Op vakantie? Stuur een kaartje naar de politie!

Politie district Gouwe IJssel

team Waddinxveen - Boskoop

De vakantietijd breekt weer aan. Veel mensen zullen voor langere tijd hun woning onbewoond achterlaten als zij elders in binnen- of buitenland van vakantie genieten. Ook tijdens afwezigheid van de bewoners wil de politie voor de mensen klaar staan door een oogje in het zeil te houden. Wanneer vakantiegangers zich met een afwezigheidskaart afmelden, zal de politie een aantal maal de woning bezoeken en controleren. Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt een contactpersoon gewaarschuwd. Door de afwezigheidskaart in te vullen en deze persoonlijk bij het politiebureau in te leveren, kunnen mensen aangeven van deze service gebruik te willen maken.

(af te drukken formulier verkrijgbaar)

· Het politiebureau aan het Torenpad in Boskoop is op werkdagen geopend van 08:30- 12:30 uur.
· Het politiebureau in Waddinxveen is dagelijks geopend van 08:00 tot 22:00 uur.

Natuurlijk kan iedereen die op vakantie gaat zelf ook al een paar eenvoudige maatregelen treffen. Het is het beste om, ook als er niemand thuis is, de woning er toch 'bewoond' uit te laten zien. Dat de bewoners weg zijn, mogen familie en buren best weten. Maar het is onverstandig de inbreker op een idee te brengen. Daarom deuren en ramen natuurlijk goed afsluiten, maar de overgordijnen kunnen beter open blijven. Als vanaf de straat te zien is dat alle planten op de huiskamertafel zijn gezet, dan kan iedere voorbijganger bedenken dat de bewoners op vakantie zijn.
Wanneer toch al een afspraak wordt gemaakt voor het water geven van de planten of het verzorgen van huisdieren, kan die kennis meteen gevraagd worden ook de brievenbus te legen. De post kan het beste worden opgestapeld op een plaats die vanaf buiten niet te zien is. Een lamp met een tijdschakelaar wekt 's avonds de indruk dat er mensen thuis zijn. Voor een inbreker kan het heel makkelijk zijn in te klimmen als de rolcontainer of de ladder al min of meer klaar staan. Om zo min mogelijk gelegenheid te geven, kunnen dergelijke zaken maar beter worden opgeborgen. En denk ook even aan de telefoonbeantwoorder. Voor bellers met minder goede bedoelingen kan de mededeling dat de familie de komende weken op vakantie is, een prachtige uitnodiging zijn.

De politie kan natuurlijk niet garanderen dat er na het inleveren van een afwezigheidsmelding niet wordt ingebroken, maar met z'n allen kunnen we het de woninginbreker zo moeilijk mogelijk maken.

Deel: ' Politiebericht Hollands Midden 30-06-2002 '
Lees ook