Datum: 21 juni 2002


Ongeval Oegstgeest
Een 28-jarige Haagse heeft vrijdag 21 juni rond 10.25 uur een dubbele beenbreuk en nek- en hoofdletsel opgelopen nadat ze met de motorfiets tegen een boom aangereden was. Zij reed over de Haarlemmerstraatweg en raakte de macht over het stuur kwijt toen ze uit een bocht naar rechts kwam. Ze is naar het LUMC gebracht.

Inbraak schoenenwinkel Leiden
In een schoenenwinkel in de Maarsmansteeg is in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni ingebroken. Men is binnengekomen door een slot te forceren. Uit de winkel is een grote hoeveelheid schoenen meegenomen. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk in de genoemde nacht in de omgeving van de Maarsmansteeg verdachte situaties hebben waargenomen. Zij kunnen dit bij het politiebureau melden, Langegracht 11, 24 uur per dag of via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Ongeval Leiden
Vrijdag 21 juni rond 12.30 uur is op de Europaweg bij de Lammebrug een 29-jarige motorrijder uit Zoeterwoude-Dorp tegen een 36-jarige wegwerker uit Den Haag aangereden. Beide zijn met respectievelijk onbekend letsel en letsel aan de schouder naar het Rijnland ziekenhuis gebracht. Op de Europaweg wordt momenteel aan de weg gewerkt.

Resultaten brom- en snorfietscontroles Leiden/Voorschoten
De politie van het district Leiden-Voorschoten heeft, in samenwerking met de regionale verkeersdienst en het verkeershandhavingsteam, in de periode tussen 25 april en 15 juni in totaal acht controles brom- en snorfietsers uitgevoerd. In totaal werden 462 passanten gecontroleerd en 513 processen verbaal c.q. beschikkingen uitgeschreven.
Er werden 25 aanhoudingen verricht wegens rijden onder invloed van alcohol. 22 kregen een proces verbaal. Een van deze bestuurders reed onder invloed met ongeveer 80 km/u over de Kanaalweg in Leiden. Een andere bestuurder reed eveneens onder invloed van alcohol met een zwaar opgevoerde bromfiets waarvan het profiel van de achterband nagenoeg weg was. De politie constateerde bij deze bromfiets een overschrijding van meer dan 30 km/u. De drie anderen bestuurders bleken na de blaastest onder de limiet te zitten van 220 ug/l (0,5 promille). Drie meest voorkomende overschrijdingen waren:
Overschrijden van de constructiesnelheid; 154 (33,23% van het totaal) De boete bij het overschrijden van de constructiesnelheid hangt af van de mate van overschrijding en varieert tussen de 28 en de 115 euro.
Rijden zonder de valhelm; 147 (31,75% van het totaal). Deze overtreding wordt beboet met 40 euro.
Het niet in het bezit hebben of kunnen tonen van een bromfietscertificaat/rijbewijs; 89 (19.05% van het totaal). Het niet kunnen tonen van het certificaat kost 17 euro. Niet in het bezit zijn ervan kost de overtreder 57 euro.
Een aantal bestuurders bleek jonger te zijn dan de minimumleeftijd van 16 jaar.
De politie constateert dat er nog veel brom- en snorfietsers onverzekerd rondrijden. Men wordt geadviseerd om alsnog een verzekering voor het jaar 2002 af te sluiten.
Uit landelijk onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat het slachtofferrisico voor bijvoorbeeld 16-17 jarigen op de brom- en snorfiets hoger ligt dan het risico voor fietsers in dezelfde leeftijdscategorie.
Het doel van de politie Leiden-Voorschoten is door intensievere controle's uit te voeren de verkeersveiligheid te verhogen en het rijgedrag van de verkeersdeelnemers te veranderen.

Verkeersongeval Alphen aan den Rijn
Bij een ongeval op vrijdag 21 juni omstreeks 08.00 uur raakten een 34-jarige automobilist en een 56-jarige fietsster, beiden uit Alphen aan den Rijn, betrokken. De automobiliste reed over de Noorderkeerring in de richting van de Provinciepassage. Hij verleende op deze kruising geen voorrang aan de voor hem van links komende fietsster. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster liep een pijnlijke knie op.

Brand Gouda
Vermoedelijk is oververhitting van een bouwlamp de oorzaak geweest van de tweede brand in een café Achter de Kerk. Donderdag 20 juni omstreeks 07.30 uur kreeg de politie een melding van de brand bij het café. In de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni was er ook al brand geweest in het café. De eigenaar was afgelopen donderdagochtend bezig met schoonmaakwerkzaamheden toen hij merkte dat er weer brand was, ditmaal op de bovenverdieping. Hij waarschuwde de brandweer, die rond 8.00 uur het sein brandmeester kon geven. De direct omwonenden moesten voor korte tijd hun woning verlaten.

Alcoholcontrole Zevenhuizen
Bij een alcoholcontrole in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni op de Swanlaweg hebben twintig bestuurders een blaastest afgelegd. Een van hen, een 32-jarige man uit Krimpen a/d IJssel, had te veel gedronken. De ademanalyse kwam uit op 570 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur.

Proces-verbaal voor jongeren Nieuwerkerk a/d IJssel
Zes jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar hebben donderdagavond 20 juni proces-verbaal gekregen. Zij waren aan het voetballen op het schoolplein aan de Kroonkruid. Omdat al meerdere keren te kennen was gegeven dat ze hier niet mochten komen, is overgegaan tot het verbaliseren van de jongeren. De jongeren zorgden voor overlast, onder andere doordat het voetballen schade aan de speeltoestellen toebracht.

Diefstal uit woning Krimpen aan de Lek
In een woning aan de Annetje Ockersstraat is tussen donderdag 20 juni 23.00 uur en vrijdag 21 juni 06.00 uur ingebroken. Door gaatjes te boren bij een keukenraam wist men het raam te openen en de woning binnen te komen. Weggenomen werden onder andere een laptop, een digitale camera en pinpassen.


Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette


Deel: ' Politiebericht Hollands Midden 21-06-2002 '
Lees ook