Politiebericht Hollands Midden

Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Sandra Slaghekke
Datum: 2 december 1999
·
Project 12-minners Duin- en Bollenstreek

Zoals aangekondigd in de beleidsplannen besteedt de politie extra aandacht aan de jeugd. Met name voor de jeugd onder de 12 jaar zijn extra plannen ontwikkeld. Als concreet actiepunt is naar aanleiding daarvan op 1 september jl. het project "12- minners" van start gegaan. Binnen het project 12-minners wordt geprobeerd delequent gedrag bij jongeren te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek zijn een aantal signalen voor maatschappelijke uitval en later delequent gedrag bekend geworden. Een signaal is ongeoorloofd schoolverzuim op jonge leeftijd. In verband met dit gegeven slaat de politie een nieuwe weg in. Werd voorheen nauwelijks aandacht besteed aan kinderen op straat tijdens schooltijd. Vanaf heden worden kinderen in de basisschoolleeftijd op straat aangesproken op tijden dat ze geacht worden op school te verblijven. De naam en overige gegevens van dit kind en zijn of haar basisschool wordt vervolgens genoteerd en doorgegeven aan de leerplichtambtenaar van de betreffende gemeente. De leerplichtambtenaar zal vervolgens een onderzoek instellen en daarbij o.a. contact met de leerkracht van het kind opnemen. Indien noodzakelijk zal er overleg plaatsvinden tussen leerplichtambtenaar, leerkracht, schoolarts en eventuele andere hulpverleningsinstellingen. Het streven is er op gericht het schoolverzuim geheel te doen ophouden. Zonodig rapporteert de leerplichtambtenaar aan de officier van justitie. De ruim tachtig basisscholen in het gebied van de politie in de Duin- en Bollenstreek zijn van deze werkwijze inmiddels op de hoogte gesteld.

STOP-project
Het project 12- minners heeft nog een ander onderdeel, namelijk het zogenaamde STOP-project. Hierbij krijgen jongeren beneden de 12 jaar, die vanwege "lichtere" vergrijpen met de politie in aanraking zijn gekomen, een pedagogische maatregel opgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om winkeldiefstal, vernielingen en baldadigheid. De uitvoering daarvan wordt verricht door medewerkers van bureau Halt.

Verkeersongeval Lisse
Woensdagmiddag 1 december is de auto van een 67-jarige Lissenaar op de zijkant terechtgekomen bij een verkeersongeval op de Eerste Poellaan. De man en zijn 8-jarige kleindochter, die ook in de auto zat, bleven ongedeerd. De Lissenaar reed over de Eerste Poellaan toen hij een blackout kreeg. Hij reed naar de andere weghelft en raakte hierbij een verkeersbord en twee geparkeerde personenauto's. De auto kantelde daardoor op zijn zij en kwam vast te zitten tussen een boom en een van de geparkeerde auto's. De brandweer heeft de Lissenaar en zijn kleindochter uit de auto gehaald. De Lissenaar is voor onderzoek overgebracht naar het Spaarneziekenhuis in Haarlem.

Woninginbraak Voorhout
In de nacht van dinsdag 30 november op woensdag 1 december is er ingebroken in een woning aan de Kruidenschans. De bewoners ontdekten de volgende ochtend dat het slot van een deur aan de achterkant van de woning was geforceerd. De dader(s) hebben vervolgens de begane grond doorzocht en twee tassen ontvreemd. De technische recherche heeft inmiddels een onderzoek verricht en enkele sporen veiliggesteld. De bewoners hebben aangifte gedaan.

Woninginbraak Noordwijk
Woensdagavond 1 december is er ingebroken in een flatwoning aan het Gritpad. De dader(s) hebben de voordeur geforceerd en de woning doorzocht. Het is nog niet bekend wat er is weggenomen. De technische recherche verricht vandaag een sporenonderzoek. Ook wordt er dan een buurtonderzoek gehouden.

Woninginbraak Katwijk
Dinsdagavond 30 november, toen de bewoonster niet thuis was, is er ingebroken in een woning aan de J.W. Frisodreef. De vrouw ontdekte woensdagochtend dat er een raam aan de achterzijde van de woning was opengebroken. Ze was juist bij dit raam vergeten de bijzetsloten af te sluiten. Ook zag ze toen dat er kasten doorzocht waren. Er zijn sieraden en parfum ontvreemd. De technische recherche heeft inmiddels een onderzoek verricht en enkele sporen veiliggesteld. Ook heeft de politie een buurtonderzoek gehouden.

Verkeersongeval Hazerswoude-Dorp
Woensdagochtend 1 december heeft een 70-jarige inwoner van Hazerswoude-Dorp een snee in zijn kin opgelopen bij kop-staart-aanrijding op de Gemeneweg. De man zag te laat dat er een verkeersopstopping was en reed tegen zijn voorganger aan. Omdat hij geen gordel droeg, kwam hij met zijn hoofd tegen de voorruit van de auto. De Hazerswoudenaar is voor hechtingen overgebracht naar het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp.

Verkeersongeval Leiderdorp
Een 17-jarige Leiderdorper op een scooter heeft woensdagavond 1 december hoofdletsel opgelopen bij een verkeersongeval op de Torenwacht. De jongen keek achterom naar een vriend die achter hem reed. Op dat zelfde moment kwam er een harde windvlaag waardoor de Leiderdorper naar rechts werd geblazen tegen een geparkeerde auto aan. Hij sloeg over de kop en de scooter kwam bovenop hem terecht. Hij is overgebracht naar het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp.

Rijden onder invloed Leiderdorp
De politie heeft woensdagavond 1 december een 33-jarige automobilist uit Leiderdorp aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Ze had een melding binnengekregen dat er iemand verkeersgevaarlijk over de Muzenlaan reed. De politie zag de man op de Engelendaal rijden. Hij reed door rood licht de Simon Smitweg op en gaf geen gehoor aan een stopteken. Uiteindelijk kon hij worden aangehouden op de Hoogmadeseweg. Uit de ademanalysetest bleek dat hij een ademalcoholgehalte van 940 had (220 is de limiet). Daarop is het rijbewijs van de man ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbraken Leiden
Woensdagmiddag 1 december is er ingebroken in een flatwoning op de begane grond aan de Morslaan. Toen de bewoonster thuiskwam zag ze dat er een raam aan de achterzijde van de woning was geforceerd en kasten en laden doorzocht. Het is nog niet duidelijk wat er is ontvreemd. De bewoonster heeft aangifte gedaan. De technische recherche gaat een sporenonderzoek verrichten.
Woensdagavond is er geprobeerd in te breken in een woning aan de Steenschuur. De dader heeft een ruitje ingeslagen en probeerde het raam te openen. De bewoner hoorde dit en gaf een harde brul, waarna de dader het hazepad koos. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Verdachten bedrijfsinbraak aangehouden Leiden
De politie heeft in de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 december een 16-jarige Leidenaar en een 20-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een winkel in de Haarlemmerstraat. De politie kwam ter plaatse omdat het alarm afging. Ze zag dat er een deur was geforceerd. Een getuige had iemand zien weglopen direct na het afgaan van het alarm. Daarop heeft de politie de omgeving afgezocht en de twee mannen op de Aalmarkt aangehouden. De twee worden vandaag gehoord.

Jongetje aangereden Alphen aan den Rijn
Woensdagmiddag 14.15 uur is op de Van Dijkstraat een 4-jarige jongetje aangereden. Een 30-jarige Alphenaar reed met een auto met aanhanger over de Van Dijkstraat, een woonerf, maar moest ter hoogte van de Torenstraat stoppen voor een aantal kinderen. Toen de bestuurder dacht dat alle kinderen aan de linkerzijde van het weggedeelte stonden, bracht hij zijn auto langzaam weer in beweging. Het jongetje werd echter door de aanhangwagen van de stapvoets rijdende auto geraakt. Met schaafwonden heeft de ambulance hem naar het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp gebracht.

Aanrijding Nieuwerkerk aan de IJssel
Woensdagmorgen 08.30 uur reed een 48-jarige man uit Nieuwerkerk met de auto over de Parallelweg-Zuid. Bij de kruising met de Ringvaartlaan verleende de man geen voorrang aan een voor hem van rechts komende personenauto met een 37-jarige vrouw uit Moordrecht achter het stuur. De twee auto's botsten waarbij de man uit Nieuwerkerk 180 graden over de kruising tolde, eerste een verkeersbord raakte, en vervolgens in botsing kwam met een bromfietster die uit de tegenovergestelde richting over de Parallelweg naderde. De man uit Nieuwerkerk bezeerde hierbij zijn nek. Het 4-jarig jongetje dat bij hem in de auto zat, bleef ongedeerd, net als de vrouw uit Moordrecht. De 17-jarige bromfietster uit Rotterdam liep letsel aan benen en pols op. Ambulancepersoneel heeft op de plaats van het ongeval de verwondingen bekeken, maar voor niemand bleek een ziekenhuisopname nodig. Wel is aangeraden de huisarts te bezoeken. De twee auto's zijn weggetakeld.

Brand Nieuwerkerk aan de IJssel
In een woning aan de Takmos heeft donderdagmorgen brand gewoed. Oorzaak van de brand was de vaatwasser. De tijdklok was zodanig ingesteld dat de vaatwasser om 05.00 uur aan zou gaan. Echter een half uur later bemerkte de vader van het gezin rook. Hij, zijn vrouw en twee kinderen hebben veilig de woning kunnen verlaten. Voor onderzoek naar eventuele rookvergiftiging zijn alle vier naar het Groene Hart ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft het vuur kunnen blussen. De vaatwasser was volledig uitgebrand. De verdere woning heeft rookschade.

Aanhoudingen na mishandeling Gouda
Donderdagmorgen iets na 03.00 uur heeft de politie in een portiekwoning in de Veerstraat twee mannen uit Gouda; van 34 en 37 jaar, aangehouden. In de woning was ruzie ontstaan waarbij een 35-jarige vrouw was geslagen. Bij arriveren van de politie was de vrouw zwaar bebloed in het gezicht. Voor haar werd meteen een ambulance besteld waarmee ze naar het Groene Hart ziekenhuis is overgebracht. De twee in de woning aanwezige mannen zijn als verdachte van de mishandeling aangehouden en ingesloten.

Deel: ' Politiebericht Hollands Midden extra aandacht voor jeugd '
Lees ook