisstraat aangehouden op verdenking van inbraak in een auto. De man kon na een melding van een getuige op grond van zijn signalement worden aangehouden, waarna hij op het politiebureau werd ingesloten. Hij wordt er van verdacht in minstens twee auto`s te hebben ingebroken.

Joure: voetganger aangereden
Een 67-jarige voetganger uit Joure is zaterdag om 12.00 uur lichtgewond geraakt, toen hij op de Geert Knolweg door een personenauto werd aangereden. De man stak de weg over, juist op het moment dat een 37-jarige automobilist achteruit een parkeervak reed. Hij zag daarbij de voetganger over het hoofd, waarna een aanrijding volgde. De Jouster liep een hoofdwond op, die ter plaatste door ambulancepersoneel werd behandeld.

Harlingen: brand opslagruimte
Zaterdagmorgen omstreeks 06.30 uur brak brand uit bij een opslagruimte van een winkel aan de Grote Kerkstraat. Toen de politie na een melding van een onwonende ter plaatse kwam, bleek een deur van de opslagruimte aan de buitenzijde in brand te staan. De brand werd door de brandweer geblust. Omdat brandstichting niet kan worden uitgesloten, zal de technische recherche een onderzoek instellen. Het schadebedrag is onbekend.

Oldeholtwolde: aanrijding
Zaterdag vond om 07.30 uur op de A32 een aanrijding plaats tussen een personenbusje en een personenauto. De bestuurder van de personenauto een 20-jarige inwoner van Hoogeveen, had de snelheid van het busje verkeerd ingeschat, waardoor een kopstaart-botsing plaatsvond. Drie inzittenden van het busje, leeftijd en woonplaats onbekend, werden met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Nijemirdum: hond gebeten
De teckel van een 53-jarige inwoner van Nijemirdum is vrijdag omstreeks 19.30 uur door een andere hond gebeten en daarbij gewond geraakt. De man liep met zijn drie aangelijnde teckels op het Jeneverdykje te wandelen, toen een kar kwam aangereden die door vijf huskyhonden werd voortgetrokken. De man op de kar liet de honden stoppen, waarop een van de husky`s een teckel tweemaal in zijn rug beet. De man reed daarop zonder gegevens uit te wisselen weg in de richting van Ruigahuizen. De eigenaar van de teckel moest diezelfde avond nog met zijn hond naar de dierenarts, waar bleek dat de hond een gekneusde rug en inwendige bloedingen had. De eigenaar van de husky`s wordt verzocht zich met de politie in verbinding te stellen.

Kollumerzwaag: weedkwekerij in woning
In een woning aan De Paden is zaterdag om 11.45 uur een weedkwekerij opgerold. Bij een controle werden op de zolderverdieping van de woning 145 planten, alsmede een aantal lampen ventilatoren aangetroffen. De planten en apparatuur werden vernietigd. De 26-jarige bewoner werd aangehouden. Hij bleek tevens de elektriciteitsmeter te hebben gesaboteerd.

Heerenveen: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkel aan de Dracht. Nadat een ruit was vernield werd een aantal babyfoons weggenomen. De 46-jarige winkeleigenaresse uit Oudehaske deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272

Deel: ' Politiebericht Friesland '
Lees ook