Korps: Groningen, plaats: Diverse 16-10-2001
Politiebericht Groningen
Dinsdag 16 oktober 2001

Dagelijkse berichten

Uithuizen: snelkraak
Maandagnacht is ingebroken in een kapsalon aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden. De eigenaar van de zaak werd wakker van glasgerinkel en trof, toen hij ging kijken, vernielde toegangsdeuren aan. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat de deuren met behulp van een auto kapot zijn gereden waarna de kassa van de zaak door de daders werd meegenomen. Ze vluchtten in een auto. Politieonderzoek in de omgeving leverde vooralsnog niets op. De buit bedraagt enkele honderden guldens. De politie stelt een nader onderzoek in.

Delfzijl: man mishandeld
Een 40-jarige man uit Nieuwe Pekela is maandagavond mishandeld aan de Kuilsburg in Delfzijl. De man werd na een melding door de politie aangetroffen. Hij bleek letsel te hebben aan hoofd, armen en benen. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, verklaarde door een groep onbekenden in elkaar te zijn geslagen. Hij is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De man overweegt aangifte te doen.

Delfzijl: weigering ademanalyse
Aan de Zwet in Delfzijl heeft de politie maandagavond een 33-jarige man uit Groningen aangehouden. De man reed in een auto en werkte bij een routinecontrole niet voldoende mee aan de blaastest. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Daar weigerde de man mee te werken aan de ademanalyse. Hij bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Na verhoor is de Groninger met processen-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en het weigeren van de ademanalyse heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur opgelegd.

Zuidbroek: inbraak
In een supermarkt aan de Kerkstraat in Zuidbroek is maandagnacht ingebroken. De daders kwamen de zaak binnen door een ruit van een deur uit te nemen. Nadat ze binnen nog enkele vernielingen hadden aangericht vertrokken de inbrekers met een nog onbekende hoeveelheid rookwaren. De politie onderzoekt de inbraak.

Veendam: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Middenweg in Veendam is maandagmiddag een 30-jarige bromfietser uit Muntendam gewond geraakt. De man haalde kort voor de kruising met de Scholthuizen een auto in. De bestuurder daarvan, een 44-jarige man uit Sappemeer, sloeg op dat moment net linksaf om de Scholthuizen op te rijden. De bromfietser botste tegen de zijkant van de auto aan en kwam te vallen waarbij hij tegen een boom terechtkwam. De man is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis.

Kolham: dode bij bedrijfsongeval
Een 28-jarige man uit Alkmaar is maandagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval op een bouwproject van een transportbedrijf aan de A. Einsteinlaan in Kolham. De man verrichtte dakwerkzaamheden voor een staalbouwbedrijf uit Schagen. Op een hoogte van ongeveer 14 meter stapte de man om nog onbekende reden uit zijn hoogwerker en begaf zich op het dak. Na een aantal meters te hebben gelopen verschoof een losliggende dakplaat waardoor de man kwam te vallen. Hij viel naar beneden en werd op de grond geraakt door een vallende dakplaat. De man raakte onder andere gewond aan zijn benen en werd ter plekke geopereerd door het Mobiel Medisch Team waarna hij met spoed werd overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed hij in de loop van de avond. De politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar de toedracht van het bedrijfsongeval.

t Zandt: tractor in sloot
Aan de Zijldijksterweg in t Zandt raakte maandagmorgen een 53-jarige man uit Noordbroek met zijn tractor in een sloot. De man reed in de richting van Zijldijk en raakte door nog onbekende oorzaak de controle over de trekker kwijt. De door de tractor voortgetrokken aanhangwagen ging vervolgens scharen waarna de combinatie op de kop in de sloot terechtkwam. De tractorbestuurder liep slechts lichte verwondingen op. De tractor en aanhangwagen zijn door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Tolbert: gestolen auto crasht
Surveillerende politie zagen maandagmiddag in de Hoofdstraat in Tolbert een auto rijden die bij navraag gestolen bleek te zijn. De agenten keerden hun surveillanceauto om een controle uit te voeren. De bestuurster van de betrokken auto reed daarop hard weg in de richting Lettelbert. De politie zette de achtervolging in waarna de auto via Midwolde weer in de richting van Tolbert reed. Daar ging de bestuurster de A7 op richting Groningen. Ze negeerde een aantal keren een stopteken van de politie en probeerde tevens een politieauto van de weg te rijden. In Groningen verliet de automobiliste de A7 en nam de afrit naar het Vrijheidsplein. Die was echter door een politieauto afgesloten. De bestuurster probeerde daarop achter de politieauto langs te rijden maar raakte daarbij de controle over de auto kwijt en kwam naast de weg terecht. Ze kwam tegen de paal van een routebord tot stilstand. De inzittenden van de auto, 32-jarige bestuurster en een 36-jarige man beiden uit Groningen konden worden aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten. Niemand raakte gewond. De bestuurster, die vermoedelijk onder invloed van verdovende middelen verkeerde, heeft inmiddels bekend de auto drie dagen geleden in Groningen te hebben gestolen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Tolbert: plakker
De politie heeft maandagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 30-jarige man uit Groningen. De man stond op het punt posters te plakken op een infobord van de gemeente Leek aan de Oldebertweg in Tolbert. Hij had daarvoor geen vergunning. De 49 posters, met aankondigingen van diverse evenementen, die de man bij zich had zijn door de politie in beslag genomen.

Groningen: winkeldief door politie te paard achterhaald Een 41-jarige stadjer moest het maandagmiddag afleggen tegen een politieman te paard. De man had goederen weggenomen uit een winkel in de Oosterstraat . De medewerker van de winkel rende achter de verdachte aan, maar kon hem niet bijhouden. Passerende agenten te paard namen de achtervolging over en konden de verdachte in de Kleine Peperstraat klemrijden, waarna hij mee kon naar het bureau. Daar werd de man gehoord voor de diefstal en met een proces verbaal weggestuurd.

Groningen: bejaarde vrouw beroofd
Op de Leonard Springerlaan werd een 89 jarige vrouw van haar tas beroofd. De vrouw liep met haar bejaarde zus van 93 over de Leonard Springerlaan. Toen zij wilden oversteken werden ze geholpen door een onbekende vrouw. Deze nam de bejaarde dames bij de arm en bracht ze naar de overkant van de weg. Toen het slachtoffer thuis was gekomen bemerkte zij dat haar tas was weggenomen.

Groningen: mishandeling
Een 39-jarige stadjer werd maandagmiddag in zijn woning aan de Oosterkade aangehouden. De man had bezoek gehad van twee hulpverleners. Toen de hulpverleners in de woning waren bedreigde de bewoner de mensen. De woning werd door hem afgesloten, zodat ze niet konden vertrekken. Uiteindelijk zagen de mannen kans te ontvluchten en zich bij het bureau te melden. De verdachte is van huis gehaald en ingesloten in een politiecel.

Groningen: overlastveroorzakers opgepakt
Op het Martinikerkhof heeft de politie maandagmiddag enkele overlast veroorzakers opgepakt. De mannen vielen in hun dronken toestand scholieren lastig. Ze kregen aan het bureau een proces verbaal. Een van de verdachten, een 58-jarige stadjer werd ingesloten. Hij moest nog elf dagen celstraf uitzitten. Ook een 19-jarige Groninger kon worden ingesloten nadat hij met viltstiften op brievenbussen aan de Munnekeholm stond te kladderen. De jongen weigerde elke medewerking aan de politie en wilde geen naam opgeven. Hij is voor enkele uren ingesloten.

Groningen: alcohol
Een 20-jarige stadjer uit Hoogkerk werd op de Turfsingel aangehouden. Hij bleek met hoge snelheid in zijn auto over de singel te rijden. Toen agenten hem aanhielden bleek de man onder invloed van alcohol te zijn. Een blaastest wees uit dat hij ruim 1.5 promille in zijn bloed had.

Groningen: dealer ingesloten
Op het Sontplein werd een 50-jarige stadjer in zijn auto aangehouden. Agenten controleerden de man op grond van het feit dat hij op de Bornholmstraat stond te dealen met dope. In de auto van de verdachte werden ook meerdere bolletjes met drugs aangetroffen. De man is ingesloten voor nader onderzoek.
.

Groningen: man wil behandeld worden
Een 45-jarige stadjer meldde zich afgelopen nacht aan het politiebureau Rademarkt. Hij verklaarde vernielingen te hebben gepleegd op het Damsterdiep bij een tweetal autos en een winkelruit. Toen agenten een onderzoek instelden troffen ze drie vernielde ruiten aan. De man verklaarde tot zijn daad te zijn gekomen omdat hij niet behandeld werd in het ziekenhuis. Hij bleek een beenwond te hebben die al eerder was behandeld. De man was daar niet tevreden over. Hij is na het raadplegen van ziekenhuispersoneel ingesloten.

Groningen: letsel ongeval
Maandagmiddag raakte een 59-jarige man uit Groningen op de Pleiadenbrug gewond bij een botsing van zijn invalidekar met een personenauto. De man wilde de weg oversteken maar gaf geen voorrang aan de automobilist. Het slachtoffer werd geschept en moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Daar werd hij met nog onbekend letsel opgenomen.

Groningen: verdachte van inbraak slijterij opgepakt Afgelopen nacht werd op de Hereweg een 29-jarige stadjer opgepakt. Getuigen hoorden op het Helperplein glasgerinkel en zagen daarbij een man wegrennen. Toen agenten een onderzoek instelden troffen ze een ingegooide winkelruit van een slijterij aan. Na een onderzoek met getuigen in de omgeving van de winkel werd de verdachte gevonden. Hij kwam net uit de bossages langs de Hereweg en wilde juist een woning binnengaan. De man werd door de getuigen aangewezen. Hij werd voor onderzoek ingesloten. In de bosjes troffen agenten twee flessen port aan, die vermoedelijk uit de winkel afkomstig zijn.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 30 c/m)

Deel: ' Politiebericht Groningen '
Lees ook